Bőséges a kínálat, csak a vevő hiányzik
Utoljára módositva: 2014-02-15 09:47:55

Hiába az évszakhoz képest enyhe idő, kevés volt a vevő tegnap a szatmárnémeti nagypiacon. Az eső csak rontott a helyzeten, az árusok arra panaszkodnak, hogy ennek ellenére sok a fizetnivaló.

 

Szatmárnémetiben a nagypiacon bőséges felhozatalt találtunk tegnap zöldségekből és gyümölcsökből, így az is kedvére válogathat, aki nagyobb figyelmet szeretne fordítani az egészséges táplálkozásra, nem árt azonban tudni, hogy ez nem éppen pénztárcakímélő vállalkozás.

Az évszakhoz képest enyhe és egyben csapadékos időjárás kedvez ugyan a légúti fertőzéses megbetegedéseknek, az általunk megkérdezett termelők véleménye szerint azonban ez a mézfogyasztásunkat nem befolyásolja jelentősen. Tegnap 1 kg vegyes méz 24 lej volt, az akácmézért pedig 30 lejt kértek, a propolisz tinktúra 10 milliliteres kiszerelésben 5 lej volt, a virágpor kilogrammját pedig 80 lejért kínálták. A propoliszt és a virágport néhány visszatérő ügyfél keresi csak, de még mindig jóval többen vannak azok, akik inkább vitamint vagy gyógyszert szednek. A mézfogyasztás jelentős visszaesését befolyásolja az is, hogy egyre kevesebben használják sütéshez ezt az édesítőszert, illetve szűkül az a réteg is, aki házilag készíti el az édességet a családnak, magyarázták a termelők.

A tegnapi nap folyamán nagyon kevesen vásároltak zöldséget. A kistermelők álltak portékájuk mellett, várták az ügyfelet, sokszor hiába. Mint elmondták, elég sajnálatosnak tartják, hogy nem biztosít megfelelő körülményeket a szatmárnémeti piacfelügyelőség, de a napidíjat kíméletlenül beszedi tőlük, a bérlemény is drága. Az árakat sem tudják az egekig emelni, így is kevés a vásárló. Tegnap a sárgarépa kilója 2,5 lej volt, a petrezselyem kilogrammja 5 lejbe került csak — az előző télen 7 lejt is elkértek érte —, a hagyma kilója 2,5–3 lej, a burgonyáé 2 lej volt, a zeller darabjáért 0,5–1 lejt kértek. Spenótot kilogrammonként öt lejért lehetett kapni, a hónapos retek és az újhagyma kötegéért 1,5 lejt kértek, alma is volt bőven 2 és 3 lej közötti kilónkénti áron, a téli körte kilogrammja pedig 3–4 lej volt, a mandarin és a banán kilogrammja 6 lej, ugyanennyibe kerül a szőlő is.

 

Karikás Enikő

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 22:05
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...