Bővül a Kölcsey–megemlékezés
Utoljára módositva: 2014-08-07 09:02:38

Háromnapos, nagyon gazdag programmal adóznak Kölcsey emlékének

A költő születésnapja alkalmából rendezett hagyományos évi sződemeteri Kölcsey–ünnepség folytatásaként Tasnádon és Sződemeteren nagyszabású rendezvénysorozat lesz augusztus 9–én és 10–én.
A programokat a Tasnádi Református Gyülekezet szervezi közösen testvérgyülekezetével, a Hajdúnánási Református Gyülekezettel. Pakulár István tasnádi lelkipásztor elmondta, hogy régóta tervei között szerepelt az, hogy a hagyományos sződemeteri Kölcsey–ünnepséget, melyen az EMKE és Muzsnay Árpád társszervezőjeként vesz részt, kibővítse több naposra. Tavaly már sikerült két naposra szervezni, idén azonban már lehetőség nyílt arra, hogy az ünnepség három napos legyen és nagyon gazdag programmal szórakoztassák a résztvevőket. A második nap programja szombat délelőtt indul az immár ötödik alkalommal megrendezendő Kölcsey–emlékfutással. Az emlékfutásra szeretettel várják azok jelentkezését, akik egy nagyszerű élményre vagy kihívásra vágynak. A táv most is ugyanaz, 9,6 km, mely a tasnádi református templomtól a sződemeteri református templomig tart, melyet meg lehet tenni futva, kocogva, sétálva vagy kerékpárral. A rendezvényre jelentkezni lehet Pakulár István lelkipásztornál személyesen, email–ben a következő címen: pakularsunu
@gmail.com vagy telefonon, a 0751–580–282–es mobilszámon. A résztvevők emlékpólót kapnak, és célba éréskor bográcsos várja majd őket. A program szombat délelőtt fél 10 órakor kezdődik a pólók kiosztásával, ekkor startol a futás. A résztvevőket végig mentő kíséri majd az esetleges rosszullétekre való tekintettel, illetve négy vizes pont is lesz, ahol vizet vehetnek majd magukhoz. Szeretettel várják a jelentkezőket.
A rendezvénysorozat következő programja délután 5 órakor kezdődik Tasnádon, a tasnádi líceum sportpályáján. Este 8 óráig színes színpadi programok várják a résztvevőket. Fellép a tasnádi magyar néptánccsoport felnőtt– és gyermektagozata, továbbá a mezőtelegdi Pacsirták néptánccsoport, a mikolai asszonykórus, a miskolci MINTHA zenekar, amely népdalfeldolgozásokat ad elő, fellép Veress Zoltán mátészalkai tárogatóművész, Kovács Zsombor versmondó, aki vidám szavalatokkal, valamint dumaszínház jellegű komikus jelenetekkel és dalokkal szórakoztatja majd a közönséget. A programok végén este 10 óráig magyar retró zene lesz majd a színpadon, amely utcabálra hívja a táncolni vágyókat.

További programok

Augusztus 10–én, vasárnap a tasnádi református templomban ünnepi istentisztelet lesz, melyen Gacsályi Gábor végez igehirdetési szolgálatot. Az igehirdetés után szavalatokkal és ünnepi gondolatokkal emlékeznek meg nemzeti imánk költőjéről, Kölcsey Ferencről. Az ünnepséget szeretetvendégség zárja majd, melyet kedvező időjárás esetén a templomkertben tartanak meg. A szervezők nem csak a helyi lakosokat várják, kihangsúlyozták, hogy nem református rendezvényről van szó, hanem a helyi és környékbeli magyarságot szeretnék összefogni, magyarsággal kapcsolatos élményt nyújtani és hazavárják a Tasnádról elszármazottakat is — emelte ki Pakulár István.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Amerikai bérgyilkos
Ma, 19:00
Mitch Rapp (Dylan O Brien) életét egy szörnyű tragédia árnyékolja be: egy terrorista támadás során a szeme láttára ölik meg a menyasszonyát. A mindenre elszánt férfi személyes bosszút esküszik, egyetlen célja, hogy kiiktassa a kegyetlen merénylőket. Az egykori sikeres atlétára a CIA igazgatóhelyettese, Irene Kennedy (Sanaa Lathan) is felfigyel: felveszi Mitchet az ügynökség elit terroristaelhárító programjába, majd a hidegháborús veterán, a kőkemény Stan Hurley (Michael Keaton) kezeire bízza. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:00
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 25.
A Mars a Szűz jegyében áll. Jelentőségteljes nap elébe néz. Végre felkínálkozik a várva várt lehetőség, közeleg az idő, amikor válthat, és valami új dologba kezdhet. Döntsön megfontoltan!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. szeptember 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...