Borús időben is jó hangulatú Almafesztivál
Utoljára módositva: 2014-09-21 19:16:27

 

A kétnapos gasztro-turisztikai esemény a környék emblematikus gyümölcsére alapozva nemcsak kulturális, hanem szakmai és piaci szempontokat is érvényesített.
A hétvégén tizenharmadik alkalommal rendezték meg az Almafesztivált Csengerben, melynek célja a térség népszerűsítése a vidék jellegzetes gyümölcsének, „Szatmár aranyának” is nevezett almának és az abból készült helyi termékek felhasználásával, bemutatásával. E célt pedig messzemenően elérte, hiszen most is nagyon sokan látogattak el a kétnapos, látványos gasztro-turisztikai rendezvényre.

Az Almafesztivál első napjának délelőttje a gyermekeknek és a gyermekekről szólt: az iskola előtti parkocskában megnyílt a hagyományos szalmabáb- és almakompozíciók kiállítása, ezt követte az almanapi rajzverseny és az óvodások-diákok almafutása. Ezzel egy időben a Helytörténeti Múzeumban a múltba öltözhettek a gyermekek, azaz dédszüleik ruházatát magukra öltve kipróbálhatták, mennyire is voltak kényelmesek azok a viseletek és fényképeket készíthettek a korabeli ruhákban. Délben sárkányhajózáson vehettek részt a kalandvágyók, amelynek során megcsodálhatták a Szamos természeti értékeit, délután pedig a polgármesteri hivatal épületében Nemzetközi Ifjúsági Pénzügyi Konferencia zajlott.

Szombaton aztán még minkább az almához kötődött minden program és tevékenység: rézüstökben főtt az almalekvár – többnyire az idősek klubjának tagjai végezték, bemutatva, hogyan készül a hagyományos almalekvár – a frissen főtt nyalánkságot pedig szívesen kínálták minden arra járónak. A környező települések képviselői (az országhatár mindkét oldaláról), közintézmények csapatai és baráti társaságok szép számban vettek részt a főzőversenyen, a bográcsokban rotyogtak a szárnyas, sertés- vagy marhahúsból készült finomságok, csülkök és málékásás töltött káposzták, az asztalokat pedig szinte ellepték az almás-édességek: porlósok, palacsinták, kalácsok, torták, fánok.

Természetesen nem hiányzott a szatmári almapálinka és a kóstolása sem, de almaborral és almából készült üdítővel is kínálták a látogatókat. A színpadra elsőként fellépő Kovács Kati remek hangulatot varázsolt bő egyórás koncertjével, az őt követő Zoltán Erika, majd Szűcs Judit, illetve Demjén Rózsi pedig még inkább fokozta azt.

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 23.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...