Célszerű vagy formális kormányszerep?
Utoljára módositva: 2014-02-27 09:59:30

Az RMDSZ eddig minden alkalommal igent mondott, ha valamelyik kormányt alakító párt — függetlenül annak színezetétől — felkérte, hogy vegyen részt a kormányzásban. Úgy lesz ez most is, bár a vezető politikusok nyilatkozataiból egyfajta óvatosság érezhető ki, tudva azt, hogy a magyarság nagy része sohasem támogatta a kormányszerepet, mert azért áldozatokkal járó kompromisszumokat kellett kötni, a gyümölcs pedig, amire számítottunk, sohasem ért be. Előfordult, hogy néhány RMDSZ-es polgármester kapott pénzt beruházások elkezdésére, de nagyon sok beruházás befejezetlen maradt, mert jött egy új kormány, amelyik más prioritásokat helyezett előtérbe. A kérdés az: mit tud tenni az RMDSZ egy újabb kormányzás idején a magyarság fontos problémáinak megoldása érdekében? Ha most kap az RMDSZ két-három miniszteri tárcát, onnan sok segítséget nem várhatunk, hiszen az államkassza üres. A csaknem huszonöt éve elkezdett kisebbségi törvény megalkotása már szóba se jön. Van–e esély arra, hogy létrehozzák a történelmi hagyományokra alapozott régiókat és a kulturális autonómiát? A Szociáldemokrata Unión (USD) belül megengedheti-e magának az RMDSZ azt, hogy kidolgozza és még a kormányzás időtartama alatt elfogadtassa a folyton halogatott autonómia-statútumot? Életbe lép végre egy olyan alaptanterv, amelyiknek az a célja, hogy a kisebbségek nyelvén tanuló gyerekek jól megtanulják az ország nyelvét, amit az érettségin is bizonyítani tudnak? A magyar emberek számára nem az a fontos, hogy az intézményeknek magyar igazgatóik vagy aligazgatóik legyenek, hanem magyar alkalmazottaik, mert az ügyintézésekben az igazgatók nem segítenek. A kormányzásnak ez lenne a célja, főleg egy érdekvédelmi szervezet esetében. A kormányzás kompromisszumok megkötésével jár, olyan kompromisszumokat pedig nem lehet kötni, amelyek fékezik vagy lehetetlenné teszik a célok elérését. Bizonyos célokat néha sokkal könnyebb ellenzékben elérni, mint a hatalmi oldalról. Mert ha csak azért vállal az RMDSZ kormányszerepet, hogy néhány „jó ember” kényelmes és sok anyagi haszonnal járó pozícióhoz jusson, de keveset tesz a magyarság megmaradásáért és jövőjének építéséért, akkor nem sokat ér a kormányszerep, sőt még nagyobb lesz a kiábrándulás, ami az ötszázalékos küszöb alá jutás felé vezet.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 24.
Olyan új helyzetekbe kerül, ahol nem boldogul a régi sablonokkal. Engedje szabadon áradni képzelőerejét, és megtalálja a megoldásokat!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. augusztus 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...