Börvelyben is megemlékeztek Móriczról
Utoljára módositva: 2019-07-09 09:00:29

Pontosan egy évvel a láp lecsapolása után járt Börvelyben Móricz Zsigmond. Méghozzá dologidőben, azaz aratáskor. Két írásában is megörökíti a tapasztaltakat, és bizonyára egyéb írásait is ihlették az itt töltött idők. A 20. század magyar prózaírójára emlékeztek szombaton Börvelyben, illő főhajtás keretében.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából a történelmi Szatmár megyében gondolkodva, társszervezőkkel karöltve születése 140. évfordulója alkalmából méltóan kívánt megemlékezni a XX. század magyar irodalma jeles alkotójáról: Móricz Zsigmondról. A szombat délutánt Börvelybe képzelték el a kezdeményezők — és az ötletet fel is karolták a helyiek.

A pár éve felavatott börvelyi Móricz Zsigmond-mellszobor előtt tárogatószó köszöntötte a megemlékezőket. Némileg kevesebben, mint eredetileg lettek volna, hiszen a magyarországi vasúti menetrendek sajnos kevéssé alkalmazkodnak egy-egy ilyen főhajtáshoz, így a pesti, vagy távolabbi vendégeknek el kellett utazniuk. A megemlékezők a fák az iskolaudvaron lévő fák árnyékaiba húzódtak — nemrégiben itt is nagy vihar tombolt, ki is döntött egy megtermett faóriást, ám szerencsére nem a szoborra esett…

Varga Sándor színművész, a helyi kulturális élet mindenese köszöntötte a részvevőket. Kiss Zoltán polgármester arról szólt, hogy mindenkoron igyekeznek támogatni a börvelyi kulturális életet. Mégpedig annak minden vetületét: így egy hete volt a családi nap, melyen a meghívott előadókon túl sok helyi is színpadra állt; a nagy prózaíróra való megemlékezést is támogatják; és a megmaradásról is igyekeznek gondoskodni — pár perccel korábban örök hűséget fogadott egymásnak egy ifjú pár… Muzsnay Árpád, a megemlékezés főszervezője, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület főtanácsosa arról beszélt, hogy élete nagy pillanatainak érzi azt, amikor is nem is olyan rég felavatták Börvelyben a Petőfi, a Móricz-büsztöket. Abban bízik — árulta el —, hogy az évforduló apropóján még ebben az évben sikerül a helyi általános iskolát átkeresztelni, és a továbbiakban Móricz Zsigmond nevét viseli majd. Mint fogalmazott: „életem nagy pillanata lenne az is”.

Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke elmondta, hogy fontosnak érezte részt venni a főhajtás–megemlékezés nyitó alkalmán, pénteken, és a záráson is. Előbbi helyszíne a határ másik oldalán volt. Ennek apropóján megjegyezte, hogy ő maga is bízik az iskola átnevezésében. Továbbá abban is, hogy a két Szatmár összetartozása a Börvely mellett lévő, a határt átszelő út végleges kiépítésében is megtestesül. Mint rámutatott, csak 3 méternyi sáv szükséges mindehhez.

Ismét Zágoni Mihály tárogatóművész szólt a muzsika révén a megemlékezőkhöz, majd Pataki Dorottya és Kiss Boróka helyi fiatalok, illetőleg Varga Sándor szólaltattak meg egy-egy Móricz-szöveget. A szintén helybeli Végh Balázs Béla irodalomtörténész szólt arról, milyen alkalomból, és mennyi időt töltött el Börvelyben Móricz. Egyebek mellett elmondta, hogy a láp lecsapolása után járt itt — a helyiek megrázkódtatásáról is írt.

A szép szavak, magvas gondolatokat követően a koszorúkat helyezték el — mind itteni, mind magyarországi szervezetek, egyesületek nevében helyeztek el virágkölteményeket a jelenlévő mátészalkai szobrászművész, Bíró Lajos alkotása elé. Nemzeti imánkat, a himnuszt énekelték el a megemlékezők, majd a közeli, Petőfi Sándor nevét viselő művelődési házba vonultak. A helyiek vendéglátásból is kitettek magukért: a Bekek néptánccsoport tagjai tánccal kedveskedtek, az elöljárók jó szóval, míg a többiek finom falatokkal. A kötetlen beszélgetés közben — számos neves irodalmár, erdélyi kulturális személyiség maradt — szót ejtettek a nagy íróról, és arról, lesz-e száz év múlva ki megemlékezzen Móriczra Börvelyben…

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...