Botulizmus-eset Szatmáron
Utoljára módositva: 2014-04-14 16:56:51

Az egészségügyi minisztérium vezetőinek segítségével sikerült megmenteni egy botulizmusban megbetegedett Szatmár megyei fiatalember életét.

Szombaton botulizmusban megbetegedett pácienst azonosítottak Szatmáron

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház sajtószóvivője, Constantin Demian arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy botulizmus-esetet jeleztek a megyében. Egy 20 éves vidéki férfi a következő tünetekkel jelentkezett szombaton a Szatmár Megyei Sürgősségi Betegellátó Osztályon (UPU): emésztési zavarok, izom- és szemtájéki fájás, fáradtságérzet, enyhe arcbénulás. „Alapos kivizsgálást követően, mivel felmerült a gyanú, hogy a férfi botulizmusban szenved, beutalták a fertőző betegségek osztályára. Később beigazolódott az eredeti diagnózis: a férfi valóban a Clostridium botulinum nevű baktérium okozta fertőzésben szenved” — fogalmazott Demian, aki azt is elmondta, mivel a megyei kórház gyógyszerkészletéből hiányzott az ellenszérum — mely elengedhetetlen a kezelésben —, a kórház vezetősége felvette a kapcsolatot a térségben levő kórházakkal, illetve a bukaresti szakkórházzal, ám azokban sem találtak ellenszert, így a kórház menedzsere, Venemozer Erica és a kórházigazgató, Paula Mare értesítették Nicolae Băniciou egészségügyi minisztert és Raed Arafat államtitkárt is. A szakminisztérium közvetítésével sikerült egy repülőtéri gyógyszerkészletben néhány ellenszert tartalmazó fiolát azonosítani. Három fiolát egy repülővel Kolozsvárra szállítottak, innen pedig egy SMURD-mentőautóval érkezett meg az ellenszer Szatmárnémetibe, 16 óra körül. A szérumot beadták a páciensnek, akinek ezáltal megmentették az életét. A botulizmus, ismertebb nevén kolbászmérgezés olyan embereket és állatokat egyaránt érintő bakteriális eredetű ételmérgezés, amit a Clostridium botulinum által termelt mérgező anyagcseretermék, az ún. botulotoxin okoz, ami élelmiszerrel juthat a szervezetbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 15:00
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 18.
Ma valahogy nem tud rendet tartani maga körül, ami a belső zűrzavar kivetülése. Ne keseredjen el, ezután a rendrakás megnyugtató fázisa következik majd.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...