Büntetik a választási csalást
Utoljára módositva: 2014-10-02 19:39:53

„A választási eredménynek a szavazók akaratát kell tükröznie” — fogalmazott Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes a csütörtök délelőtt tartott távértekezlet keretében.

 

A november 2-i, illetve 16-i (második forduló) államelnök-választást megelőző kampány holnap (október 3.) kezdődik, ennek kapcsán Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes távértekezletet tartott a prefektusok, illetve a belügyi intézmények vezetőinek részvételével. „A mi feladatunk biztosítani azt, hogy a választás a törvény előírásainak betartásával folyjon. Nem tolerálok semmilyen kihágást! Senki nem vehet ki pihenőszabadságot, senkinek nem lehet szabad hétvégéje!” — lépett fel határozottan Oprea, aki kérte a jelenlevőket, tartsák be a választási ütemtervben szereplő valamennyi határidőt. A választási kampány során 30 ezer belügyi alkalmazott — rendőr, csendőr, határőr — teljesít majd szolgálatot, míg a választások napján 50 ezren felügyelik a rendet.

Országos viszonylatban 18 550 szavazóház működik majd, 20 765 000 szavazólapot nyomtattak, 94 720 „Votat” pecsétet készítettek elő. A választási csalások megelőzése érdekében a belügyminisztérium alkalmazottai felvilágosító kampányt szerveznek, szórólapokat osztanak szét a lakosság körében, a kihágásokról, illetve az azokért kiszabható szankciókról tájékoztatják őket.

Eugeniu Avram prefektus a távértekezlet végén szintén arra kérte a jelen levő intézményvezetőket, tegyenek meg minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy a választási kampány és maga a választás zökkenőmentes legyen.

 

Jelezni lehet a kihágást

 

A Szatmárnémeti Helyi Tanács tagjai szeptember 25-i ülésükön jóváhagyták azt a tanácsi határozatot, amelynek értelmében a megyeközpontban egyetlen helyen sem lehet választási molinókat kifüggeszteni. A határozattervezet azt követően lép hatályba, hogy minden helyi tanácsos aláírja a gyűlés jegyzőkönyvét. Dorel Coica polgármester nem kérdőjelezheti meg a helyi tanácsi határozatot, azt gyakorlatba kell ültetnie. Altfatter Tamás alprefektus elmondta, a 215-ös törvény 45-ös cikkelye alapján a gyűlést követő 10 napon belül kell a prefektusi hivatalhoz eljuttatni a tanácsi határozatot, melyet aztán a jogászok procedurális és tartalmi szempontból átvizsgálnak. Amennyiben valamit nem találnak rendben, módosító javaslatot fogalmaznak meg, melyet eljuttatnak a polgármesternek. Azonban a helyi tanácsi határozat mindaddig érvényben marad, míg azt a bíróságon meg nem támadják. A megyeközpont polgármestere többször is hangoztatta, hogy nem veszi figyelembe a helyi tanácsi határozat tartalmát, és engedélyezni fogja a molinók kifüggesztését. Amennyiben a lakosság lát kihelyezett bannert Szatmárnémetiben, jelezheti a Szatmár Megyei Választási Iroda (BEJ) munkatársainál, ők pedig hivatalból eljárást indítanak. Amennyiben szabálysértést állapítanak meg, a rendőrség a polgármestert bírságolja meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 21:25
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 21.
Komoly önmegismerési folyamaton megy most keresztül. Rájön, hogy ki és mi illik Önhöz, illetve mi az, amiben nem érzi jól magát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...