Bővülhet a megye gázvezetékrendszere
Utoljára módositva: 2018-05-25 17:46:00

Elvileg 58 kilométerrel bővülhet a megye gázvezetékrendszere Királydaróc–Bogdánd és Kisgérce–Batarcs vonalon, de a településeknek előbb társulásokba kell tömörülniük.

Avasfelsőfaluban tartottak megbeszélést az energetikai és földgázszolgáltató cégek képviselői és a települések polgármesterei, mintegy első lépéseként annak a már régóta megfogalmazódott igénynek a megvalósulásához, hogy Szatmár megye északi és déli részének falvaiban is földgázzal főzhessenek-fűthessenek. A kész vezetékbővítési tervvel érkezett Transgaz cég képviselője vázolta azon elképzelést, amelynek értelmében Krasznabéltek–Ákos–Szopor–Bogdánd–Hadad, valamint Kányaháza–Kisgérce–Tartolc–Bikszád–Túrterebes–Komorzán–Batarcs–Nagytarna vonalon szeretne terjeszkedni, ám ennek megvalósításához elengedhetetlen, hogy a települések Közösségközi Fejlesztési Társulásokba (ADI) tömörüljenek.

A megbeszélésen részletesen bemutatták azt a két törvénytervezetet is, amelyek jelentősen megkönnyítik majd az energetikai és földgázvezeték-hálózatok bővítését. „Mindkét törvénytervezet jó dolog, és töredékére csökkenti a jelenlegi túlzott bürokráciát. Eddig (és még jelen pillanatban is) a földgázvezeték-hálózatok bővítésénél a szakminisztérium kellett hogy jóváhagyja a koncessziót, a törvénytervezet viszont már az érintett önkormányzat kezébe adja ezt a lehetőséget, azaz direkt kapcsolat lesz a két valóban érintett fél, az önkormányzat és a szolgáltató között. A másik törvénytervezet azt célozza, hogy a napelemparkokkal rendelkezők fogyasztóként és termelőként is rácsatlakozhassanak az országos elektromos hálózati rendszerre. Ez a kétirányú csatlakozás már nagyon sok uniós országban sikerrel működik, eddig nálunk a pénzügyminisztérium „akadékoskodott” az áfaeltérések miatt” — magyarázta lapunk megkeresésére a találkozón jelen lévő Pataki Csaba tanácselnök. Nyomatékosította ugyanakkor azt is: a megjelent földgázszolgáltatók magánszolgáltatók, ők számolják ki, hol, milyen övezetben és mekkora hálózatbővítésbe érdemes belefogniuk, de „látnak fantáziát” az Avas övezetében és a megye déli részében is.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. szeptember 25.
Párkapcsolata és hivatása közül néha csak az egyikkel, azután csak a másikkal foglalkozik minden erejével és nem találja az arany középutat.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. szeptember 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...