Botulizmus-eset Szatmáron
Utoljára módositva: 2014-04-14 16:56:51

Az egészségügyi minisztérium vezetőinek segítségével sikerült megmenteni egy botulizmusban megbetegedett Szatmár megyei fiatalember életét.

Szombaton botulizmusban megbetegedett pácienst azonosítottak Szatmáron

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház sajtószóvivője, Constantin Demian arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy botulizmus-esetet jeleztek a megyében. Egy 20 éves vidéki férfi a következő tünetekkel jelentkezett szombaton a Szatmár Megyei Sürgősségi Betegellátó Osztályon (UPU): emésztési zavarok, izom- és szemtájéki fájás, fáradtságérzet, enyhe arcbénulás. „Alapos kivizsgálást követően, mivel felmerült a gyanú, hogy a férfi botulizmusban szenved, beutalták a fertőző betegségek osztályára. Később beigazolódott az eredeti diagnózis: a férfi valóban a Clostridium botulinum nevű baktérium okozta fertőzésben szenved” — fogalmazott Demian, aki azt is elmondta, mivel a megyei kórház gyógyszerkészletéből hiányzott az ellenszérum — mely elengedhetetlen a kezelésben —, a kórház vezetősége felvette a kapcsolatot a térségben levő kórházakkal, illetve a bukaresti szakkórházzal, ám azokban sem találtak ellenszert, így a kórház menedzsere, Venemozer Erica és a kórházigazgató, Paula Mare értesítették Nicolae Băniciou egészségügyi minisztert és Raed Arafat államtitkárt is. A szakminisztérium közvetítésével sikerült egy repülőtéri gyógyszerkészletben néhány ellenszert tartalmazó fiolát azonosítani. Három fiolát egy repülővel Kolozsvárra szállítottak, innen pedig egy SMURD-mentőautóval érkezett meg az ellenszer Szatmárnémetibe, 16 óra körül. A szérumot beadták a páciensnek, akinek ezáltal megmentették az életét. A botulizmus, ismertebb nevén kolbászmérgezés olyan embereket és állatokat egyaránt érintő bakteriális eredetű ételmérgezés, amit a Clostridium botulinum által termelt mérgező anyagcseretermék, az ún. botulotoxin okoz, ami élelmiszerrel juthat a szervezetbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 24.
Olyan új helyzetekbe kerül, ahol nem boldogul a régi sablonokkal. Engedje szabadon áradni képzelőerejét, és megtalálja a megoldásokat!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...