Büntetik a választási csalást
Utoljára módositva: 2014-10-02 19:39:53

„A választási eredménynek a szavazók akaratát kell tükröznie” — fogalmazott Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes a csütörtök délelőtt tartott távértekezlet keretében.

 

A november 2-i, illetve 16-i (második forduló) államelnök-választást megelőző kampány holnap (október 3.) kezdődik, ennek kapcsán Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes távértekezletet tartott a prefektusok, illetve a belügyi intézmények vezetőinek részvételével. „A mi feladatunk biztosítani azt, hogy a választás a törvény előírásainak betartásával folyjon. Nem tolerálok semmilyen kihágást! Senki nem vehet ki pihenőszabadságot, senkinek nem lehet szabad hétvégéje!” — lépett fel határozottan Oprea, aki kérte a jelenlevőket, tartsák be a választási ütemtervben szereplő valamennyi határidőt. A választási kampány során 30 ezer belügyi alkalmazott — rendőr, csendőr, határőr — teljesít majd szolgálatot, míg a választások napján 50 ezren felügyelik a rendet.

Országos viszonylatban 18 550 szavazóház működik majd, 20 765 000 szavazólapot nyomtattak, 94 720 „Votat” pecsétet készítettek elő. A választási csalások megelőzése érdekében a belügyminisztérium alkalmazottai felvilágosító kampányt szerveznek, szórólapokat osztanak szét a lakosság körében, a kihágásokról, illetve az azokért kiszabható szankciókról tájékoztatják őket.

Eugeniu Avram prefektus a távértekezlet végén szintén arra kérte a jelen levő intézményvezetőket, tegyenek meg minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy a választási kampány és maga a választás zökkenőmentes legyen.

 

Jelezni lehet a kihágást

 

A Szatmárnémeti Helyi Tanács tagjai szeptember 25-i ülésükön jóváhagyták azt a tanácsi határozatot, amelynek értelmében a megyeközpontban egyetlen helyen sem lehet választási molinókat kifüggeszteni. A határozattervezet azt követően lép hatályba, hogy minden helyi tanácsos aláírja a gyűlés jegyzőkönyvét. Dorel Coica polgármester nem kérdőjelezheti meg a helyi tanácsi határozatot, azt gyakorlatba kell ültetnie. Altfatter Tamás alprefektus elmondta, a 215-ös törvény 45-ös cikkelye alapján a gyűlést követő 10 napon belül kell a prefektusi hivatalhoz eljuttatni a tanácsi határozatot, melyet aztán a jogászok procedurális és tartalmi szempontból átvizsgálnak. Amennyiben valamit nem találnak rendben, módosító javaslatot fogalmaznak meg, melyet eljuttatnak a polgármesternek. Azonban a helyi tanácsi határozat mindaddig érvényben marad, míg azt a bíróságon meg nem támadják. A megyeközpont polgármestere többször is hangoztatta, hogy nem veszi figyelembe a helyi tanácsi határozat tartalmát, és engedélyezni fogja a molinók kifüggesztését. Amennyiben a lakosság lát kihelyezett bannert Szatmárnémetiben, jelezheti a Szatmár Megyei Választási Iroda (BEJ) munkatársainál, ők pedig hivatalból eljárást indítanak. Amennyiben szabálysértést állapítanak meg, a rendőrség a polgármestert bírságolja meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Alita: A harc angyala
Ma, 21:00
Évszázadok múlva a jövőben, Iron City roncstelepén egy kiber-doktor, Ido, rábukkan a magára hagyott, eszméletlen kiborglányra, Alitára, és magával viszi klinikájára. Magához térve, Alita képtelen felidézni, kicsoda ő, és a világról sincsenek ismeretei; minden új élményt jelent számára. Próbál hozzászokni új életéhez és Iron City veszedelmekkel teli utcáihoz, miközben Ido óvná őt rejtélyes múltjától. A lány összebarátkozik a talpraesett Hugóval, aki viszont inkább segítene neki visszanyerni emlék
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...