Borókáéknál érett a szőlő, hajlott a vessző
Utoljára módositva: 2014-10-20 08:33:55

Egy csepp sem maradt a frissen préselt mustból, egy morzsa sem a kemencében sült krumplis házikenyérből a Borókagyökér Szüreti Mulatságán.

 

Élvezettel ugrottak a dézsába szőlőt taposni

Messzire hallatszó kacagás és vidám gyermekzsivaj fogadta a Szejke-tanyára érkezőket szombaton délután, ahol több mint 60 gyermek figyelte élénk kíváncsisággal a hagyományos szüreti munka lépéseit és ismerkedett a borkészítéshez kapcsolódó népdalokkal, szokásokkal. Aki átfért a szőlőkarikán, ugorhatott is bele a dézsába megtaposni a szőlőt — a többiek lelkes biztatása közepette, majd a prést körbeállva figyelték az édes lére várva türelmes-türelmetlenül, amint elkezd csorogni a must. Amelyet természetesen azonnal meg kellett kóstolni, akár többször is, s végül már egy csepp sem maradt, ami borrá érhetne. Az egyesület hagyományaihoz híven minden gyermek azt csinált, amit akart, azzal játszott, amihez éppen kedve volt, Szejke Judit élő GPS-ként irányította telefonon a tanya felé a később érkezőket. Nagy sikernek örvendett a gólyalábas verseny, főleg a Dsida Jenő Cserkészcsapat 35 tagja körében, akik cserkészekhez méltóan — igaz, némi pluszkerülőket téve — gyalogosan érkeztek ki a tanyára. De versenyen kívül is nagy sikernek örvendett a gólyaláb: ki bukdácsolva, ki magabiztosan lépegetett végig vele az udvaron. Közben a kemencében megsült a hét nagy krumplis kenyér, a gyermekek pedig sorba álltak, hogy mindenki legalább kettőt koppintva segítsen lepucolni a sültebb külső héjat. Majd ugyanígy álltak sorba egy-egy jókora, házi zsírral, diós szilvalekvárral vagy eperlekvárral megkent karéjért — s szinte mindegyikük visszafordult repetáért „csak úgy simán, kence nélkül, mert ilyen finomat életemben nem ettem még.” Estefelé előkerült a másik nagy meglepetés: a kalácstésztából formázott szőlőfürtök. Az itt tanult szüreti népdalok eléneklése után mindenki kapott egy-egy kalács-szőlőszemet — volt amelyik meglepetés feladatot rejtett (asztal alatt végig kúszni-mászni, teli vizes bögrével a kézben táncolni, szerelmet vallani), amelyeket nagy nevetések közepette hajtottak végre. A gyerkőcök még csak készülődtek hazamenni, amikor már érkeztek a felnőtt szüreti bálozók, akik elragadtatással szemlélték a boldog gyermeksereget, illetve a tombola kiállított nyereménytárgyait: illatos szőlőfürtöket, csodálatos kézműves tárgyakat és ékszereket, konyakos flaskákat, minden jóval megrakott szőlős kosarat. A hajnalig tartó bál alaphangulatát a kicsi Borókák és az apró Röpikék tánca teremtette meg, majd fokozta az ízletes bográcsgulyás és az „Ádámkánk” jóvoltából asztalra kerülő, kemencében sült fenséges csülök és párolt káposzta, illetve a tavalyi must fogyasztása.

 

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Boldog halálnapot! 2
Ma, 17:00
Jessica Rothe visszatér a szereplőgárda élén a BOLDOG HALÁLNAPOT! 2-ben, amely a folytatása a 2017-es év meglepetés sikerfilmjének, melyben egymást érték a lebilincselő, ismétlődő fordulatok és komikus csavarok. Ezúttal a hősnőnk, Tree felfedezi, hogy újra és újra meghalni meglepően könnyebb volt, mint a veszélyek, melyek ezek után következnek...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Oh, Ramona
Ma, 19:00
Román vígjáték
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Alita: A harc angyala
Ma, 21:00
Évszázadok múlva a jövőben, Iron City roncstelepén egy kiber-doktor, Ido, rábukkan a magára hagyott, eszméletlen kiborglányra, Alitára, és magával viszi klinikájára. Magához térve, Alita képtelen felidézni, kicsoda ő, és a világról sincsenek ismeretei; minden új élményt jelent számára. Próbál hozzászokni új életéhez és Iron City veszedelmekkel teli utcáihoz, miközben Ido óvná őt rejtélyes múltjától. A lány összebarátkozik a talpraesett Hugóval, aki viszont inkább segítene neki visszanyerni emlék
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 18.
Nem tudod, mi az, amivel sokkoltál valakit. Te azt gondolod, csak csupa olyasmit mondtál, amit ő már tudott. A reakciójából mégis arra következtetsz, hogy ez nem egészen így történt. Érdemes vele átbeszélned, hogy mi okozott nála ekkora meglepődést, és azt is, hogyan segíthetnél neki.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...