Bürokráciacsökkentés a tanügyben
Utoljára módositva: 2020-01-14 08:13:04

Csökkentenék a bürokráciát az oktatásban: a pedagógusok munkáját egyszerűsítő intézkedésekről a tanügyminiszter számolt be.

Monica Anisie oktatási miniszter hétfőn bejelentette a pedagógusok bürokratikus terheinek csökkentését célzó első intézkedéseket. A tárcavezető a Facebookon közölte, hogy átiratban kérte a megyei tanfelügyelőségektől az új intézkedések azonnali alkalmazását.

A bürokrácia felszámolását célzó intézkedések közé tartoznak a következők: a jegyzőkönyvkészítés opcionálissá tétele olyan tevékenységeknél, amelyek esetében nem szükséges a döntéshozatal módjának igazolása (a jegyzőkönyv helyettesíthető a jelenléti listával); a felsőbb szintű intézmények vagy az oktatási rendszeren kívüli intézmények által kért jelentések és statisztikák ezután nem a pedagógusok bevonásával készülnek; a szintfelmérő tesztek kötelezettségének megszüntetése valamennyi oktatási szint vagy osztály esetében; az osztályfőnöki portfóliónak csak az osztályfőnöki tisztséggel járó tevékenységek tervét, az osztály iskolán kívüli tevékenységeinek ütemtervét, valamint a tanulók pszichopedagógiai adatlapját kell tartalmaznia.

A miniszter szerint folyamatban van továbbá az osztályfőnöki portfólió eltörlése, a jelenléti regiszter egyszerűsítése, a módszertani és tantervi bizottságok felszámolása, a tanulók szociális helyzetéről szóló elemzések és a különféle támogatási programokról szóló jelentések megszüntetése vagy egyszerűsítése, az iskolai kirándulásokhoz szükséges dokumentáció egyszerűsítése.

A pedagógusok egyetértenek abban, hogy nagy szükség van arra, hogy eltöröljék a felesleges papírmunkát, hogy végre teljes mértékben azzal foglalkozhassanak, ami az elsődleges feladatuk: a diákokkal, az oktatással.

Kallós Zoltán, Szatmár megye helyettes főtanfelügyelője szerint az intézkedésekkel csökken valamelyest a pedagógusok kötelező papírmunkája, az azonban, hogy mennyire tehermentesítik az oktatókat, személyfüggő is. „Az intézkedések például opcionálissá tették az év eleji ismeretfelmérőket: a tanár döntheti el, hogy kíváncsi-e arra, mire emlékszenek még a diákjai. A legtöbb oktató természetesen az, így valószínűleg továbbra is megíratják majd a szintfelmérőket” — magyarázta a helyettes főtanfelügyelő, hozzátéve, hogy az elkövetkező időszakban kiderül, mennyire tehermentesítők is ezek az intézkedések. Az Oktatási Minisztérium által kiküldött dokumentumot a tanfelügyelőség továbbítja a Szatmár megyei oktatási intézményekbe.

A rengeteg időt és energiát felemésztő hatalmas munkamennyiség, papírmunka ellen egyébként már évek óta többször is felszólaltak a pedagógusok, akik a munkájuk könnyítését, hatékonyabbá tételét kérték. Pataki Enikő magyartanár, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatónője már korábban is kihangsúlyozta lapunknak: rég itt az ideje, hogy a pedagógusok a gyakorlatban dolgozzanak, és ne papíron.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...