Bolondozva „ballagtak” a kölcseysek
Utoljára módositva: 2018-05-23 20:01:55

Hagyományosan tablóavatással és a mindenki számára feledhetetlen bolond ballagással telt a végzősök utolsó diáknapja — hiszen holnap már komoly, búcsúzó ballagókként lépik át az alma mater kapuját.

Sokan „túlzott felhajtásnak” tartják a ballagáshoz kötődő események és momentumok sokaságát, de persze egyáltalán nincs igazuk, hiszen ennek az elbúcsúzásnak minden mozzanata — a tanárok szerenádja, utolsó óra utáni lekísérés a tanáriba, tablóavatás, bolond ballagás — külön feledhetetlen emlékként társul az osztálytársakkal, barátokkal töltött négy vagy akár nyolc év emlékeihez. „Fontos teret adni a diákoknak ilyenkor, ugyanis az iskolai élet nem csak a szigorú szabályokról és a tanulásról szól, ugyanúgy hozzátartozik a vidámság, a nevetés, a barátságok, a közös élmények és a játékosság is. Én csak remélni tudom és szívből kívánom, hogy ez a vidámságuk és egészséges gyermeki játékosságuk ne múljon el, hanem maradjon meg, s kísérje végig őket ‘komoly’ felnőttkorukon is” — mondta a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumot vezető Pataki Enikő, szeretettel pillantva a folyosót benépesítő maturandusokra.

Diákságuk utolsó napján a hagyományokhoz hűen a főgimnázium folyosóján felavatták a végzősök közös tablóját, amelynek grafikáját Orbán Emőke tanárnő készítette — a leleplezés előtti pillanatokban pedig Téglás József tanár úr pillantott vissza a tablókészítés szokására, amely egyidős a fotográfia megjelenésével. Mint mondta, a Kölcsey legelső tablója 1955-ben készült, s az akkori diákok között ott található Szilágyi Domokos is, de felidézte azokat az éveket is, amikor a végzősök tablóit a sugárúti üzletek kirakataiban „állították ki”, hogy mindenki láthassa őket, hiszen a maturandusok valahol az egész közösség büszkeségeinek számítottak (még) azokban az évtizedekben.

A tablóavatást a tanév talán legvidámabb eseménye, a bolond ballagás követte, s az elköszönő hat osztály igencsak kitett magáért, akárcsak osztályfőnökeik, akiket semmilyen eszement ötlet nem riasztott vissza, és egyetlen őrült elképzelésnek sem szabtak határt — a diákok fantáziája pedig igencsak határtalan. Az A osztály „balett-infósokként” rózsaszín tütüben piruettezett végig az iskolán, a B osztályosok láncra fűzött rabokként sorvadoztak a börtönőr-osztályfőnök terrorja alatt, a C-sek a Négyszögletű Kerek Meseerdőt (és az odatévedt Vukot) hozták a Kölcseybe, a D osztály olyan olimpiai focicsapattá avanzsált, amely a legcsinosabb lábú pomponfiúkkal büszkélkedhetett, aztán jött A szatmári különleges osztag (E osztály), amelynek Rambói és Ramboinái Tankcsapda-ritmusra léptek, a sort pedig az angyalok vezette ördögcsoport (F osztály) zárta. Már magát a felvonulást is hatalmas hahotázás kísérte, vidámság tekintetében a látvánnyal vetekedett az osztályok ez alkalomra írt saját himnuszának szövege, akárcsak az iskolaudvari poénos osztálybemutatók fricskaságai.

Szabó Kinga Mária


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...