Cégtulajdonos-nyilatkozat
Utoljára módositva: 2019-10-11 14:12:34

Saját felelősségre tett nyilatkozattal kell igazolni a cégbíróságon, hogy a céges tevékenységeknek ki a valós kedvezményezettje.

Kevés cégtulajdonos (administrator firmă) tudja, hogy a pénzmosás- és korrupcióellenes törvény előírja, hogy a cégbíróságokon (Registrul Comerţului) nyilatkozniuk kell azoknak, akik tulajdonosi státusban vannak egy kft.-nél, hogy ki is a tényleges kedvezményezettje a cégnél folyó tevékenységnek, figyelmeztette lapunkat egy szatmárnémeti könyvelőcég ügyvezetője. A bejelentési kötelezettséget az 598/2019-es Hivatalos Közlönyben kihirdetett 129/2019-es számú törvény mondja ki, és a megjelenés dátumától számítva egy évet ad a cégvezetőknek, hogy megtegyék a bejelentést a cég székhelyén illetékes cégbíróságon. A nyilatkozattétel elmulasztása esetén a cég 5 és 10 ezer lej közötti összegre büntethető, és ha a bírság után sincs letéve nyilatkozat, a céget törlik.

A nyilatkozatra azért van szükség, hogy a hatóságok számára világos legyen, ki kezeli a cég vagyonát, ki felel a cég nevében történő kifizetésekért, kihez kerül a profit, azaz kit lehet felelősségre vonni abban az esetben, ha pénzmosás gyanúja merül fel, esetleg valamelyik bűnszövetkezethez vagy terrorista szervezethez kerül pénz egy bizonyos cégtől. A valós kedvezményezett megnevezésével esetleg már azonnal kiderülhet, hogy megfigyelt személy az, aki hozzáfér kisebb-nagyobb összegekhez az illető cég esetében, és nem egy utólagos nyomozásban segít ez az információ, hanem megelőzhető a törvényszegés.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...