Célt ért az ivartalanítási kampány Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2014-08-04 19:44:37

Az ebtulajdonosok segítettek, mert jövőre már kötelező lesz a szaporításra nem szánt állatok ivartalanítása

Sikeres volt a nagykárolyi Puffy Állatvédő Egyesület hétvégi ivartalanítási akciója – három nap alatt 15o eben végezek kasztrálási műtétet. Szállítást is biztosítottak szükség esetén.
Amint Maria Ardeleantól, a civil szervezet elnökétől megtudtuk, szinte kizárólag gazdával rendelkező kutyákat operáltak, ezzel is segítve az ebtulajdonosokat, akiknek jövőre kötelező lesz ivartalanítattni szaporításra nem szánt állataikat. Ezzel egyébként közel ezerre emelkedett a Puffy egyesület jóvoltából műtött kutyák száma, az elmúlt években ugyanis 873 állaton – zömében kóbor kutyán – végezték el a beavatkozást. A civl szervezet a helyi önkormányzat támogatásának felhasználásával, valamint szponzorok bevonásával állta a költségeket. A hétvégi akció támogatója egy egyesült államokbeli hölgy, Nancy James volt, aki Amerikában gyűjt adományokkal segíti Romániában az állatvédelem ügyét. Az ivartalanítási kampányokat helyi szervezetek bevonásával végzik. Nagykárolyban egyébként egy német egyesület segédkezett a munkában. Bár szép eredményeket ért el a Puffy, Maria Ardelean elégedetlen a károlyiak hozzállásával. Mint elmondta, korábban alig-alig jöttek a kutyatartók műttetni állataikat, holott az egyesület ingyen kínálta ezt a szolgáltatást. Az elnök hagysúlyozta: a kasztrálás az egyetlen humánus módja a túlszaporodás megelőzésének. Mint kifejtette, a hétvége során is csak úgy tudták rábírni a gazdák jelentős részét a programban való részvételre, hogy bevonták a helyi rendőrséget is. A Puffy korábban készített egy nyilvántartást a városban tartott kutyákról, így tudták, hol van sok állat, főként ezekről a portákról igyekeztek megműteni az ebeket. Szállítást is biztosítottak – az elnök szerint négy autóval járták a várost annak érdekében, hogy minél több ebet bevigyenek a Kaplonyi utcán berendezett ideglenes műtőbe. Amint Maria Ardeleantól megtudtuk, ma és holnap Szatmárnémetiben dolgoznak majd, a tervek szerint 1oo állatot ivartalanítanak a Free Life egyesület menhelyén az ipari park mellett.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 23.
Figyelmetlen és kissé szétszórt. Egy új szerelem tereli el a figyelmét. Választottja nagyon megtisztelőnek érzi, hogy gondolt rá.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...