Bővülhet a megye gázvezetékrendszere
Utoljára módositva: 2018-05-25 17:46:00

Elvileg 58 kilométerrel bővülhet a megye gázvezetékrendszere Királydaróc–Bogdánd és Kisgérce–Batarcs vonalon, de a településeknek előbb társulásokba kell tömörülniük.

Avasfelsőfaluban tartottak megbeszélést az energetikai és földgázszolgáltató cégek képviselői és a települések polgármesterei, mintegy első lépéseként annak a már régóta megfogalmazódott igénynek a megvalósulásához, hogy Szatmár megye északi és déli részének falvaiban is földgázzal főzhessenek-fűthessenek. A kész vezetékbővítési tervvel érkezett Transgaz cég képviselője vázolta azon elképzelést, amelynek értelmében Krasznabéltek–Ákos–Szopor–Bogdánd–Hadad, valamint Kányaháza–Kisgérce–Tartolc–Bikszád–Túrterebes–Komorzán–Batarcs–Nagytarna vonalon szeretne terjeszkedni, ám ennek megvalósításához elengedhetetlen, hogy a települések Közösségközi Fejlesztési Társulásokba (ADI) tömörüljenek.

A megbeszélésen részletesen bemutatták azt a két törvénytervezetet is, amelyek jelentősen megkönnyítik majd az energetikai és földgázvezeték-hálózatok bővítését. „Mindkét törvénytervezet jó dolog, és töredékére csökkenti a jelenlegi túlzott bürokráciát. Eddig (és még jelen pillanatban is) a földgázvezeték-hálózatok bővítésénél a szakminisztérium kellett hogy jóváhagyja a koncessziót, a törvénytervezet viszont már az érintett önkormányzat kezébe adja ezt a lehetőséget, azaz direkt kapcsolat lesz a két valóban érintett fél, az önkormányzat és a szolgáltató között. A másik törvénytervezet azt célozza, hogy a napelemparkokkal rendelkezők fogyasztóként és termelőként is rácsatlakozhassanak az országos elektromos hálózati rendszerre. Ez a kétirányú csatlakozás már nagyon sok uniós országban sikerrel működik, eddig nálunk a pénzügyminisztérium „akadékoskodott” az áfaeltérések miatt” — magyarázta lapunk megkeresésére a találkozón jelen lévő Pataki Csaba tanácselnök. Nyomatékosította ugyanakkor azt is: a megjelent földgázszolgáltatók magánszolgáltatók, ők számolják ki, hol, milyen övezetben és mekkora hálózatbővítésbe érdemes belefogniuk, de „látnak fantáziát” az Avas övezetében és a megye déli részében is.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Grincs
Ma, 15:00
Az Illumination nyolcadik egészestés animációs filmje A GRINCS, amely Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült. A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről. A Grincs magányosan éldegél barlangjában a Kobak hegyen, egyetlen társasága hűséges kutyája, Max. A barlang tele van mi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A karácsony mentőakció
Ma, 16:40
Amikor az összes manó megbetegszik, a Mikulásra hárul a feladat, hogy a békés karácsony ünnepek érdekében gyógyírt keresve körbeutazza a Földet. Egy szerencsétlen landolást követően Párizsban találja magát, ahol nem egészen úgy működnek a dolgok, mint otthon, Lappföldön. Szerencséjére egy kedves család a segítségére siet, így talán még nincs veszve az idei karácsony.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ragadozó városok
Ma, 20:30
Évezredekkel azután, hogy a civilizációt elpusztította egy kataklizmikus esemény, az emberiség alkalmazkodott a körülményekhez, és új életmódot fejlesztett ki. Hatalmas mozgó városok róják a föld felszínét, és könyörtelenül vadásznak a kisebb városokra. Tom Natsworthy, aki a mozgó London város egyik alsó soráról származik, találkozik a veszélyes szökevénnyel, Hester Shaw-val, és kisvártatva a saját életéért kell küzdenie... A két ellenlábas, akiknek sosem kellett volna találkozniuk, váratlanul s
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...