Büntetés a kerti árnyékszékért
Utoljára módositva: 2019-03-14 11:56:08

Több ezer lejes bírsággal akarják kényszermodernizálni a háztartásokat, s rávenni a lakosságot: számolják fel a kertvégi árnyékszéket.

Tragikomikus abszurdum: a Régiófejlesztési és Közigazgatási Minisztérium pár hete körlevéllel lepte meg az ország valamennyi önkormányzatát, amelyben felszólítja őket: készítsenek listát mindazon közintézményekről és háztartásokról, amelyekben kert vagy udvar végi árnyékszék működik, és még nem csatlakoztak a csatornahálózathoz (illetve ennek hiányában nem rendelkeznek saját és igen modern szennyvíztisztítóval) — a névsort pedig át kell adniuk a prefektusi hivatalnak, valamint a környezetvédelmi őrségnek, utóbbi intézmény pedig kiküldi ellenőreit, és 2000–4000 lej közötti bírságot ró ki azokra, akik az első figyelmeztetést követő három hónapon belül nem „modernizálódnak”. Úgy tudjuk, a szatmári prefektusi hivatalhoz már be is érkezett pár telesülésről a névsor. És jobban belegondolva a helyzet sokkal inkább tragikus, mint komikus — az Európai Unió országai közül Románia sereghajtónak számít közművesítés terén, a lakosság 29,7 százalékának nincs hozzáférése sem a vezetékes vízhez, sem a csatornázáshoz, sem az angol vécéhez (ez az arány Magyarországon 3,9%, Németországban 0,1%, míg Svédországban és Máltán 0%), s nem mellesleg nálunk 2355 olyan óvoda és iskola működik (ezekből 40 Szatmár megyében található), ahol az udvaron van a vécé, nincs víz és csatornázás. És „természetesen” (mint oly sok más esetben) a vidéken élők vannak hátrányosabb helyzetben, ahol 3,98 millió háztartás található — és ahol a lakosság zöme az idősek, alacsony jövedelműek kategóriájába tartozik, akik a legnagyobb erőfeszítéssel sem tudják azt a 2000–3000 lejt összekuporgatni, amennyi a hálózatra való csatlakozáshoz és az épületen belüli fürdőszoba/WC kialakításához szükséges, még ha a portájuk előtt is vannak a vezetékek.

Az ország északnyugati régiója némileg modernizáltabb, itt ugyanis a házak és lakások 51,8-a már rá van csatlakozva az ivóvíz- és kanalizálási rendszerre — Szatmár megyében a legfrissebb adatok 2011-ből, az akkori népszámlálásból származnak, s bár az eltelt nyolc évben valamennyit javult ugyan a helyzet, még távolról sem rózsás. Akkor a vidéken (községben, falvakon) élő lakosság 55,7%-a végezte ügyeit a kert végi árnyékszéken, s 50,2%-a volt rácsatlakozva a csatornázási hálózatra. Hogy a régiófejlesztési minisztérium mennyire gondolja komolyan ezt az árnyékszék-felszámolási hadjáratot, az még kérdéses, mint ahogy az is, a pár száz lejes nyugdíjból tengődők miből tudják majd kifizetni akár a csatlakozási költséget, akár az esetleges bírság összegét. Arról már nem is szólva, mit tehetnek az önhibájukon kívül csatlakozni-modernizálódni nem tudók.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...