Cégtulajdonos-nyilatkozat
Utoljára módositva: 2019-10-11 14:12:34

Saját felelősségre tett nyilatkozattal kell igazolni a cégbíróságon, hogy a céges tevékenységeknek ki a valós kedvezményezettje.

Kevés cégtulajdonos (administrator firmă) tudja, hogy a pénzmosás- és korrupcióellenes törvény előírja, hogy a cégbíróságokon (Registrul Comerţului) nyilatkozniuk kell azoknak, akik tulajdonosi státusban vannak egy kft.-nél, hogy ki is a tényleges kedvezményezettje a cégnél folyó tevékenységnek, figyelmeztette lapunkat egy szatmárnémeti könyvelőcég ügyvezetője. A bejelentési kötelezettséget az 598/2019-es Hivatalos Közlönyben kihirdetett 129/2019-es számú törvény mondja ki, és a megjelenés dátumától számítva egy évet ad a cégvezetőknek, hogy megtegyék a bejelentést a cég székhelyén illetékes cégbíróságon. A nyilatkozattétel elmulasztása esetén a cég 5 és 10 ezer lej közötti összegre büntethető, és ha a bírság után sincs letéve nyilatkozat, a céget törlik.

A nyilatkozatra azért van szükség, hogy a hatóságok számára világos legyen, ki kezeli a cég vagyonát, ki felel a cég nevében történő kifizetésekért, kihez kerül a profit, azaz kit lehet felelősségre vonni abban az esetben, ha pénzmosás gyanúja merül fel, esetleg valamelyik bűnszövetkezethez vagy terrorista szervezethez kerül pénz egy bizonyos cégtől. A valós kedvezményezett megnevezésével esetleg már azonnal kiderülhet, hogy megfigyelt személy az, aki hozzáfér kisebb-nagyobb összegekhez az illető cég esetében, és nem egy utólagos nyomozásban segít ez az információ, hanem megelőzhető a törvényszegés.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 31.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...