Bővül a Kölcsey–megemlékezés
Utoljára módositva: 2014-08-07 09:02:38

Háromnapos, nagyon gazdag programmal adóznak Kölcsey emlékének

A költő születésnapja alkalmából rendezett hagyományos évi sződemeteri Kölcsey–ünnepség folytatásaként Tasnádon és Sződemeteren nagyszabású rendezvénysorozat lesz augusztus 9–én és 10–én.
A programokat a Tasnádi Református Gyülekezet szervezi közösen testvérgyülekezetével, a Hajdúnánási Református Gyülekezettel. Pakulár István tasnádi lelkipásztor elmondta, hogy régóta tervei között szerepelt az, hogy a hagyományos sződemeteri Kölcsey–ünnepséget, melyen az EMKE és Muzsnay Árpád társszervezőjeként vesz részt, kibővítse több naposra. Tavaly már sikerült két naposra szervezni, idén azonban már lehetőség nyílt arra, hogy az ünnepség három napos legyen és nagyon gazdag programmal szórakoztassák a résztvevőket. A második nap programja szombat délelőtt indul az immár ötödik alkalommal megrendezendő Kölcsey–emlékfutással. Az emlékfutásra szeretettel várják azok jelentkezését, akik egy nagyszerű élményre vagy kihívásra vágynak. A táv most is ugyanaz, 9,6 km, mely a tasnádi református templomtól a sződemeteri református templomig tart, melyet meg lehet tenni futva, kocogva, sétálva vagy kerékpárral. A rendezvényre jelentkezni lehet Pakulár István lelkipásztornál személyesen, email–ben a következő címen: pakularsunu
@gmail.com vagy telefonon, a 0751–580–282–es mobilszámon. A résztvevők emlékpólót kapnak, és célba éréskor bográcsos várja majd őket. A program szombat délelőtt fél 10 órakor kezdődik a pólók kiosztásával, ekkor startol a futás. A résztvevőket végig mentő kíséri majd az esetleges rosszullétekre való tekintettel, illetve négy vizes pont is lesz, ahol vizet vehetnek majd magukhoz. Szeretettel várják a jelentkezőket.
A rendezvénysorozat következő programja délután 5 órakor kezdődik Tasnádon, a tasnádi líceum sportpályáján. Este 8 óráig színes színpadi programok várják a résztvevőket. Fellép a tasnádi magyar néptánccsoport felnőtt– és gyermektagozata, továbbá a mezőtelegdi Pacsirták néptánccsoport, a mikolai asszonykórus, a miskolci MINTHA zenekar, amely népdalfeldolgozásokat ad elő, fellép Veress Zoltán mátészalkai tárogatóművész, Kovács Zsombor versmondó, aki vidám szavalatokkal, valamint dumaszínház jellegű komikus jelenetekkel és dalokkal szórakoztatja majd a közönséget. A programok végén este 10 óráig magyar retró zene lesz majd a színpadon, amely utcabálra hívja a táncolni vágyókat.

További programok

Augusztus 10–én, vasárnap a tasnádi református templomban ünnepi istentisztelet lesz, melyen Gacsályi Gábor végez igehirdetési szolgálatot. Az igehirdetés után szavalatokkal és ünnepi gondolatokkal emlékeznek meg nemzeti imánk költőjéről, Kölcsey Ferencről. Az ünnepséget szeretetvendégség zárja majd, melyet kedvező időjárás esetén a templomkertben tartanak meg. A szervezők nem csak a helyi lakosokat várják, kihangsúlyozták, hogy nem református rendezvényről van szó, hanem a helyi és környékbeli magyarságot szeretnék összefogni, magyarsággal kapcsolatos élményt nyújtani és hazavárják a Tasnádról elszármazottakat is — emelte ki Pakulár István.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 20.
Ha megtetszik Önnek valaki az utcán, nincs sok ideje mérlegelni, azonnal cselekednie kell. Nincs vesztenivalója, viszont tapasztalatot szerezhet!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...