Buszterminál-építőt keresnek
Utoljára módositva: 2019-06-28 14:46:13

Jövő héten talán már lesz nyertese a szatmárnémeti buszterminál-építésre vonatkozó kiírásnak; a városvezetés a Fabricii utcában, a felüljáró közelében akar tömegközlekedési gócpontot kialakítani.

Több mint öt és fél millió lejes finanszírozás van előirányozva a Szatmárnémetit is érintő tömegközlekedés-fejlesztési szándékra, tájékoztatta lapunkat a buszterminállal kapcsolatban Kereskényi Gábor polgármester; a július harmadikán záruló közbeszerzési procedúra során a létesítmény tervezőjét és építőjét egyszerre keresi a városvezetés. Nagyon sokba kerül egy megfelelő méretű, jól felszerelt és korszerű telephely kialakítása, a város saját költségvetéséből nem engedhetné meg magának egy ilyen megépítését, magyarázta Kereskényi a finanszírozási igény szükségét; viszont kétségtelen, hogy szükség van egy ilyen létesítményre a város területén.

A Fabricii úti depó a távolsági buszok végállomásaként szolgálna, és egyben a Szamosnak azon az oldalán létrehozott telephelye lenne a Transurbannak is, ahova elektromos járművek számára nagy áramerősségű töltőfejeket is telepítenének a kivitelezés során.

Buszok és biciklik

Össze kell hangolni a távolsági buszok és a városi buszok közlekedését, mutatott rá a polgármester, szeretnék megoldani, hogy a megyeszékhely vonzáskörzetéből ingázókat szállító településközi járatok összetalálkozzanak itt a városi buszokkal, s az egyikről leszállók a másikra felszállva késlekedés nélkül továbbutazhassanak a város valamelyik távolabbi pontjára. Ehhez a beruházáshoz lesz köze egy másiknak, amelyik szintén a jobb városi közlekedés megszervezését célozza, tette hozzá Kereskényi; biciklibérlési pont is épülne ennek közelében azok számára, akik két keréken mennének tovább — ha össze is függenek a kerékpárbérlési tervek, egy másik projekt részét képezik.

A hibrid buszokat nem kell ugyan elektromos hálózatról tölteni, azoknak az akkumulátorát feltölti menet közben a belső égésű motor, azonban a városvezetés azért telepít elektromos töltőfejeket is a terminálba, mert használni tudja majd ezeket akkor, ha oda fejlődik a technológia, hogy Szatmárnémeti számára is elérhető áron lesznek beszerezhetők a tisztán elektromos buszok, és azok fenntartási költségei sem lesznek olyan magasak, mint jelenleg.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...