Célszerű vagy formális kormányszerep?
Utoljára módositva: 2014-02-27 09:59:30

Az RMDSZ eddig minden alkalommal igent mondott, ha valamelyik kormányt alakító párt — függetlenül annak színezetétől — felkérte, hogy vegyen részt a kormányzásban. Úgy lesz ez most is, bár a vezető politikusok nyilatkozataiból egyfajta óvatosság érezhető ki, tudva azt, hogy a magyarság nagy része sohasem támogatta a kormányszerepet, mert azért áldozatokkal járó kompromisszumokat kellett kötni, a gyümölcs pedig, amire számítottunk, sohasem ért be. Előfordult, hogy néhány RMDSZ-es polgármester kapott pénzt beruházások elkezdésére, de nagyon sok beruházás befejezetlen maradt, mert jött egy új kormány, amelyik más prioritásokat helyezett előtérbe. A kérdés az: mit tud tenni az RMDSZ egy újabb kormányzás idején a magyarság fontos problémáinak megoldása érdekében? Ha most kap az RMDSZ két-három miniszteri tárcát, onnan sok segítséget nem várhatunk, hiszen az államkassza üres. A csaknem huszonöt éve elkezdett kisebbségi törvény megalkotása már szóba se jön. Van–e esély arra, hogy létrehozzák a történelmi hagyományokra alapozott régiókat és a kulturális autonómiát? A Szociáldemokrata Unión (USD) belül megengedheti-e magának az RMDSZ azt, hogy kidolgozza és még a kormányzás időtartama alatt elfogadtassa a folyton halogatott autonómia-statútumot? Életbe lép végre egy olyan alaptanterv, amelyiknek az a célja, hogy a kisebbségek nyelvén tanuló gyerekek jól megtanulják az ország nyelvét, amit az érettségin is bizonyítani tudnak? A magyar emberek számára nem az a fontos, hogy az intézményeknek magyar igazgatóik vagy aligazgatóik legyenek, hanem magyar alkalmazottaik, mert az ügyintézésekben az igazgatók nem segítenek. A kormányzásnak ez lenne a célja, főleg egy érdekvédelmi szervezet esetében. A kormányzás kompromisszumok megkötésével jár, olyan kompromisszumokat pedig nem lehet kötni, amelyek fékezik vagy lehetetlenné teszik a célok elérését. Bizonyos célokat néha sokkal könnyebb ellenzékben elérni, mint a hatalmi oldalról. Mert ha csak azért vállal az RMDSZ kormányszerepet, hogy néhány „jó ember” kényelmes és sok anyagi haszonnal járó pozícióhoz jusson, de keveset tesz a magyarság megmaradásáért és jövőjének építéséért, akkor nem sokat ér a kormányszerep, sőt még nagyobb lesz a kiábrándulás, ami az ötszázalékos küszöb alá jutás felé vezet.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 23.
Érdemes megragadnia a felajánlott továbbképzési lehetőséget, akár szakmai téren teheti ezt meg, akár önismeretét fejlesztheti valahogyan.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. február 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...