Buszterminál-építőt keresnek
Utoljára módositva: 2019-06-28 14:46:13

Jövő héten talán már lesz nyertese a szatmárnémeti buszterminál-építésre vonatkozó kiírásnak; a városvezetés a Fabricii utcában, a felüljáró közelében akar tömegközlekedési gócpontot kialakítani.

Több mint öt és fél millió lejes finanszírozás van előirányozva a Szatmárnémetit is érintő tömegközlekedés-fejlesztési szándékra, tájékoztatta lapunkat a buszterminállal kapcsolatban Kereskényi Gábor polgármester; a július harmadikán záruló közbeszerzési procedúra során a létesítmény tervezőjét és építőjét egyszerre keresi a városvezetés. Nagyon sokba kerül egy megfelelő méretű, jól felszerelt és korszerű telephely kialakítása, a város saját költségvetéséből nem engedhetné meg magának egy ilyen megépítését, magyarázta Kereskényi a finanszírozási igény szükségét; viszont kétségtelen, hogy szükség van egy ilyen létesítményre a város területén.

A Fabricii úti depó a távolsági buszok végállomásaként szolgálna, és egyben a Szamosnak azon az oldalán létrehozott telephelye lenne a Transurbannak is, ahova elektromos járművek számára nagy áramerősségű töltőfejeket is telepítenének a kivitelezés során.

Buszok és biciklik

Össze kell hangolni a távolsági buszok és a városi buszok közlekedését, mutatott rá a polgármester, szeretnék megoldani, hogy a megyeszékhely vonzáskörzetéből ingázókat szállító településközi járatok összetalálkozzanak itt a városi buszokkal, s az egyikről leszállók a másikra felszállva késlekedés nélkül továbbutazhassanak a város valamelyik távolabbi pontjára. Ehhez a beruházáshoz lesz köze egy másiknak, amelyik szintén a jobb városi közlekedés megszervezését célozza, tette hozzá Kereskényi; biciklibérlési pont is épülne ennek közelében azok számára, akik két keréken mennének tovább — ha össze is függenek a kerékpárbérlési tervek, egy másik projekt részét képezik.

A hibrid buszokat nem kell ugyan elektromos hálózatról tölteni, azoknak az akkumulátorát feltölti menet közben a belső égésű motor, azonban a városvezetés azért telepít elektromos töltőfejeket is a terminálba, mert használni tudja majd ezeket akkor, ha oda fejlődik a technológia, hogy Szatmárnémeti számára is elérhető áron lesznek beszerezhetők a tisztán elektromos buszok, és azok fenntartási költségei sem lesznek olyan magasak, mint jelenleg.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 8.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...