Boldog új év — boldog napok
Utoljára módositva: 2017-01-04 12:38:26

Ilyenkor, újév táján, ha két ember találkozik, ösztönösen boldog új évet kívánnak egymásnak, de gyakoriak az újévi jókívánságok telefonon, Facebookon vagy az internet adta lehetőségek bármelyik formájában. Lehet ezt szép és jó szokásnak nevezni, hiszen az egyik eszköze az egymásra figyelésnek, ami egyre jobban kezd háttérbe szorulni az elidegenedésre, elhidegülésre épülő világban. Sokan megkérdezhetik: miért kellene hibát keresni abban, hogy az emberek boldog új évet kívánnak egymásnak, hiszen minden ember célja a boldogság megtalálása, és egyáltalán, mi a rossz abban, ha épp azt kívánják a másiknak, amire maguk is vágynak? Sokkal többről van itt szó, sokkal mélyebbre kell lenyúlni a gondolatok és az érzések világában ahhoz, hogy reális képet alkossunk a formálissá, szinte kötelezővé vált, egyébként nagyon lényeges, de mindinkább egyszerű szokásnak minősülő dolgokról. Gondoljunk csak arra, mit jelent ma már az, ha megkérdezzük valakitől: hogy vagy?

Ezzel kapcsolatosan egy vicces történet jut eszembe, amikor két ismerős találkozott és így beszélgettek:

— Hogy vagy?

— Jól.

— Na, hál’ Istennek.

— Máskülönben?

— Jól.

— Na, hál’ Istennek.

— A gyerekek, a család?

— Nem olyan jól.

— Na, hál’ Istennek.

Valahogy ennyit jelentenek ezek a formai, protokollfigyelmességek.

Mi a helyzet a „hogy vagy?”-gyal? Próbálja meg mindenki önmagában átgondolni, hány „hogy vagy?”-ra nem válaszolt őszintén, mert úgy érezte, hogy az ő akkori lelkiállapota, jó vagy rossz léte nem tartozik másokra, nem hajlandó megosztani bárkivel. Persze vannak olyan emberek is — ezeket egyáltalán nincs miért megszólni —, akik a személyiségi jogok megsértésének tartják azt, ha valaki hogylétük iránt érdeklődik.

A „Boldog új évet kívánok!”-nál maradva is próbálja meg mindenki önmagában átgondolni, azonkívül, hogy elmondjuk vagy leírjuk ezeket a sablonos szavakat, mi történik azt követően. Teszünk-e, tehetünk-e valamit azért, hogy a kívánságaink megvalósuljanak, hogy valóban boldog új évük legyenek azoknak, akiknek kívánjuk? Ma már a technika segítségével több ezer embernek egyszerre küldhetjük el a jókívánságainkat, ennyi embernek lehetetlen segíteni is abban, hogy valóban jobb legyen nekik. Mégis úgy érezzük, hogy megtettük a magunkét, azt kívántuk, hogy jobb legyen.

Mindezeken túl van egy ennél nagyobb hibája is ennek a kornak. Nem csak másokkal nem törődnek az emberek, vannak, akik magukkal sem. A „boldog új év” nem kívánságműsor. A „boldog új év”, a „boldog napok” nem a jókívánságoktól függenek, hanem attól a legalább egy személytől, akivel boldognak érezzük magunkat.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Verdák 3.
Ma, 16:50
A legendás Villám McQueen egyszer csak ráeszmél, hogy partvonalra szorították imádott sportágának szélsebes ifjú versenyzői. Hogy ismét régi dicsőségében tündökölhessen, egy lelkes fiatal szerelő, Cruz Ramirez segítségéért folyamodik, aki tudja, miként lehet McQueen újra nyerő. A néhai Hudson Doki tanításai által is erősítve a #95-ös verda egy bajnok szívével bizonyítja a Szelep Kupa legjelentősebb futamán, hogy még nem áldozott le a napja!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Transformers: Az utolsó lovag
Ma, 21:25
AZ UTOLSÓ LOVAG szétzúzza a Transformers sorozat alapmítoszát, és átírja azt, hogy mit is jelent hősnek lenni. Az emberek és az alakváltók háborúban állnak, és Optimusz Fővezér nincs többé. Jövőnk megmentésének kulcsa a múlt titkaiba van temetve, a Transzformerek rejtélyes földi történelmébe. Világunk megmentése egy valószínűtlen szövetség kezében van, melynek tagjai Cade Yeager (Mark Wahlberg), Űrdongó, egy angol Lord (Sir Anthony Hopkins) és egy oxfordi professzor (Laura Haddock). Mindenki éle
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. június 26.
Szokatlan feladatot kapsz hétfőn. Talán a legszívesebben most nemet mondanál erre a feladatra, de lehet, hogy nem az az igazán jó megoldás. Lehet, hogy ez csak megfutamodás lenne? Mindegy, hogy mi ez a szokatlan lehetőség, a játék kedvéért mondj rá igent. Próbáld ki, hogy mi történik akkor, ha elég bátor vagy ehhez.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. június 26.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 kg vaníliafagylalt (dobozos), 5 dkg fehér csokoládé. Az öntethez: 50 dkg érett eper, 1 db citrom, 1 ...