Borzasztó élelmiszer-pazarlás
Utoljára módositva: 2019-08-20 19:09:06

Rengeteg élelmiszert elpazarolnak a romániaiak, miközben az ország lakosságának negyede szegénységben él, a napi kenyérre is alig futja — állapítja meg legfrissebb jelentésében a CNEPSS.

Hatalmas mértékű az élelmiszer-pazarlás Romániában: évi mintegy 5 millió tonna élelmiszert pazarolnak el a hazai lakosok, az összes fogyasztásra szánt élelmiszer egyharmadát-félét kidobjuk — derül ki az Egészségfejlesztés és -értékelés Országos Központja (CNEPSS) által közzétett adatokból. Ez azt jelenti, hogy egy lakos évente nagyjából 250 kilogramm élelmiszert dob a kukába, miközben a lakosság negyede, körülbelül 4,74 millió személy él szegénységben, alig tudja előteremteni a napi betevő falatot.

A legnagyobb pocsékolást urbánus környezetben jegyzik: a városiak sokkal több élelmiszert pazarolnak el, míg a vidéki lakosok még a hagyományos módokon próbálják felhasználni, újrahasznosítani az el nem fogyasztott élelmiszereket. A városi háztartások el nem fogyasztott, kidobott élelmiszerei 95 százalékban a megyei szeméttelepekre kerülnek — állapítja meg a CNEPSS.

Mint kiderült, lakosonként naponta mintegy 350 gramm élelmiszer kerül a szemétre, amelynek 24 százaléka főtt étel, 22 százaléka gyümölcs, 21 százaléka zöldség, 11 százaléka pékáru, 11 százaléka tejtermék és 1 százaléka hús. Paradox módon a romániaiak egy része tisztában van azzal, hogy túl sok élelmet vásárol, amit nem fog tudni elfogyasztani.

Az Egészségfejlesztés és -értékelés Országos Központja szerint a lakosság 39 százaléka tisztában van vele, hogy a pazarlás mértékét csökkenthetné azzal, ha csak olyan élelmiszereket vásárolna, amelyekre szüksége van, 34 százalékuk ugyanakkor szeretné, ha szelektíven lehetne gyűjteni az élelmiszert, hogy annak egy részét újra lehessen hasznosítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...