Caracali ügy — A DIICOT az FBI segítségét kérte
Utoljára módositva: 2019-09-25 17:06:27

A Szövetségi Nyomozó Irodához (FBI) fordult segítségért a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) Luiza Melencu ügyében, annak érdekében, hogy megállapítsák a lány DNS-profilját, és megrajzolják a feltételezett caracali gyilkos, Gheorghe Dincă pszichológiai/viselkedési profilját.

A DIICOT szerdai közleményében rámutat, a teljeskörű DNS-profil (azaz mind mitokondriális, mind kromoszomális genetikai vizsgálat elvégzése) megállapítására nincs lehetőség egyik engedélyezett romániai szaklaboratóriumban sem. A Mina Minovici Országos Igazságügyi Orvostani Intézet (INML) csak a kromoszomális genetikai vizsgálatot tudta elvégezni.

A DIICOT elküldte az FBI-nak a csontmaradványokat elemzés végett.

 

A romániai hatóság ugyanakkor arra is megkérte az amerikai nyomozó irodát, hogy rajzolják meg Gheorghe Dincă pszichológiai/viselkedési profilját.

 

A DIICOT hangsúlyozza, nem azért fordultak az FBI-hoz, mert felmerült volna, hogy amerikai állampolgár is részese az ügynek, hanem kizárólag azért küldtek jogsegély iránti megkeresést az Amerikai Egyesült Államoknak, mert a Szövetségi Nyomozó Iroda rendelkezik a lehető legmagasabb szintű szaktudással és tapasztalattal ezen a téren.

 

A DIICOT képviselői azt is nyomatékosítják, hogy a Luiza Melencu édesanyjával, Monica Georgeta Melencuval szemben foganatosított eljárások szoros kapcsolatban állnak a fent említett akcióval.

 

Monica Georgeta Melencut ugyanis, miután jószántából megtagadta a kérést, beidézték csütörtökre, hogy biológiai mintákat vehessenek tőle az új genetikai vizsgálatok elvégzése érdekében. Az ügyészek ez irányú kérését jóváhagyandó, a bukaresti törvényszék szeptember 23-án állította ki az engedélyt, amely alapján az asszonyt beidézték.

 

Az INML jelentése értelmében a caracali agrárkutató és fejlesztő állomás területén, az erdőszélen felfedezett csontok egy 15 és 19 év közötti lánytól származnak, aki azonban nem azonos azzal a személlyel, akinek a maradványaira július 26-án találtak rá. Tehát a csontmaradványok nem Alexandra Măceşanutól származnak.

 

Az INML-nek azonban nem sikerült megállapítania, hogy az erdőszéli csontmaradványok a Luiza Melencuéi, amint azt a caracali gyilkosságok gyanúsítottja, Gheorghe Dincă állította.

 

Gheorghe Dincă a kihallgatások során beismerte, hogy július 25-én megölte a 15 éves Alexandra Măceşanut, majd elégette a holttestet. Állítása szerint ő ölte meg a 18 éves Luiza Melencut is, aki idén áprilisban tűnt el.

forrás: Agerpres

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...