Büntetik a választási csalást
Utoljára módositva: 2014-10-02 19:39:53

„A választási eredménynek a szavazók akaratát kell tükröznie” — fogalmazott Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes a csütörtök délelőtt tartott távértekezlet keretében.

 

A november 2-i, illetve 16-i (második forduló) államelnök-választást megelőző kampány holnap (október 3.) kezdődik, ennek kapcsán Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes távértekezletet tartott a prefektusok, illetve a belügyi intézmények vezetőinek részvételével. „A mi feladatunk biztosítani azt, hogy a választás a törvény előírásainak betartásával folyjon. Nem tolerálok semmilyen kihágást! Senki nem vehet ki pihenőszabadságot, senkinek nem lehet szabad hétvégéje!” — lépett fel határozottan Oprea, aki kérte a jelenlevőket, tartsák be a választási ütemtervben szereplő valamennyi határidőt. A választási kampány során 30 ezer belügyi alkalmazott — rendőr, csendőr, határőr — teljesít majd szolgálatot, míg a választások napján 50 ezren felügyelik a rendet.

Országos viszonylatban 18 550 szavazóház működik majd, 20 765 000 szavazólapot nyomtattak, 94 720 „Votat” pecsétet készítettek elő. A választási csalások megelőzése érdekében a belügyminisztérium alkalmazottai felvilágosító kampányt szerveznek, szórólapokat osztanak szét a lakosság körében, a kihágásokról, illetve az azokért kiszabható szankciókról tájékoztatják őket.

Eugeniu Avram prefektus a távértekezlet végén szintén arra kérte a jelen levő intézményvezetőket, tegyenek meg minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy a választási kampány és maga a választás zökkenőmentes legyen.

 

Jelezni lehet a kihágást

 

A Szatmárnémeti Helyi Tanács tagjai szeptember 25-i ülésükön jóváhagyták azt a tanácsi határozatot, amelynek értelmében a megyeközpontban egyetlen helyen sem lehet választási molinókat kifüggeszteni. A határozattervezet azt követően lép hatályba, hogy minden helyi tanácsos aláírja a gyűlés jegyzőkönyvét. Dorel Coica polgármester nem kérdőjelezheti meg a helyi tanácsi határozatot, azt gyakorlatba kell ültetnie. Altfatter Tamás alprefektus elmondta, a 215-ös törvény 45-ös cikkelye alapján a gyűlést követő 10 napon belül kell a prefektusi hivatalhoz eljuttatni a tanácsi határozatot, melyet aztán a jogászok procedurális és tartalmi szempontból átvizsgálnak. Amennyiben valamit nem találnak rendben, módosító javaslatot fogalmaznak meg, melyet eljuttatnak a polgármesternek. Azonban a helyi tanácsi határozat mindaddig érvényben marad, míg azt a bíróságon meg nem támadják. A megyeközpont polgármestere többször is hangoztatta, hogy nem veszi figyelembe a helyi tanácsi határozat tartalmát, és engedélyezni fogja a molinók kifüggesztését. Amennyiben a lakosság lát kihelyezett bannert Szatmárnémetiben, jelezheti a Szatmár Megyei Választási Iroda (BEJ) munkatársainál, ők pedig hivatalból eljárást indítanak. Amennyiben szabálysértést állapítanak meg, a rendőrség a polgármestert bírságolja meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...