Cél: a repülőtér korszerűsítése
Utoljára módositva: 2014-02-28 21:17:15

Ellentmondó állítások láttak napvilágot az elmúlt napokban arról, hogy a nagybányai vagy a szatmárnémeti repülőtérnek van-e nagyobb esélye európai uniós finanszírozással megújulni.

 

 

Ramona Mănescu volt szállításügyi miniszter leköszönő beszédében elmondta, hogy több sikeres projektet sikerült megvalósítania, amelyek miatt emelt fővel távozik a szállításügyi minisztérium éléről. Mănescu a megvalósításai között említette azt a tényt, hogy a Közlekedési Masterplanba felvették a Nagybányai Repülőteret. Állítása nyomán olyan sajtóhírek láttak napvilágot, miszerint a Nagybányai Repülőtér elnyerte a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér elől a Közlekedési Operatív Program (POS-Transport) keretében leadott reptér-felújítási projektre kapható támogatást. A sajtóhírekre reagálva Adrian Ştef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke elmondta, a „Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér kifutópályájának felújítása és korszerűsítése” elnevezésű projekt már az említett Közlekedési Masterplan része, annak köszönhetően, hogy Ovidiu Silaghi volt szállításügyi miniszter jóváhagyta, majd Ramona Mănescu is elfogadta. „Gratulálok a Nagybányai Repülőtér képviselőinek sikerükhöz. Nagyon fontos, hogy minél több európai uniós pénzalapot lehívjunk megyéink lakosainak javára. Minden megnyert támogatás a régió fejlődését eredményezi, tehát minden pénz jól jön. Mind Szatmár, mind Máramaros megye lakosai elfogadható életkörülmények között kell hogy éljenek. Ovidiu Silaghi, míg a szállításügyi minisztérium élén állt, mindkét projektet igyekezett felkarolni. Sikerült felvétetni a tervbe a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér projektjét, azonban a Nagybányai Repülőtér dossziéja hiányos volt, ezért azt visszaküldte kiegészítés végett. Ovidu Silaghi harcolt mindkét repülőtér projektjéért. A lakosság érdeke a a legfontosabb, köztünk és Máramaros megye között nincs háború, nincs versengés” — nyilatkozta Ştef.

A megyei tanács elnökének nyilatkozata alapján úgy tűnik, nincs még veszve a POS-Transport keretében leadott projekt ügye. Nicolae Fechete, a repülőtér igazgatója azt nyilatkozta, 2014-ben szeretnék folytatni a reptér korszerűsítését, s amennyiben minden elképzeléseik szerint alakul, akkor március 31-ig leadják a frissített adatokat tartalmazó pályázatot a POS-Transport keretében, mely a repülőtér kifutópályájának korszerűsítését célozza.

Tervek, elképzelések

Meg kell említeni, hogy mind a nagybányai, mind a szatmárnémeti repülőtéren jelenleg csak a Tarom-járatok landolnak, egyetlen külföldi járat sem. Adrian Ştef 2013-ban bizakodva számolt be arról, hogy 2014 végéig teljesen átalakulhat a szatmárnémeti repülőtér, mivel egy 15 millió eurós pályázat készült a kifutópálya korszerűsítésére. Ezzel párhuzamosan a Szatmár Megyei Tanács saját költségvetéséből finanszírozza a repülőtér épületének modernizálását, melynek következtében a jelenlegi 850 négyzetméteres felület kétszeresére nőhet. A modernizálási és bővítési munkálat végén a repülőtér épülete óránként 200 utas befogadására lesz alkalmas, a jelenlegi 75-höz képest. Ez a beruházás 3,8 millió lejbe kerül majd, nyilatkozta korábban a megyei tanács elnöke. A Szatmár Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér beszámolójából kiderül, hogy 2012-ben 19 289 utas vette igénybe a reptér szolgáltatásait — 18 101 belföldi, míg 1188 külföldi járattal utazva, 2013-ban pedig 16 195 utas — 16 139 belföldi, míg 56 külföldi járattal utazva.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 16.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...