Büszkeség magyarnak lenni
Utoljára módositva: 2014-03-17 09:57:19

Tegnap a berendi református templomban is megemlékeztek az 1848. március 15-i eseményekről.

 

A szatmárudvari és a berendi fiatalok ünnepi műsora

Tegnap megtelt a berendi református templom azon az ünnepi istentiszteleten, amelyen megemlékeztek az 1848. március 15-i eseményekről. Jakab Norbert római katolikus plébános prédikált, arra építve mondanivalóját, hogy mennyire fontos az, hogy életmódunkban és viselkedésünkben is megtartsuk azt, amit szüleinktől örököltünk. Az 1848-as forradalomban és szabadságharcban részt vevők jó példaképek a kitartásban és a felelősségvállalásban, minden embernek szüksége van példaképre, hogy azt követve meg tudja vívni harcait. A plébános feltette a kérdést: beteg-e a magyar nemzet? Hogyan viseli a mai magyar ember a fájdalmakat? A betegségeknek megvannak a jelei és a következményei, de a betegségek nagy részét meg lehet előzni, figyeljünk oda, hogy a megelőzést időben el tudjuk kezdeni, hogy egészséges magyar jövőt tudjunk teremteni.

Mihály István református lelkipásztor is fontosnak tartja, hogy maradjunk olyanok, amilyenek szüleink voltak. Nem a pillanatnyi örömöket kell keresni, hanem a teljes boldogságot. Nemcsak szavakra van szükség, hanem tettekre, hiszen a szavak legjobb fedezete a tett. A továbbiakban a hagyományoknak megfelelően a szatmárudvari és a berendi fiatalok műsora következett Mekker Erika tanítónő rendezésében. A versekből és énekszámokból álló műsor a forradalom hangulatát idézte, a műsor után Kerekes Szabina és Kovács András szavalt műsoron kívül.

A Petőfi-szobában az eddig hagyományoknak megfelelően történelmi előadásokkal folytatódott a megemlékezés. Thoroczkay Sándor történelemtanár március 15. főbb eseményeit sorolta fel, Lieb Zsolt tanár azokra a hősökre emlékezett, akik Szatmárudvariból és Berendről önként csatlakoztak Kossuth seregéhez. Pataki Csaba mint Berend szülöttje arról beszélt, hogy huszonöt évvel ezelőtt még nem lehetett március 15-én megemlékezni, azóta sok mindent elértünk, de még sok csatát kell megvívnunk, míg kiharcoljuk jogainkat.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 16.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...