Bőséges zöldségkínálat a szatmári piacokon
Utoljára módositva: 2018-11-07 12:18:59

Bőséges zöldségkínálat fogadja a vásárlókat a szatmárnémeti élelmiszerpiacokon, lassan beindul a káposztadömping, de már kapható sütőtök is. Az enyhe időnek köszönhetően padlizsán (vinetta) is van még a számos, egész évben kapható termék sorában.

A novemberi hónap is kedvez a piaci árusoknak, nem állt be egyelőre a kellemetlen hideg, a szezonáruk pedig roskadásig megtöltik a piac standjait. Az egyik legfelkapottabb termék a káposzta, kezdődik a berakási időszak, a választék pedig egyre nagyobb.

Akik még mindig maguk szeretnék legyalulni a savanyítani valót, azok 2–2,50 lejes kilónkénti áron vásárolhatnak fejes káposztát, akik viszont inkább a készre gyalult, jól megszokott nejlonzsákos káposztát választanák, elsősorban kényelmi szempontból, 2 lejes kilónkénti áron juthatnak hozzá.

Szűcs Hajnalka egri termelő a nagypiacon árul, ő is kínál úgy reszelt, mint fejes káposztát, az érdeklődés pedig jónak mutatkozik termékei iránt, a többzsáknyi reszelt káposzta tegnap is már a délelőtt folyamán elkelt.

A termelő lapunknak elmondta, hogy érdemes odafigyelni, kitől vásároljuk a káposztát, ha ugyanis túl sok táppal volt kezelve az ültetvény, könnyen ellágyulhat majd a hordós káposzta. Viszont ha helyesen gondozták, és megfelelő mennyiségű vizet kapott, finom, ropogós savanyú káposztánk lesz. Az egri árus a reszelt káposztát 10 kilogrammos műanyag zsákokban árulja 20 lejért, míg a fejes káposztát 2,5 lejes kilónkénti áron adja. Ugyanakkor a standján megtalálható a karfiol 3–5 lejes kilónkénti áron, a brokkoli, melynek 10 lej kilója, a hagyma és a burgonya (mindkét termék 2 lejes kilónkénti áron), de kapni még szép paprikát és padlizsánt is, előbbi ára 5–8 lej között mozog, míg utóbbi kilóját 3 lejért viheti a vásárló. A vasárnapi levesbe való zöldség is megtalálható a standon, 5 lej a sárgarépa, 10 lej a petrezselyem kilója, míg a karalábé és zeller darabonkénti ára 3 lej körül mozog.

A savanyú káposzta fogyasztásának nagy hagyománya van egész Közép-Kelet-Európában, számos módon készítik, viszont a legelterjedtebb nálunk mégis a bajor konyha klasszikus receptje, amely valódi ízes, ropogós, sárgásfehér színű savanyú káposztát eredményez.

A piaci kereskedők szerint ahhoz, hogy jó minőségű, finom savanyú káposztát készítsünk, ép, egészséges, kemény káposztafejeket kell vásárolnunk. Néhány napig letakarva érleljük, mert így a káposzta beizzad, és szép színe lesz, miután megsavanyodott. Miután a káposzta néhány napig letakarva pihent, egy káposztagyaluval apróra kell szeletelni, és a fűszereket, főként a sót nem sajnálva hordóba tenni. Egyesek szerint a valódi titok a döngölésben rejlik. Ha erre odafigyel a készítő, nem lesz panasza a savanyúság minőségére.

Mindamellett, hogy a savanyú káposzta főként íze miatt közkedvelt, vitaminokban is nagyon gazdag, jelentős mennyiségű C-vitamint, folsavat, B6- és K-vitamint tartalmaz. Ezért az árusok mellett több orvos is ajánlja immunrendszerünk megerősítése érdekében. Erre mindenkinek nagy szüksége lesz, hiszen lassan beköszöntenek a hidegebb hónapok is.

 

Kelendő a sütőtök is

 

A szervezetünk számára fontos vitaminokat nemcsak a savanyú káposzta, de az ízletes sütőtök fogyasztásával is pótolni tudjuk. Nemcsak finom tehát, de igen egészséges is, ezért különösen javasolt a sütőtök fogyasztása, szerencsénkre októbertől kezdve egész télen kapni a finomságból.

A jó tök titka a trágyázás, ugyanis ez a növény igen trágyaigényes, ezért ha kiváló minőségű tököt szeretnénk termeszteni, jóféle komposzttal kell kezelnünk a termőföldet. Erre az istállótrágya sokkal alkalmasabb a műtrágyánál, ezért egyre többen állnak át erre a módszerre — állítják a termelők.

Az árusok szerint a sütőtök általában minden évben egyformán kelendő, főként azért, mert minden árusnak kialakult az évek során a saját vásárlóköre, akik szeretnek is visszatérni egy-egy standhoz a megszokott minőségű áruért. Ha valaki mégsem tudja hozni az elvárt minőséget, könnyen elvesztheti törzsvásárlóit, ezért minden termelő igyekszik a legjobb tudása szerint termeszteni a sütőtököt.

A szatmári nagypiacon 2 lejtől egészen 3,50 lejes kilónkénti árig lehet hozzájutni a tökhöz, megvásárolható egészben, de sok helyen kipucolt, szeletelt, sütésre kész friss sütőtököt is kínálnak.

Az egyik Csengerben élő termelő elmondta, hogy ő idén nem tud 3,50 lej alá menni, mert a Szatmár vidékén termesztett tök kiváló minőségű, portékái igényesen vannak megválogatva, illetve a termés sem volt idén olyan bőséges a szárazság miatt, éppen ezért csak úgy tudja kihozni a megfelelő profitot, hogy tartja ezt az árat. Azt is elmondta, hogy már közel egy hónapja árulja a tököt, és várhatóan február végéig naponta kijön majd a piacra, hiszen igény van rá, a termés pedig idén is nagyon jó minőségű.

Hozzátette azt is, hogy egyre többen vásárolják a sütőtököt leves- és süteménykészítés céljából, viszont a többség még mindig inkább sütni veszi a vitamindús szezonterméket.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 11:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 12:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 17:00
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...