Boldog iskola a Kölcsey Ferenc Főgimnázium
Utoljára módositva: 2017-10-11 10:46:55

Az idei tanévben a Kölcsey Ferenc Főgimnázium is csatlakozott a Jobb Veled a Világ Alapítvány által elindított Boldog Iskola kezdeményezéshez, s küldöttsége a múlt heti konferencián is részt vett.

A Boldog Iskola nevet viselő kezdeményezés 2014-ben indult el Bagdi Bella személyiségfejlesztő tréner munkája nyomán, a Jobb Veled a Világ Alapítvány égisze alatt. A programot a pozitív pszichológia eredményeire alapozva — miszerint a boldogság tanítható — több pszichológus és személyiségfejlesztő tréner dolgozta ki, akik egy olyan, tíz foglalkozásból álló sorozatot állítottak össze, ami egy személyiségfejlesztő tréningként szolgál gyerekek számára. Ehhez a programhoz kapcsolódott több Szatmár megyei iskola is, többek között a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, amelynek 14 pedagógusból álló küldöttsége jelen volt az október 5-én tartott budapesti konferencián is.

2014-ben, amikor elindult ez a kezdeményezés, nagyjából 370 iskola csatlakozott a programhoz, mára már több ezer oktatási intézmény érdekelt a dologban szerte Európából. Időközben csatlakozott a programhoz az ELTE Pozitív Pszichológia Tanszéke is, olyan neves pszichológusokkal, mint Bagdi Emőke és Oláh Attila, akik azóta is figyelemmel kísérik a program hatékonyságát.

Idén először pedig a Kölcsey Ferenc Főgimnázium is jelentkezett a pályázatra, melynek révén az idei tanévre meg is kapták a Boldog Iskola titulust.

A program tíz témakörre ajánl témát a pedagógusoknak, illetve nevelési tanácsadóknak, akik korosztályra bontva, tankönyvek, feladatok és foglalkozástervek alapján szervezhetik meg a tevékenységeket. A témák az alábbi sorrendben kerülnek majd feldolgozásra: boldogságfokozó hála, optimizmus gyakorlása, kapcsolatok ápolása, boldogító jó cselekedetek, célok kitűzése és elérése, megküzdési stratégiák, apró örömök élvezete, megbocsátás, testmozgás, fenntartható boldogság.

Pataki Enikő iskolaigazgató elmondta, hogy azoknál az iskoláknál, ahol elindult a program az előző éveben, csökkent az agresszió és a bukási arány, mert egyrészt személyiségfejlesztő, másrészt pedig közösségépítő tevékenységeket tartalmaz, éppen ezért valóban mérhető eredményekkel rendelkezik a program.

Ami a program Kölcseyben történő gyakorlatba ültetését illeti, az igazgatónő elmondta, hogy elsősorban az osztályfőnöki órák keretében fogják feldolgozni a fent felsorolt témákat a pedagógusok, tevékenységeket fognak ezekre szervezni, elsősorban az 5–8 osztályokban, de lesz néhány líceumi osztály is, amelyek bekapcsolódnak ebbe a fakultatív tevékenységi sorozatba.

Ugyanakkor mivel a főgimnázium a régió egyik legnagyobb magyar középiskolája, akár központként is működhet ebben a tanévben, így ha vannak még iskolák a megyében, amelyeket érdekel ez a program, azok is bekapcsolódhatnak az itt zajló tevékenységekbe.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Hangya és a Darázs
Ma, 16:55
A Marvel Studios új filmjében az Amerika Kapitány: Polgárháború eseményeit követően Scott Lang kénytelen viselni döntései következményeit szuperhősként és apaként egyaránt. Próbál egyensúlyozni a magánéletében és a Hangyaként reá nehezedő felelősséggel, ám mikor Hope van Dyne és Dr. Hank Pym felkeresi, újabb küldetésre indul. A Darázs személyében társat is kap, így csapatban derítenek fel súlyos titkokat a múltból.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 16.
Ne mondj igent arra, amit nem akarsz. Igen, tudom, hogy ez nem az a nagy életbölcsesség, amire egy horoszkóptól vársz. Ugyanakkor ma sokan akarják rád tukmálni az akaratukat, és az érzelmi zsarolás igen sokféle formájával találkozhatsz. Ragaszkodj a saját akaratodhoz, és szelíden mondj nemet minden manipulációra.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 16.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...