Botrány Zsadányban — rendőri közbelépésre volt szükség
Utoljára módositva: 2018-10-10 08:58:07

Hogy egészen pontosan fogalmazzunk: ismét botrány Szatmárzsadány romatelepén, amelynek lecsillapításához ismét csendőri és rendőri közbelépésre volt szükség.

 

Ez alkalommal az utca porában játszó gyermekek kaptak össze — s ahogy az már lenni szokott, a gyermekvitában igazságot tenni akaró édesanyák pillanatok alatt az utcán voltak, magasabb szintre emelve nemcsak a vita hangerejét, de milyenségét is, hiszen ők már nemcsak verbálisan, de tettlegesen is „osztották az igazságot”. A hajtépést, karmolást, pofozkodást nem nézték karba tett kézzel a családfők sem, főleg, miután az egyik asszonyt egy bottal fejen csapta egy másik, és percek alatt annak rendje s módja szerinti tömegverekedés zajlott, amelynek csak a kiérkezett csendőrök és közrendészek tudtak véget vetni, hat rendbontót borsosan meg is bírságolva. Természetesen messze nem a bírságolás a hatékony megoldás, és nem csak azért, mert 1000–2000 lejes büntetést nincs miből kifizetniük, hanem mert a probléma sokkal mélyebben gyökerezik, és már hosszú évek óta vár megoldásra — igaz, mostanra annyira elfajult a helyzet, hogy a szatmárzsadányiak (beleérve az ottani roma közösség tagjait is) aláírásgyűjtésbe kezdtek, alátámasztandó kérésüket: a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal lakoltassa ki a településről azokat, akik bejelentett lakcím és egyéb hivatalos okmányok nélkül élnek ott, és szinte naponta újabbnál újabb tömeges botrányt, verekedést okoznak. Sajnos ez a kérés sem új keletű, hiszen a tősgyökeres zsadányi romák körében már évekkel ezelőtt nagyon nagy volt az elégedetlenkedés a más megyékből érkezett/ide hozott romákkal szemben. „Csak úgy idejönnek, öt-hat gyermekkel maguk után, nincsenek irataik sem, dolgozni semmit nem akarnak, még a piszkukat se eltakarítani maguk után, és a tősgyökeres zsadányiak — akik se nem isznak, se nem cigarettáznak, se nem lopnak, mert mélyen hívők és vallásosak — szenvednek miattuk” — fakadtak ki bő két évvel ezelőtt, az akkor még ténylegesen működő, romaügyekért felelős vegyes bizottság egyik ülésén. Az állapotok azóta pedig csak romlottak, a gyermekek sihederekké cseperedtek, családot alapítottak, meg újabb családok érkeztek más megyékből, teljesen különálló világot alkotva a szatmárzsadányi roma közösségben, akik nagyon szeretnének már végleg megszabadulni tőlük.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 18:00
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. május 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...