Bővülő jégágyúrendszer
Utoljára módositva: 2019-06-27 09:34:18

Szatmárnémetibe is telepíthetnek jégágyút, miután a tanácsosok ma nagy eséllyel megszavazzák a társulásba való bekerülést.

Ma szavaznak a szatmárnémeti tanácsosok arról, hogy a megyeszékhely is bekerüljön-e azon települések közé, ahová jégkármérséklő rendszereket szándékoznak telepíteni. Egy közös román-magyar projekt indult el a Szatmár Megyei Tanács kezdeményezésére két évvel ezelőtt; a szatmári önkormányzat a magyarországi meteorológiai szolgálattal közösen pályáz meg uniós támogatást jégágyúk telepítésére. Érendréd, Apa, Erdőd, Batarcs, Krasznabéltek, Börvely, Berekszó, Érkávás, Csomaköz, Csaholy, Avasújfalu, Királydaróc, Kolcs, Szamosdob, Pusztadaróc, Kisgérce, Halmi, Hadad, Homoród, Lázári, Sárközújlak, Mikola, Majtény, Avasújváros, Szatmárpálfalva, Szilágypér, Piskolt, Remetemező, Érszakácsi, Érszodoró, Szopor, Szokond, Krasznaterebes, Mezőterem, Tartolc, Csanálos, Szamosborválaszút, Vámfalu és Vetés már tagjai a társulásnak; ma dől el, hogy Szatmárnémeti is csatlakozik-e.

Ez a terv ezüst-jodid felhasználásával venné elejét a jégverésnek, de ezzel párhuzamosan egy másik is beindulni látszik; a román mezőgazdasági minisztérium acetiléngáz-alapú rendszer telepítésével van elfoglalva, ilyen rendszer telepítési tervébe is bele vannak foglalva Szatmár megyei települések. Ha mindkét rendszer üzemképes lesz, nemcsak mezőgazdasági területek, hanem lakóövezetek is védve lennének, hiszen a jég nemcsak a növényzetet teszi tönkre, de ingóságokban és ingatlanokban is kárt okoz.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...