Cannes – Török filmé az Arany Pálma, olasz alkotásé a Nagydíj
Utoljára módositva: 2014-05-25 12:58:09

A török Nuri Bilge Ceylan több mint háromórás műve, a Téli álom kapta a legjobb filmnek járó Arany Pálmát a 67. cannes-i filmfesztiválon szombat este, a zsűri Nagydíjával pedig Alice Rohrwacher olasz rendező Le meraviglie című alkotását tüntették ki a ceremónián, amelyen olyan filmcsillagok működtek közre, mint Sophia Loren, Monica Bellucci, Quentin Tarantino, Uma Thurman, Adrien Brody, Paz Vega és Daniel Brühl.

 

Az est házigazdája, Lambert Wilson francia színész és sanzonénekes a díjátadó elején azzal viccelődött: “hamarosan megtudjuk, ki nyeri a legáhítottabb trófeát… a foci-világbajnokságét”.

Török film 1982 óta nem kapott Arany Pálmát Cannes-ban. Akkor Serif Gören és Yilmaz Güney rendezése, Az út című dráma győzött.

A kortárs Törökország ellentmondásairól szóló Téli álom – amely pénteken elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját is – három Csehov-novella feldolgozása alapján született. A Cannes-ban visszatérő vendég rendező – akinek munkásságát gyakran hasonlítja a sajtó Ingmar Bergman (1918-2007) svéd rendezőéhez – Messze című drámája révén 2003-ban már elnyerte a második legjelentősebb díjat, a zsűri Nagydíját és Három majom című filmjéért a legjobb rendezőnek járó elismerést is megkapta 2008-ban. A Téli álom a hetedik egészestés műve.

Az alkotás főszereplője, Aydin (Haluk Bilginer) egy hatvan év körüli volt színészt alakít, aki a mesebelien varázslatos török vidéken, Kappadókiában, egy kis faluban működtet szállodát, amelyet nyáron szívesen látogatnak a turisták. Télen azonban a vidék teljesen kihalt, és a felvilágosult és gazdag entellektüel szerepében megjelenő Aydin egyedül találja magát fiatal feleségével és elvált nővérével.

Az Arany Pálmát átvéve Nuri Bilge Ceylan azt mondta, meglepetés, egyben megtiszteltetés számára a díj. Köszönetet mondott a fesztivál vezetőinek, hogy támogattak egy ilyen hosszú filmet, a díjat pedig azon török fiatalok emlékének ajánlotta, akik életüket vesztették a tavalyi törökországi tüntetések során.

A legjobb női alakítás díját Julianne Moore, a Maps to the Stars, a legjobb férfi alakításét pedig Timothy Spall, a Mr. Turner főszereplője kapta a Jane Campion vezette zsűritől. A színésznő, a kanadai David Cronenberg első, Amerikában forgatott filmjének szereplője nem volt jelen a díjátadó ceremónián. Mike Leigh brit rendező J.M.W. Turner világhírű festőről szóló portréjának címszereplője, a karakterszínészként ismert angol Timothy Spall meghatottan vette át a díjat, s eleinte nem is akarta elhinni, hogy őt szólították.

A legjobb rendezőnek járó elismerést a Capote és a Pénzcsináló című filmek révén ismert Bennett Miller vehette át Foxcathcer című filmjéért. A legjobb forgatókönyvért a Leviathan íróit, Andrej Zvjagincevet és Oleg Nyegint díjazták. Zvjagincev rendezője is az idei versenyprogram egyetlen kelet-európai – orosz – alkotásának.

A zsűri díjában részesült Xavier Dolan műve, a Mommy (Mami), valamint Jean-Luc Godard háromdimenziós filmje, az Adieu au langage (Búcsú a nyelvtől). A kanadai fenegyerek és filmművészet francia-svájci óriása volt az idei verseny legfiatalabb és legidősebb rendezője, előbbi mindössze 25, utóbbi pedig 83 éves.

A legjobb rövidfilm Simón Mesa Soto kolumbiai rendező Leidi című filmje lett. Ebben a kategóriában Szőcs Petra is versenyben volt A kivégzés című munkájával.

