Bővül a filharmónia zenei programja
Utoljára módositva: 2020-02-26 15:27:03

Kovács-Pistuka Emőke, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia menedzsere arra törekszik, hogy minél több hallgatót sikerüljön bevonzani a komolyzenei koncertekre, ezért azon dolgozik, hogy minden korosztályt megszólítsanak a kulturális intézmény programjai.

Kovács-Pistuka Emőke nemrég vette át a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia irányítását, és máris új lendületet adott a szatmári komolyzenei életnek. Számtalan új kezdeményezéssel jelentkezett, ezek egy része már megvalósítás alatt van, másik része — ezek hosszú távú tervek — szervezés alatt áll. Az a cél, hogy a zenekar minél gyakrabban kilépjen a filharmónia épületéből, és minél közelebb kerüljön a más településeken élő komolyzene-kedvelőkhöz.
Már elég rég kialakult egy jó kapcsolat a Dinu Lipatti Filharmónia és Nagykároly önkormányzata között. Nemrég történt egy újabb egyeztetés, amelynek az volt az egyik célja, hogy a város legalább a filharmónia utaztatási költségeit támogassa. A filharmonikusok rendszeresen adnak koncerteket a nagykárolyi Károlyi-kastélyban, viszont az utaztatási költségek megnövekedtek, ezek kiegyensúlyozására kért támogatást a menedzser. Az egyeztetésen ugyanakkor szó esett arról is, hogy a filharmónia milyen szerepet tud vállalni a nyaranta megrendezésre kerülő fesztiválon és más nagykárolyi rendezvényeken, ezeknek a programoknak a rögzítésén is dolgoznak a felek. Ezekre a rendezvényekre többnyire kamarazenekarral és kis zenekarral érkezik majd a filharmónia. A filharmónia menedzsere, valamint a nagykárolyi Ifjúsági, Kulturális és Turisztikai Központ vezetői arról is tárgyaltak, hogy hamarosan létrehoznak Nagykárolyban egy Ruha István-emlékházat.
Kovács Emőke tárgyalt Tasnád város önkormányzati vezetőivel is, hiszen ott is folytatják a koncertsorozatukat, és remélhetőleg Tasnád is hozzájárul majd a zenekar utaztatási költségeinek a finanszírozásához.
A nemrég megrendezett leckehangverseny sikere arra késztette a filharmónia vezetőségét, hogy folytassa ezt a kezdeményezést is. Jövő héten az Aurel Popp Művészeti Líceum diákjai is részt vesznek a leckekoncerten, akik állatmaszkokkal vonulnak majd fel az előadáson. Március 6-án lesz két magyar nyelvű előadás, és ha elég nagy lesz az érdeklődés, továbbiakat is meghirdetnek. Március 14-én rock- és popslágerek csendülnek fel a filharmónia színpadán; a Rock the Symphony koncertre felnőttek 42 lejért, diákok, egyetemisták és nyugdíjasok féláron (21 lej) válthatnak jegyet.

Nemrég nagy sikert aratott az Északi Színházban a Német Demokrata Fórum szervezésében az a kulturális rendezvény, amelyen együtt lépett színpadra a filharmónia kamarazenekara és az NDF női kórusa. Más volt a hatás, és sokkal nagyobb élményt nyújtott a hallgatók számára, amikor a kórus zenei kísérettel énekelt. Schmidt Mária karnaggyal már elég rég együttműködik a filharmónia, s a karvezető szeretné emelni a kórus előadásának színvonalát, ezért kéri fel a filharmónia kvartettjét, hogy kísérje a kórust, a zenekar számára pedig öröm együtt dolgozni a kórussal. Egyébként más kórusokkal is együttműködik a zenekar.
A filharmóniának egyre jobban sűrűsödik a programja, a műfaji változatossággal és az újításokkal az a célja az intézményvezetésnek, hogy minél több komolyzene-kedvelő vegyen részt a koncerteken minden korosztályból.
Kovács-Pistuka Emőke elmondta, hogy elkezdték az őszi Szatmári Zenei Napok programjának az összeállítását is, és itt is lesznek újdonságok, kiváló szólisták és karmesterek érkeznek, a fellépők között van a budapesti Trombone Quartet, hogy csak egy kuriózumot említsünk a programból, de további meglepetéseket is ígér a menedzser.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 5.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...