Borókáéknál érett a szőlő, hajlott a vessző
Utoljára módositva: 2014-10-20 08:33:55

Egy csepp sem maradt a frissen préselt mustból, egy morzsa sem a kemencében sült krumplis házikenyérből a Borókagyökér Szüreti Mulatságán.

 

Élvezettel ugrottak a dézsába szőlőt taposni

Messzire hallatszó kacagás és vidám gyermekzsivaj fogadta a Szejke-tanyára érkezőket szombaton délután, ahol több mint 60 gyermek figyelte élénk kíváncsisággal a hagyományos szüreti munka lépéseit és ismerkedett a borkészítéshez kapcsolódó népdalokkal, szokásokkal. Aki átfért a szőlőkarikán, ugorhatott is bele a dézsába megtaposni a szőlőt — a többiek lelkes biztatása közepette, majd a prést körbeállva figyelték az édes lére várva türelmes-türelmetlenül, amint elkezd csorogni a must. Amelyet természetesen azonnal meg kellett kóstolni, akár többször is, s végül már egy csepp sem maradt, ami borrá érhetne. Az egyesület hagyományaihoz híven minden gyermek azt csinált, amit akart, azzal játszott, amihez éppen kedve volt, Szejke Judit élő GPS-ként irányította telefonon a tanya felé a később érkezőket. Nagy sikernek örvendett a gólyalábas verseny, főleg a Dsida Jenő Cserkészcsapat 35 tagja körében, akik cserkészekhez méltóan — igaz, némi pluszkerülőket téve — gyalogosan érkeztek ki a tanyára. De versenyen kívül is nagy sikernek örvendett a gólyaláb: ki bukdácsolva, ki magabiztosan lépegetett végig vele az udvaron. Közben a kemencében megsült a hét nagy krumplis kenyér, a gyermekek pedig sorba álltak, hogy mindenki legalább kettőt koppintva segítsen lepucolni a sültebb külső héjat. Majd ugyanígy álltak sorba egy-egy jókora, házi zsírral, diós szilvalekvárral vagy eperlekvárral megkent karéjért — s szinte mindegyikük visszafordult repetáért „csak úgy simán, kence nélkül, mert ilyen finomat életemben nem ettem még.” Estefelé előkerült a másik nagy meglepetés: a kalácstésztából formázott szőlőfürtök. Az itt tanult szüreti népdalok eléneklése után mindenki kapott egy-egy kalács-szőlőszemet — volt amelyik meglepetés feladatot rejtett (asztal alatt végig kúszni-mászni, teli vizes bögrével a kézben táncolni, szerelmet vallani), amelyeket nagy nevetések közepette hajtottak végre. A gyerkőcök még csak készülődtek hazamenni, amikor már érkeztek a felnőtt szüreti bálozók, akik elragadtatással szemlélték a boldog gyermeksereget, illetve a tombola kiállított nyereménytárgyait: illatos szőlőfürtöket, csodálatos kézműves tárgyakat és ékszereket, konyakos flaskákat, minden jóval megrakott szőlős kosarat. A hajnalig tartó bál alaphangulatát a kicsi Borókák és az apró Röpikék tánca teremtette meg, majd fokozta az ízletes bográcsgulyás és az „Ádámkánk” jóvoltából asztalra kerülő, kemencében sült fenséges csülök és párolt káposzta, illetve a tavalyi must fogyasztása.

 

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...