Budaházi 60 – festészeti tárlat a Vécsey-házban
Utoljára módositva: 2014-08-21 09:50:38

Tegnap a Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegén nyílt meg Budaházi Tibor festészeti tárlata.

Budaházi Tibor az egyéni utakat kereső művész, akit megérint ugyan a korszellem, de elkerüli a stílusdivatokat, nem a kontamináció, inkább a teremtés vágya mozdítja ecsetjét. Eddigi gazdag életműve erre utal, hiszen a „kimerültség művészetének” évadján új aspektusokat és lehetőségeket keres. A festő nem merít, nem idézget, hanem teremt.

Budaházi táblái, vásznai némiképp a prehisztorikus lenyomatokra emlékeztetnek, egymást lefedő, áttetsző rétegeket látunk, melyek alól valamilyen sejtelmes titokzatos belső fény dereng fel. Az izgalmas, szinte plasztikus faktúra előtt a kultúrtörténetből ismerős jelek bukkannak elő (kereszt, háromszög), melyek kétségtelenül hordoznak szakrális tartalmakat (Krisztus keresztje, a Szentháromság jele), ám jelentéstartományuk sokkal bővebb. Egyfelől a barbarikumig mennek vissza, másfelől kozmológiai jelként is értelmezhetők, a világmindenség harmóniája, a rész és az egész összefüggéseire utalnak. Ezt a gondolatmenetet erősíti a Budaházi–ópuszokon gyakorta megjelenő vízfodorszerű írásfolyam, mely megint csak többértelmű, hisz képalkotó elem, grafikai jellegű, izgalmasan tölti ki a teret, szerepe azonban ennél sokkal fontosabb. A par excellence festő a négy alapelem (föld, víz, tűz, levegő) betűjeleit írja sorba. Budaházi piktúrájának kulcsszava az allúzió. Különös, hogy e műszó egy múlt századi parnasszista költő, Stephan Mallarmé leleménye. Sejtést, célzást, a majdnem kimondását jelenti. Budaházi képeibe belelátható a világ, Pompej és Altamira, lehámló vakolatok egy kültelki bérház belső udvarán, rosszkedvünk tele és töprengéseink alkonya. Azaz a táguló és mégis oly szűk világ.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Tapasztalt szakácsot keresünk Ausztriába. Telefon: 004369911015847.
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 19.
Szíve mélyén pontosan tudja már régóta, hogy csak ki kellett várnia a megfelelő időt, hogy végre közel kerüljenek egymáshoz kiszemeltjével.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...