Büszkék a helyesírási tudásukra
Utoljára módositva: 2019-02-12 13:07:19

Két nagykárolyi diák — Kinţel Alexandra és László István — képviseli Szatmár megyét a helyesírási verseny Kárpát-medencei döntőjében, mindketten a Nagykárolyi Elméleti Líceum diákjai.

Gyulán tartják meg az Implom József helyesírási verseny Kárpát-medencei döntőjét, mégpedig március 1-jén. A vetélkedő egyébként több mint másfél évtizede indult el a magyarországi városkában, a helyi Erkel Ferenc Gimnázium magyartanárainak kezdeményezésére, és vált országos, majd Kárpát-medencei méretűvé, ezzel széles körben népszerűsítve a magyar helyesírást, az írott nyelvi kultúrát. Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége és a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarának Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszéke a korábbi években is megszervezte a versenyt az erdélyi középiskolásoknak, és a legeredményesebbek képviselték Erdélyt, a Partiumot a gyulai Kárpát-medencei döntőn. 2009-től szervezett formában egy helyszínen mérettetnek meg a romániai középiskolák legjobb helyesírói, és ennek állandó helyszíne lett Sepsiszentgyörgy és a Mikes Kelemen Főgimnázium. Az ottani döntőből jutott tovább a két nagykárolyi diák.

Egyikük Kinţel Alexandra, aki immár a harmadik alkalommal méretkezik meg ebben a versenyben, de más helyesírási vetélkedőknek is rendszeres résztvevője. Mint érdeklődésünkre elmondta, „automatikus” számára a részvétel: „a magyar kultúrához hozzátartozik a helyesírás, és nagyon fontosnak tartom, hogy megőrizzük és ápoljuk a kultúránkat”, így természetesnek érzi azt, hogy jelentkezik ezekre az alkalmakra. „Nincsenek különösebb elvárásaim a Kárpát-medencei döntővel kapcsolatban. Úgy érzem, hogy aki erre a szakaszra eljut, az ha nem is győztes, de már maga az is elégtétel, hogy odáig eljutott. Talán nem kell feltétlenül elvárásokkal nekivágni a versenynek, hanem inkább szórakozni kell” — fogalmazott. Ő egyébként egészségügyet szándékszik tanulni a továbbiakban, azaz a helyesírási ismereteit nem feltétlenül fogja kamatoztatni. „Nekem mindez inkább azt jelenti, hogy jól érezzem magamat, ez egy szórakoztató tevékenység, amely — mint mondtam — a kultúrám része.” Az országok közti szakaszra egyébként nem lehet másként készülni, mint az eddigiekre. „A szabályzatot kell ismerni, de nem kell mindent szóról szóra megjegyezni. Legalábbis ez az én saját tapasztalatom. Az nagyon jó, ha a példákat megtanulja az ember, és azokat alkalmazza, tehát azokra alapoz mindent. Külön felkészülést talán az jelent, hogy előző évekbeli feladatlapokat érdemes átnézni. Újrajátszani a tollbamondásokat, illetve megkérni valakit, hogy diktáljon. Nagyjából ugyanaz, mint eddig. Lehet, hogy más szabályrészeket is át kell olvasni. Például a rövidítésekre, a mozaikszavakra vonatkozókat” — mondta el kérdésünkre a nagykárolyi Alexandra.

Osztálytársa, László István is ott lesz Gyulán. Ő magyartanárnak készül, tehát ténylegesen is szüksége lesz a helyesírási ismereteire. A sepsiszentgyörgyi országos szakasz kapcsán elmondta, hogy a korábbi évekhez képest közepesen nehéznek mondták a tételsort. A döntőre ő is előző évekbeli feladatokkal készül majd, illetve a szabályzat még körültekintőbb tanulmányozásával. A célkitűzései kapcsán elmondta: célja, hogy jó eredményt érjen el, ám fontosabbnak érzi azt, hogy barátokat szerezzen, hogy jól érezze magát abban a miliőben, amelyben hasonló készségű fiatalok mérik össze a tudásukat.

Elmondásuk szerint nagyon büszkék arra, hogy nagykárolyiként képviselhetik Szatmár megyét a vetélkedő Kárpát-medencei szakaszán.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...