Budapesten versenyeztek a kis matekesek
Utoljára módositva: 2019-11-28 12:21:37

A Bolyai Matematika Csapatverseny középiskolai tanárok kezdeményezésére először 2004 őszén került megrendezésre Budapest I–II–III. kerületében, 5–8. osztályos diákok évfolyamonként szerveződő, 4 fős csapatai számára.

A következő években Budapest további körzetei és Magyarország vidéki megyéi, valamint a 3–4. osztályosok is csatlakoztak.

A 2019/2020-as tanévben egész Magyarország, valamint Kovászna, Hargita, Bihar, Kolozs, Szilágy és Szatmár megye területén hirdették meg a versenyt III–VIII. osztályos tanulók 4 fős csapatainak, megyei/körzeti forduló, majd a Kárpát-medencei forduló formájában.

A verseny célja: segíteni a diákokat azon képességek kifejlesztésében, hogy közösen, összedolgozva oldjanak meg feladatokat. A verseny szervezői lehetőséget szeretnének teremteni arra, hogy a résztvevők átéljék az együtt gondolkodás örömét, és a logikus gondolkodás mellett közvetlenül is bemutathassák készségeiket diáktársaik előtt, eközben pedig összemérhessék tudásukat.

A verseny Kárpát-medencei döntőjére november 23-án került sor Budapesten. A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból három csapat vett részt a döntőn: a III. osztályos Kis matemágusok csapat, csapattagok: Lőkös Ákos Bence, Mihály Ármin, Szabó Erik, Vigh Lénárd, felkészítő: Sárosi Melinda, a IV. osztályos Agyafúrtak csapat, csapattagok: Fazakas Magor, Jankó Szép Tamás Dénes, Nagy Tamás, Szenes Viktória Maja, felkészítő: Fülöp Andrea, valamint az V. osztályos Lámák csapat, csapattagok: Dénes Máté Gergő, Nagy Hanna, Strugurel Krisztina Maja, Szabó Márk, felkészítő: Tempfli Gabriella.

A Bolyai Matematika Csapatversenyen a csapatoknak 13 feleletválasztós és egy írásbeli kidolgozást igénylő feladatot kellett megoldaniuk egy óra alatt. A verseny nehézsége abban áll, hogy a feleletválasztós feladatok szövege után öt lehetséges válasz (A, B, C, D és E) található, amelyek közül akárhány lehet helyes (tehát akár mind is, de akár egy sem). A versenyen csak íróeszköz, körző, vonalzó és szögmérő használható, egyéb (pl. elektronikus) eszköz nem. A verseny ideje alatt a csapattársak egymás között csak halkan beszélgethetnek, mert egy termen belül több azonos évfolyamú csapat is jelen van.

Nem volt könnyű dolguk a kölcseys csapatoknak, hiszen Szatmár megye először vett részt ezen a versenyen. Igen erős mezőnyben és nehéz, meggondolkodtató, furfangos feladatok megoldásával kellett bizonyítaniuk rátermettségüket. Mindhárom csapat jól szerepelt: a harmadikosok 126 pontot, a negyedikesek 117 pontot, az ötödikesek 123 pontot gyűjtöttek. A harmadikos kölcseysek Erdély legjobb harmadikos csapatának bizonyultak.

A budapesti tartózkodás a verseny izgalmain túl felejthetetlen élményeket is nyújtott a gyermekek számára: a Tropicariumban egzotikus vidékek élővilágával ismerkedhettek, az interaktív Lego-kiállításon pedig a tematikus terepasztalok, Lego-robotok, kisvasutak megtekintése mellett játékra is alkalmuk nyílt.

Sárosi Melinda tanítónő

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 3.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...