Caracali ügy — A DIICOT az FBI segítségét kérte
Utoljára módositva: 2019-09-25 17:06:27

A Szövetségi Nyomozó Irodához (FBI) fordult segítségért a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) Luiza Melencu ügyében, annak érdekében, hogy megállapítsák a lány DNS-profilját, és megrajzolják a feltételezett caracali gyilkos, Gheorghe Dincă pszichológiai/viselkedési profilját.

A DIICOT szerdai közleményében rámutat, a teljeskörű DNS-profil (azaz mind mitokondriális, mind kromoszomális genetikai vizsgálat elvégzése) megállapítására nincs lehetőség egyik engedélyezett romániai szaklaboratóriumban sem. A Mina Minovici Országos Igazságügyi Orvostani Intézet (INML) csak a kromoszomális genetikai vizsgálatot tudta elvégezni.

A DIICOT elküldte az FBI-nak a csontmaradványokat elemzés végett.

 

A romániai hatóság ugyanakkor arra is megkérte az amerikai nyomozó irodát, hogy rajzolják meg Gheorghe Dincă pszichológiai/viselkedési profilját.

 

A DIICOT hangsúlyozza, nem azért fordultak az FBI-hoz, mert felmerült volna, hogy amerikai állampolgár is részese az ügynek, hanem kizárólag azért küldtek jogsegély iránti megkeresést az Amerikai Egyesült Államoknak, mert a Szövetségi Nyomozó Iroda rendelkezik a lehető legmagasabb szintű szaktudással és tapasztalattal ezen a téren.

 

A DIICOT képviselői azt is nyomatékosítják, hogy a Luiza Melencu édesanyjával, Monica Georgeta Melencuval szemben foganatosított eljárások szoros kapcsolatban állnak a fent említett akcióval.

 

Monica Georgeta Melencut ugyanis, miután jószántából megtagadta a kérést, beidézték csütörtökre, hogy biológiai mintákat vehessenek tőle az új genetikai vizsgálatok elvégzése érdekében. Az ügyészek ez irányú kérését jóváhagyandó, a bukaresti törvényszék szeptember 23-án állította ki az engedélyt, amely alapján az asszonyt beidézték.

 

Az INML jelentése értelmében a caracali agrárkutató és fejlesztő állomás területén, az erdőszélen felfedezett csontok egy 15 és 19 év közötti lánytól származnak, aki azonban nem azonos azzal a személlyel, akinek a maradványaira július 26-án találtak rá. Tehát a csontmaradványok nem Alexandra Măceşanutól származnak.

 

Az INML-nek azonban nem sikerült megállapítania, hogy az erdőszéli csontmaradványok a Luiza Melencuéi, amint azt a caracali gyilkosságok gyanúsítottja, Gheorghe Dincă állította.

 

Gheorghe Dincă a kihallgatások során beismerte, hogy július 25-én megölte a 15 éves Alexandra Măceşanut, majd elégette a holttestet. Állítása szerint ő ölte meg a 18 éves Luiza Melencut is, aki idén áprilisban tűnt el.

forrás: Agerpres

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 30.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...