Botulizmus-eset Szatmáron
Utoljára módositva: 2014-04-14 16:56:51

Az egészségügyi minisztérium vezetőinek segítségével sikerült megmenteni egy botulizmusban megbetegedett Szatmár megyei fiatalember életét.

Szombaton botulizmusban megbetegedett pácienst azonosítottak Szatmáron

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház sajtószóvivője, Constantin Demian arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy botulizmus-esetet jeleztek a megyében. Egy 20 éves vidéki férfi a következő tünetekkel jelentkezett szombaton a Szatmár Megyei Sürgősségi Betegellátó Osztályon (UPU): emésztési zavarok, izom- és szemtájéki fájás, fáradtságérzet, enyhe arcbénulás. „Alapos kivizsgálást követően, mivel felmerült a gyanú, hogy a férfi botulizmusban szenved, beutalták a fertőző betegségek osztályára. Később beigazolódott az eredeti diagnózis: a férfi valóban a Clostridium botulinum nevű baktérium okozta fertőzésben szenved” — fogalmazott Demian, aki azt is elmondta, mivel a megyei kórház gyógyszerkészletéből hiányzott az ellenszérum — mely elengedhetetlen a kezelésben —, a kórház vezetősége felvette a kapcsolatot a térségben levő kórházakkal, illetve a bukaresti szakkórházzal, ám azokban sem találtak ellenszert, így a kórház menedzsere, Venemozer Erica és a kórházigazgató, Paula Mare értesítették Nicolae Băniciou egészségügyi minisztert és Raed Arafat államtitkárt is. A szakminisztérium közvetítésével sikerült egy repülőtéri gyógyszerkészletben néhány ellenszert tartalmazó fiolát azonosítani. Három fiolát egy repülővel Kolozsvárra szállítottak, innen pedig egy SMURD-mentőautóval érkezett meg az ellenszer Szatmárnémetibe, 16 óra körül. A szérumot beadták a páciensnek, akinek ezáltal megmentették az életét. A botulizmus, ismertebb nevén kolbászmérgezés olyan embereket és állatokat egyaránt érintő bakteriális eredetű ételmérgezés, amit a Clostridium botulinum által termelt mérgező anyagcseretermék, az ún. botulotoxin okoz, ami élelmiszerrel juthat a szervezetbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 15:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...