Cirkusz a parkolóház miatt
Utoljára módositva: 2019-08-20 14:09:59

A városban közlekedő összes autós úgy várja az emeletes parkolók építését, mint az égi mannát, de az egyik leendő épület szomszédai ellenzik a beruházást, parkot akarnak a parkolóház helyett.

Közvita volt tegnap a szatmárnémeti városházán a városközponti parkolóházak építése érdekében; három lakóközösség tagjai azonban nem szeretnék, ha a Someşul hátánál négyemeletes parkoló épülne a tízemeletes tömbházak mellett, tüntetéssel meg éhségsztrájkkal fenyegetőznek. Hasonló, de két emelet magasat tervez a városvezetés építeni a Mihail Kogălniceanu és a Retezatului utca sarkán lévő elhagyatott épület helyén, de ezzel kapcsolatban nem volt panasz a tegnapi közmeghallgatáson.

 

Falhoz lesz állítva

 

A panaszosok a tegnapi közvitán nem is akartak szóba állni az asztal másik oldalán ülő városmenedzserrel, főépítésszel, tervezővel és a közkapcsolati iroda munkatársaival, csakis a polgármesterrel. Kereskényi delegációban volt az esemény idején, a városmenedzser mondta is az embereknek, hogy a közviták nem „polgármesterfüggők”, a nyugdíjas korú résztvevők mégis kötötték az ebet a karóhoz: ha nyár közepére szervezik a közmeghallgatást, és ők meg tudták szakítani nyaralásukat miatta, akkor a polgármester se legyen delegációban! Kaptak a városháza emberei hideget-meleget, Maskulik Csaba városmenedzsert még meg is fenyegették, hogy a beruházás miatt falhoz lesz állítva, meg hogy „ezzel a projekttel jól befürdött”, meg hogyha a panaszosok akarata ellenére mégis megépül a parkolóház, akkor az utcára fognak vonulni, meg éhségsztrájkot fognak kezdeni.

 

Park kell, nem parkolóház

 

Most mintegy nyolcvan autó fér el a Someşul háta mögötti parkolóban, a parkolóházban mintegy száznyolcvannak lesz hely, és ez okozza a nagy problémát: több lesz a szén-monoxid és kevesebb a zöldövezet. Nem akarják a négyemeletes parkolóházat a negyven éve tízemeletes betonblokkokban és aszfaltozott utcák mentén élők. A helyzet most sem jó, ismerték el, mert ahogy gyűlnek a parkolóban az autók, úgy parkolnak rá a fűre is, de ha parkolóház lesz, még rosszabb lesz, ezért nem kisebbet, nem szebbet akarnak, hanem egyszerűen nem akarnak semmit, jegyzőkönyveztették álláspontjukat a panaszosok.

 

Jó a hely

 

Nehezen elképzelhető, hogy a város lemondjon bármelyik parkolóház építéséről is a kettő közül, hiszen mindkettő stratégiai fontosságú címen helyezkedik el, ha a régi központ forgalommentesítéséről beszélünk. Mindkét helyszín a lehető legközelebb van ahhoz a ponthoz, ahonnan nem lehet majd autóval közlekedni, ha lezárják a régi központot; a telkek a város tulajdonában vannak, nem kell értük külön fizetni, és a környék is olyan, hogy a két-, illetve négyemeletes épületek illeszkednek a városszövetbe.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...