A fesztiválon szereplő legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera-díjat a Party Girl című alkotás kapta. A második legjelentősebb, Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) nevű programban vetített film rendezőtriója, Marie Amachoukeli, Claire Burger és Samuel Theis pénteken Ensemble (együttes) díjat kapott szekciójában, amelynek fődíját Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjének ítélték oda pénteken.

Az idei seregszemlére 28 országból válogatott be filmeket a hivatalos programba Thierry Frémaux művészeti igazgató, köztük öt elsőfilmet és 15 női rendező munkáját. A filmek közül 18 versenyezhetett a mustra fődíjáért, az Arany Pálmáért. A zsűriben az Oscar-díjas Jane Campion mellett nyolc világhírű filmrendező és színész, köztük Willem Dafoe, Sofia Coppola és Gael García Bernal kapott helyett. Campion egyébiránt az első és mindmáig egyetlen női filmes, aki Arany Pálmát nyert. 1993-ban Zongoralecke című filmjével nyert Cannes-ban.

Huszonöt év után ismét a fesztivál vendége volt Meryl Streep, és megemlékeztek a 20 éve bemutatott Ponyvaregényről. Magyarországot Szőcs Petra és Mundruczó Kornél filmje mellett Kárpáti György Mór Provincia című diplomafilmje képviselte a Cinéfondation nevű szekcióban. A fesztiválon életműdíjjal ismerték el Zsigmond Vilmos Oscar-díjas magyar operatőr munkásságát.

A világ legjelentősebb filmes találkozójára 4580 újságíró akkreditáltatta magát, a fesztivállal párhuzamosan megrendezett filmpiacra pedig 12 ezer szakmai érdeklődőt vártak a francia tengerparti városba, amelynek lakossága az elmúlt 12 napban 70 ezresről 200 ezresre duzzadt.

A fesztivál vasárnapig tart, a hivatalos versenyprogram díjkiosztóját az európai parlamenti választások miatt tartották szombaton.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Az Emoji-film
Ma, 12:15
Még nincs minden felfedezve: feltérképezetlen univerzumok vesznek körül minket, még ha nem is tudunk róluk - talán azért, mert nagyon kicsik. Az okostelefonjában például mindenkinek van: egy boldog völgy, ahol a különféle szmájlik és hangulatjelek élnek és dolgoznak. Ám mindig mosolygós és kacsingatós békéjüket megzavarja egyikük, aki kerek fejébe veszi, hogy kideríti, mi van a völgyükön túl. Kalandos vándorútra indul, amelynek során neki és társainak egyre veszélyesebb alkalmazások kerülnek útj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Valerian és az ezer bolygó városa
Ma, 14:00
Valerian (Dane DeHaan) és Laureline (Cara Delevingne) a kormány különleges ügynökei, akiket az univerzum rendfenntartásával bíztak meg. Valerian azonban többet remél egy egyszerű szakmai kapcsolatnál, ezért szünet nélkül ostromolja partnerét, Laureline-t, aki hagyományos értékrendje miatt, no meg ismerve Valerian kusza nőügyeit, folyamatosan visszautasítja. Parancsnokuk (Clive Owen) útmutatása alapján következő küldetésük a lélegzetelállító intergalaktikus városba, Alphába vezet, amely egy folya
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Anyák elszabadulva
Ma, 18:25
Négy anya, akikben az egyetlen közös az, hogy gyermekeik egy iskolába járnak, elhatározzák, hogy összehoznak egy teljesen átlagos vacsorapartit, ahol végre borozgathatnak és pletykálhatnak kicsit úgy, hogy nem kell a férjeik és gyerekeik miatt aggódni. A vacsoravendégek a frissen elvált Jamie (Molly Shannon), "szuperanyu" Melanie (Bridget Everett), a túlstresszelt Emily (Katie Aselton) és legjobb barátja, a társadalmilag kirekesztett Kate (Toni Collette), aki el sem hiszi, hogy Emily rá tudta ve
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:00
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 22:05
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...