Célszerű vagy formális kormányszerep?
Utoljára módositva: 2014-02-27 09:59:30

Az RMDSZ eddig minden alkalommal igent mondott, ha valamelyik kormányt alakító párt — függetlenül annak színezetétől — felkérte, hogy vegyen részt a kormányzásban. Úgy lesz ez most is, bár a vezető politikusok nyilatkozataiból egyfajta óvatosság érezhető ki, tudva azt, hogy a magyarság nagy része sohasem támogatta a kormányszerepet, mert azért áldozatokkal járó kompromisszumokat kellett kötni, a gyümölcs pedig, amire számítottunk, sohasem ért be. Előfordult, hogy néhány RMDSZ-es polgármester kapott pénzt beruházások elkezdésére, de nagyon sok beruházás befejezetlen maradt, mert jött egy új kormány, amelyik más prioritásokat helyezett előtérbe. A kérdés az: mit tud tenni az RMDSZ egy újabb kormányzás idején a magyarság fontos problémáinak megoldása érdekében? Ha most kap az RMDSZ két-három miniszteri tárcát, onnan sok segítséget nem várhatunk, hiszen az államkassza üres. A csaknem huszonöt éve elkezdett kisebbségi törvény megalkotása már szóba se jön. Van–e esély arra, hogy létrehozzák a történelmi hagyományokra alapozott régiókat és a kulturális autonómiát? A Szociáldemokrata Unión (USD) belül megengedheti-e magának az RMDSZ azt, hogy kidolgozza és még a kormányzás időtartama alatt elfogadtassa a folyton halogatott autonómia-statútumot? Életbe lép végre egy olyan alaptanterv, amelyiknek az a célja, hogy a kisebbségek nyelvén tanuló gyerekek jól megtanulják az ország nyelvét, amit az érettségin is bizonyítani tudnak? A magyar emberek számára nem az a fontos, hogy az intézményeknek magyar igazgatóik vagy aligazgatóik legyenek, hanem magyar alkalmazottaik, mert az ügyintézésekben az igazgatók nem segítenek. A kormányzásnak ez lenne a célja, főleg egy érdekvédelmi szervezet esetében. A kormányzás kompromisszumok megkötésével jár, olyan kompromisszumokat pedig nem lehet kötni, amelyek fékezik vagy lehetetlenné teszik a célok elérését. Bizonyos célokat néha sokkal könnyebb ellenzékben elérni, mint a hatalmi oldalról. Mert ha csak azért vállal az RMDSZ kormányszerepet, hogy néhány „jó ember” kényelmes és sok anyagi haszonnal járó pozícióhoz jusson, de keveset tesz a magyarság megmaradásáért és jövőjének építéséért, akkor nem sokat ér a kormányszerep, sőt még nagyobb lesz a kiábrándulás, ami az ötszázalékos küszöb alá jutás felé vezet.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...