Cirkusz a parkolóház miatt
Utoljára módositva: 2019-08-20 14:09:59

A városban közlekedő összes autós úgy várja az emeletes parkolók építését, mint az égi mannát, de az egyik leendő épület szomszédai ellenzik a beruházást, parkot akarnak a parkolóház helyett.

Közvita volt tegnap a szatmárnémeti városházán a városközponti parkolóházak építése érdekében; három lakóközösség tagjai azonban nem szeretnék, ha a Someşul hátánál négyemeletes parkoló épülne a tízemeletes tömbházak mellett, tüntetéssel meg éhségsztrájkkal fenyegetőznek. Hasonló, de két emelet magasat tervez a városvezetés építeni a Mihail Kogălniceanu és a Retezatului utca sarkán lévő elhagyatott épület helyén, de ezzel kapcsolatban nem volt panasz a tegnapi közmeghallgatáson.

 

Falhoz lesz állítva

 

A panaszosok a tegnapi közvitán nem is akartak szóba állni az asztal másik oldalán ülő városmenedzserrel, főépítésszel, tervezővel és a közkapcsolati iroda munkatársaival, csakis a polgármesterrel. Kereskényi delegációban volt az esemény idején, a városmenedzser mondta is az embereknek, hogy a közviták nem „polgármesterfüggők”, a nyugdíjas korú résztvevők mégis kötötték az ebet a karóhoz: ha nyár közepére szervezik a közmeghallgatást, és ők meg tudták szakítani nyaralásukat miatta, akkor a polgármester se legyen delegációban! Kaptak a városháza emberei hideget-meleget, Maskulik Csaba városmenedzsert még meg is fenyegették, hogy a beruházás miatt falhoz lesz állítva, meg hogy „ezzel a projekttel jól befürdött”, meg hogyha a panaszosok akarata ellenére mégis megépül a parkolóház, akkor az utcára fognak vonulni, meg éhségsztrájkot fognak kezdeni.

 

Park kell, nem parkolóház

 

Most mintegy nyolcvan autó fér el a Someşul háta mögötti parkolóban, a parkolóházban mintegy száznyolcvannak lesz hely, és ez okozza a nagy problémát: több lesz a szén-monoxid és kevesebb a zöldövezet. Nem akarják a négyemeletes parkolóházat a negyven éve tízemeletes betonblokkokban és aszfaltozott utcák mentén élők. A helyzet most sem jó, ismerték el, mert ahogy gyűlnek a parkolóban az autók, úgy parkolnak rá a fűre is, de ha parkolóház lesz, még rosszabb lesz, ezért nem kisebbet, nem szebbet akarnak, hanem egyszerűen nem akarnak semmit, jegyzőkönyveztették álláspontjukat a panaszosok.

 

Jó a hely

 

Nehezen elképzelhető, hogy a város lemondjon bármelyik parkolóház építéséről is a kettő közül, hiszen mindkettő stratégiai fontosságú címen helyezkedik el, ha a régi központ forgalommentesítéséről beszélünk. Mindkét helyszín a lehető legközelebb van ahhoz a ponthoz, ahonnan nem lehet majd autóval közlekedni, ha lezárják a régi központot; a telkek a város tulajdonában vannak, nem kell értük külön fizetni, és a környék is olyan, hogy a két-, illetve négyemeletes épületek illeszkednek a városszövetbe.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...