Büszkeség magyarnak lenni
Utoljára módositva: 2014-03-17 09:57:19

Tegnap a berendi református templomban is megemlékeztek az 1848. március 15-i eseményekről.

 

A szatmárudvari és a berendi fiatalok ünnepi műsora

Tegnap megtelt a berendi református templom azon az ünnepi istentiszteleten, amelyen megemlékeztek az 1848. március 15-i eseményekről. Jakab Norbert római katolikus plébános prédikált, arra építve mondanivalóját, hogy mennyire fontos az, hogy életmódunkban és viselkedésünkben is megtartsuk azt, amit szüleinktől örököltünk. Az 1848-as forradalomban és szabadságharcban részt vevők jó példaképek a kitartásban és a felelősségvállalásban, minden embernek szüksége van példaképre, hogy azt követve meg tudja vívni harcait. A plébános feltette a kérdést: beteg-e a magyar nemzet? Hogyan viseli a mai magyar ember a fájdalmakat? A betegségeknek megvannak a jelei és a következményei, de a betegségek nagy részét meg lehet előzni, figyeljünk oda, hogy a megelőzést időben el tudjuk kezdeni, hogy egészséges magyar jövőt tudjunk teremteni.

Mihály István református lelkipásztor is fontosnak tartja, hogy maradjunk olyanok, amilyenek szüleink voltak. Nem a pillanatnyi örömöket kell keresni, hanem a teljes boldogságot. Nemcsak szavakra van szükség, hanem tettekre, hiszen a szavak legjobb fedezete a tett. A továbbiakban a hagyományoknak megfelelően a szatmárudvari és a berendi fiatalok műsora következett Mekker Erika tanítónő rendezésében. A versekből és énekszámokból álló műsor a forradalom hangulatát idézte, a műsor után Kerekes Szabina és Kovács András szavalt műsoron kívül.

A Petőfi-szobában az eddig hagyományoknak megfelelően történelmi előadásokkal folytatódott a megemlékezés. Thoroczkay Sándor történelemtanár március 15. főbb eseményeit sorolta fel, Lieb Zsolt tanár azokra a hősökre emlékezett, akik Szatmárudvariból és Berendről önként csatlakoztak Kossuth seregéhez. Pataki Csaba mint Berend szülöttje arról beszélt, hogy huszonöt évvel ezelőtt még nem lehetett március 15-én megemlékezni, azóta sok mindent elértünk, de még sok csatát kell megvívnunk, míg kiharcoljuk jogainkat.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 20.
Végre olyan dologgal foglalkozhat, amiért meg is fizetik. Ha kevésnek érzi bevételeit, gondolja át, miért lennének hajlandóak többet fizetni az emberek!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...