Bőséges zöldségkínálat a szatmári piacokon
Utoljára módositva: 2018-11-07 12:18:59

Bőséges zöldségkínálat fogadja a vásárlókat a szatmárnémeti élelmiszerpiacokon, lassan beindul a káposztadömping, de már kapható sütőtök is. Az enyhe időnek köszönhetően padlizsán (vinetta) is van még a számos, egész évben kapható termék sorában.

A novemberi hónap is kedvez a piaci árusoknak, nem állt be egyelőre a kellemetlen hideg, a szezonáruk pedig roskadásig megtöltik a piac standjait. Az egyik legfelkapottabb termék a káposzta, kezdődik a berakási időszak, a választék pedig egyre nagyobb.

Akik még mindig maguk szeretnék legyalulni a savanyítani valót, azok 2–2,50 lejes kilónkénti áron vásárolhatnak fejes káposztát, akik viszont inkább a készre gyalult, jól megszokott nejlonzsákos káposztát választanák, elsősorban kényelmi szempontból, 2 lejes kilónkénti áron juthatnak hozzá.

Szűcs Hajnalka egri termelő a nagypiacon árul, ő is kínál úgy reszelt, mint fejes káposztát, az érdeklődés pedig jónak mutatkozik termékei iránt, a többzsáknyi reszelt káposzta tegnap is már a délelőtt folyamán elkelt.

A termelő lapunknak elmondta, hogy érdemes odafigyelni, kitől vásároljuk a káposztát, ha ugyanis túl sok táppal volt kezelve az ültetvény, könnyen ellágyulhat majd a hordós káposzta. Viszont ha helyesen gondozták, és megfelelő mennyiségű vizet kapott, finom, ropogós savanyú káposztánk lesz. Az egri árus a reszelt káposztát 10 kilogrammos műanyag zsákokban árulja 20 lejért, míg a fejes káposztát 2,5 lejes kilónkénti áron adja. Ugyanakkor a standján megtalálható a karfiol 3–5 lejes kilónkénti áron, a brokkoli, melynek 10 lej kilója, a hagyma és a burgonya (mindkét termék 2 lejes kilónkénti áron), de kapni még szép paprikát és padlizsánt is, előbbi ára 5–8 lej között mozog, míg utóbbi kilóját 3 lejért viheti a vásárló. A vasárnapi levesbe való zöldség is megtalálható a standon, 5 lej a sárgarépa, 10 lej a petrezselyem kilója, míg a karalábé és zeller darabonkénti ára 3 lej körül mozog.

A savanyú káposzta fogyasztásának nagy hagyománya van egész Közép-Kelet-Európában, számos módon készítik, viszont a legelterjedtebb nálunk mégis a bajor konyha klasszikus receptje, amely valódi ízes, ropogós, sárgásfehér színű savanyú káposztát eredményez.

A piaci kereskedők szerint ahhoz, hogy jó minőségű, finom savanyú káposztát készítsünk, ép, egészséges, kemény káposztafejeket kell vásárolnunk. Néhány napig letakarva érleljük, mert így a káposzta beizzad, és szép színe lesz, miután megsavanyodott. Miután a káposzta néhány napig letakarva pihent, egy káposztagyaluval apróra kell szeletelni, és a fűszereket, főként a sót nem sajnálva hordóba tenni. Egyesek szerint a valódi titok a döngölésben rejlik. Ha erre odafigyel a készítő, nem lesz panasza a savanyúság minőségére.

Mindamellett, hogy a savanyú káposzta főként íze miatt közkedvelt, vitaminokban is nagyon gazdag, jelentős mennyiségű C-vitamint, folsavat, B6- és K-vitamint tartalmaz. Ezért az árusok mellett több orvos is ajánlja immunrendszerünk megerősítése érdekében. Erre mindenkinek nagy szüksége lesz, hiszen lassan beköszöntenek a hidegebb hónapok is.

 

Kelendő a sütőtök is

 

A szervezetünk számára fontos vitaminokat nemcsak a savanyú káposzta, de az ízletes sütőtök fogyasztásával is pótolni tudjuk. Nemcsak finom tehát, de igen egészséges is, ezért különösen javasolt a sütőtök fogyasztása, szerencsénkre októbertől kezdve egész télen kapni a finomságból.

A jó tök titka a trágyázás, ugyanis ez a növény igen trágyaigényes, ezért ha kiváló minőségű tököt szeretnénk termeszteni, jóféle komposzttal kell kezelnünk a termőföldet. Erre az istállótrágya sokkal alkalmasabb a műtrágyánál, ezért egyre többen állnak át erre a módszerre — állítják a termelők.

Az árusok szerint a sütőtök általában minden évben egyformán kelendő, főként azért, mert minden árusnak kialakult az évek során a saját vásárlóköre, akik szeretnek is visszatérni egy-egy standhoz a megszokott minőségű áruért. Ha valaki mégsem tudja hozni az elvárt minőséget, könnyen elvesztheti törzsvásárlóit, ezért minden termelő igyekszik a legjobb tudása szerint termeszteni a sütőtököt.

A szatmári nagypiacon 2 lejtől egészen 3,50 lejes kilónkénti árig lehet hozzájutni a tökhöz, megvásárolható egészben, de sok helyen kipucolt, szeletelt, sütésre kész friss sütőtököt is kínálnak.

Az egyik Csengerben élő termelő elmondta, hogy ő idén nem tud 3,50 lej alá menni, mert a Szatmár vidékén termesztett tök kiváló minőségű, portékái igényesen vannak megválogatva, illetve a termés sem volt idén olyan bőséges a szárazság miatt, éppen ezért csak úgy tudja kihozni a megfelelő profitot, hogy tartja ezt az árat. Azt is elmondta, hogy már közel egy hónapja árulja a tököt, és várhatóan február végéig naponta kijön majd a piacra, hiszen igény van rá, a termés pedig idén is nagyon jó minőségű.

Hozzátette azt is, hogy egyre többen vásárolják a sütőtököt leves- és süteménykészítés céljából, viszont a többség még mindig inkább sütni veszi a vitamindús szezonterméket.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 25.
Hagyja a csudába a másokkal való rivalizálást! Inkább gondolja végig, megvalósította-e mindazt, amit egy évvel ezelőtt eltervezett!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. április 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...