BRÓDY JÁNOS, a magyar beatzene „atyja” Szatmárnémetiben koncertezik
Utoljára módositva: 2014-10-02 09:13:57

Bródy János a magyar kultúrtörténet meghatározó alakja, a magyar popdal meghonosítója, általa lett hivatalosan is elfogadott ez a műfaj.

Mindenki tudja már, hogy 1964-ben érettségi után került a legendás Illés együttesbe, amelyben mint szövegíró nem csak saját nemzedékének életérzését, gondolkodását tudta dalokban kifejezni, hanem sokaknak segített eligazodni a szabad véleményformálás útvesztőiben. A külső és belső feszültségek következtében 1973-ban felbomlott az Illés, és megszületett a Fonográf együttes. Itt is sok maradandó, időtálló dal született, mert a Fonográf alkotóműhelyként is működött. Itt készültek Koncz Zsuzsa, Halász Judit és sok más énekes lemezei is, melyeknek szíve-lelke elsősorban Bródy volt, akit elsősorban szövegei miatt cenzúráztak, ugyanis egyre jobban eltávolodott attól a vonaltól, amelyet az akkori kultúrpolitika minden szerzőtől elvárt.

Bródy János önálló előadói pályafutása az Egyetemi Színpadon kezdődött. A zenekarokban eltöltött évek után olyan dalokat írt, amelyek személyes hangulata, érzelmi elkötelezettsége szükségessé tette, hogy mint egyszál-előadó maga mutassa be azokat, felszínre hozva sok mélyen elfojtott érzést és gondolatot.

Első lemeze 1980-ban jelent meg „Hungarian Blues” címmel, olyan felejthetetlen dalokkal, amelyek ma mind „úgymond” slágerek: „Filléres emlékeim”, „Földvár felé félúton”, „Mama, kérlek”.

Második albumán, amely a „Ne szólj szám” címet viselte, jelent meg sok-sok év után újra a hatvanas évek nemzedékének egykor betiltott himnusza, a „Ha én rózsa volnék”.

A nyolcvanas évek végén következett a „Hang nélkül”, olyan emlékezetes dalokkal, mint a „Légy hű magadhoz” vagy „A fiam meg a lányom”. „Az utca másik oldalán” című összeállítás ironikus és kritikus hangvételével már az új korszak ellentmondásait tükrözte.

Hét év után, az új évezred kezdetén „Kockázatok és mellékhatások” címmel jelent meg a legújabb album, melyről a szerző így nyilatkozott: „A lemezen szereplő 12 szám túlnyomó többsége, mint a címadó dal is, az életünkben sűrűn előforduló kockázatokról és mellékhatásokról szól. Többek közt arról, hogy törékeny ünnepeink és bizonytalan hétköznapjaink közepette miért nem válnak be a rendkívül nagy hírveréssel beharangozott sikerreceptek és boldogságpirulák….”

Tíz év kihagyással, összegző, hátra is néző és a jelennel is foglalkozó albumot készített „ Az Illés szekerén” címmel. A tavaly megjelent összegző, enyhén politikusra sikerült lemez gerincét a múltba visszatekintő nosztalgikusabb dalok alkotják, s persze nem maradhatnak el az aktuálpolitikai számok sem: az „Ezek ugyanazok” (melyet egyébként édesapja emlékének szentelt), vagy éppen a „Lesz még egyszer” című dal, amellyel bemutat a fennálló hatalomnak, amelyből a következő két sor: „Lesz még egyszer szép a világ/ Lesz még Magyar Köztársaság” önmagáért beszél. Ne feledkezzünk meg az egyik „legslágeresebb” dalról sem a lemezen, amely az „Ahogy állnak a csillagok”, s amelyet Koncz Zsuzsa vitt sikerre legutóbb. A magyar zenei élet egyik legrangosabb eseményén, a Fonogram díjátadó gálán, ahol szakmai zsűri dönt az aktuális hazai és külföldi produkciókról, nem hiába kapta „Az év hazai klasszikus pop-rock albuma” címet 2012-ben ezért az albumért.

 

Bródy János október 6-án, hétfőn, 19 órai kezdettel a szatmárnémeti Városi Filharmónia termében koncertezik. Műsorában bizonyára legnagyobb „slágerei” mellett megismerhetjük legújabb lemezének, az Illés szekerén című albumának néhány dalát is. A jegyek ára 25 lej, és elővételben a Filharmónia és a Színház pénztáránál (tel.: 0752-019.554, 0261-712.106) árusítják, valamint előadás előtt a helyszínen.

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...