Borfesztivált rendeznek két hét múlva Krasznabélteken
Utoljára módositva: 2019-08-02 14:48:32

Az augusztus 17–18-án hetedik alkalommal megrendezésre kerülő krasznabélteki borfesztivál nem mindennapi élményeket ígér azoknak, akik részt vesznek az eseményen.

Béltek Község Polgármesteri Hivatala és Helyi Tanácsa augusztus 17–18-án hetedik alkalommal rendezi meg a borfesztivált és gasztronómiai napot — tájékoztatott Bartók Gurzău Ioan, Béltek község polgármestere. Bartók kiemelte, hogy az eddigi rendezvények tapasztalata arra enged következtetni, hogy van igény erre a fesztiválra. A Krasznabélteken és a település környékén élő szőlőtermesztők és borászok számára lehetőség nyílik megismertetni a termékeiket, a résztvevők pedig tudnak válogatni az ott kóstolható borok közül. Nagyon sok olyan személy ismeretes, akik a borfesztiválon kedveltek meg egy-egy borfajtát, azóta is rendszeresen járnak Krasznabéltekre, és az ottani pincékből vásárolnak bort. Egy másik jelentős célja a borfesztiválnak, hogy megismertessék a krasznabélteki pincesort, amit még az egykor betelepített svábok hoztak létre. A pincék közül nagyon sokat már nem használnak, ugyanis a mai borosgazdák már modern eszközöket használnak, de valamilyen módon — akár múzeumi céllal is — meg kell menteni a régi pincesort.

Bartók elmondta, hogy a fesztiválon már lehet kóstolni az idei csemegeszőlőt, aminek a termesztése régebben nem volt elterjedve, ugyanis nem egyszerű ennek a tárolása, a szállítása és a forgalmazása, azonban az utóbbi években többen próbálkoznak vele, hiszen egyre többen veszik észre a minőségi különbséget a helyi csemegeszőlő és az importból származó között. A fesztiválon lehet majd kóstolni különböző ételeket is. A fesztivál egy jelentős mozzanata az új kenyér és az új bor megáldása — ez nem marad el idén sem.

Ebben az évben is vendégként vesznek részt a fesztiválon Béltek község magyarországi és lengyelországi testvértelepüléseinek a küldöttségei, a magyarországi rátkaiak és a lengyelországi krzyzanowiceiek színpadi előadásokkal is bemutatkoznak. Ebben az évben is nagy hangsúlyt helyeznek a szervezők a helyi fiatalok — iskolások és ifjúsági csoportok — színpadi szereplésére. Béltek községben több olyan hagyományőrző csoport működik, amelyek fellépnek különböző rendezvényeken, most lehetőség lesz számukra egy nagyobb közönség előtti bemutatkozásra is, hiszen Béltek községben nemcsak a szőlőtermesztés és a borkészítés hagyományait őrzik, hanem a helyi szokásokat is. Mindezek mellett fellépnek sztárvendégek is — tette hozzá Bartók.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...