Bővülhet a megye gázvezetékrendszere
Utoljára módositva: 2018-05-25 17:46:00

Elvileg 58 kilométerrel bővülhet a megye gázvezetékrendszere Királydaróc–Bogdánd és Kisgérce–Batarcs vonalon, de a településeknek előbb társulásokba kell tömörülniük.

Avasfelsőfaluban tartottak megbeszélést az energetikai és földgázszolgáltató cégek képviselői és a települések polgármesterei, mintegy első lépéseként annak a már régóta megfogalmazódott igénynek a megvalósulásához, hogy Szatmár megye északi és déli részének falvaiban is földgázzal főzhessenek-fűthessenek. A kész vezetékbővítési tervvel érkezett Transgaz cég képviselője vázolta azon elképzelést, amelynek értelmében Krasznabéltek–Ákos–Szopor–Bogdánd–Hadad, valamint Kányaháza–Kisgérce–Tartolc–Bikszád–Túrterebes–Komorzán–Batarcs–Nagytarna vonalon szeretne terjeszkedni, ám ennek megvalósításához elengedhetetlen, hogy a települések Közösségközi Fejlesztési Társulásokba (ADI) tömörüljenek.

A megbeszélésen részletesen bemutatták azt a két törvénytervezetet is, amelyek jelentősen megkönnyítik majd az energetikai és földgázvezeték-hálózatok bővítését. „Mindkét törvénytervezet jó dolog, és töredékére csökkenti a jelenlegi túlzott bürokráciát. Eddig (és még jelen pillanatban is) a földgázvezeték-hálózatok bővítésénél a szakminisztérium kellett hogy jóváhagyja a koncessziót, a törvénytervezet viszont már az érintett önkormányzat kezébe adja ezt a lehetőséget, azaz direkt kapcsolat lesz a két valóban érintett fél, az önkormányzat és a szolgáltató között. A másik törvénytervezet azt célozza, hogy a napelemparkokkal rendelkezők fogyasztóként és termelőként is rácsatlakozhassanak az országos elektromos hálózati rendszerre. Ez a kétirányú csatlakozás már nagyon sok uniós országban sikerrel működik, eddig nálunk a pénzügyminisztérium „akadékoskodott” az áfaeltérések miatt” — magyarázta lapunk megkeresésére a találkozón jelen lévő Pataki Csaba tanácselnök. Nyomatékosította ugyanakkor azt is: a megjelent földgázszolgáltatók magánszolgáltatók, ők számolják ki, hol, milyen övezetben és mekkora hálózatbővítésbe érdemes belefogniuk, de „látnak fantáziát” az Avas övezetében és a megye déli részében is.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A királynő kutyája
Ma, 15:00
A brit monarchia nagy napra ébredt, mikor Fülöp herceg egy csöpp corgival ajándékozta meg II. Erzsébetet, a híresen kutyabarát királynőt. A Buckingham palota eddig is az ugatástól volt hangos, de most az új jövevény, az izgága, rosszcsont, és irtó cuki Rex minden szabályt felrúg, amit négy tappancs csak felrúghat. Egyik csíny követi a másikat, de a bájos pofinak senki nem tud ellenállni. Ám mikor egy véletlen folytán Rex az utcára kerül, a luxus élet tovaszáll és hirtelen minden a feje tetejére
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Marvel kapitány
Ma, 16:50
A Marvel Studios az 1990-es években játszódó filmje, a Marvel Kapitány egy teljesen új kaland a Marvel mozis univerzumának eddig nem ismert periódusából, amely Carol Danverst követi nyomon. Mikor egy két idegen faj közötti galaktikus háború eléri a Földet, Danvers néhány szövetségessel együtt az események forgatagában találja magát, s hamarosan a világegyetem egyik legerősebb hősévé válik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bazi nagy francia lagzik 2.
Ma, 19:10
A Verneuil család ismét visszatér! Claude és Maria Verneuil újabb nehézséggel szembesül. Négy vejük, Rachid, David, Chao és Charles úgy döntenek, hogy családjaikkal együtt külföldön próbálnak szerencsét. Claude és Marie el sem tudják képzelni, hogy távol legyenek szeretteiktől, ezért mindent elkövetnek, hogy visszatartsák őket a költözéstől…
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. március 19.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...