Civil összefogás a sugárúti kőrisért (FRISSÍTVE!)
Utoljára módositva: 2019-08-13 10:19:54

Kedden már reggel 8 órakor megjelentek az első természetszerető civilek a szatmárnémeti I. C. Brătianu és az Eugen Lovinescu utca kereszteződésében levő kőrisnél azért, hogy őrizzék a fát a kivágástól.

FRISSÍTÉS (9.38 óra): a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal a közösségi oldalon közölte, hogy nem vágja ki a fát. Az alábbiakban olvashatják a közleményt:

„A környéken lakók javaslatait meghallgatva nem vágatja ki Papnövelde (Eugen Lovinescu) utcai fát a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, hanem szakemberek bevonásával megpróbálja megmenteni azt. A híresztelésekkel ellentétben pedig az önkormányzat továbbra is igyekszik minél több zöldövezetet kialakítani, hiszen csak a tavaly ősszel és idén tavasszal 1.471 facsemete lett ültetve a városban. A polgármesteri hivatal mindig is nyitott volt az önkormányzat és lakosok közötti párbeszédre, és a továbbiakban is várjuk építő javaslataikat!”

—————————–

ELŐZMÉNYEK

Az Eugen Lovinescu utcában végzendő járdajavítási munka részét képezné a mintegy 80 éves fa kivágása is. Talán betegségre hivatkozva vágnák ki a kőrist. A résztvevő civilek szerint viszont az indok megalapozatlan, a kérgen megjelenő „hibák” kijavítására pedig már létezik korszerű eljárás. „Ennél betegebb fákat is meg lehet menteni” — állította Babos Krisztina.

„Olyan polgárok vagyunk, akik féltik a várost, a saját egészségüket, és féltjük ezt a fát, amely szerintünk egy emblematikus fája a városnak. Igazából semmilyen indokát nem tudjuk annak, hogy miért akarják kivágni a fát. Csak olvastuk a sajtóban, hogy amikor a járdafelújítással a kereszteződéshez érnek, akkor ezt a fát ki fogják vágni” — mondta Márk-Nagy János.

„Rengeteg egészséges fát vágtak ki városszerte” — tette hozzá Babos Krisztina, aki még elmondta, hogy a szatmári sugárúton ez az egyetlen megmaradt öreg fa.

Közben megjelentek a fa szomszédságában levő tömbház lakói is, akik támogatták a civilek kezdeményezését. „Senki sem kérte a fa kivágását” — mondták.

Kedd délután 18 órakor egy flashmobot is szerveznek a civilek. „Mivel sok éven keresztül szolgált minket oxigénnel, árnyékkal, ágain daloló madarak énekével, felfogta városunk porát, ezért megérdemli, hogy megháláljuk ezt neki” — szól a felhívás, amit a közösségi portálon osztanak. A szimbolikus hála pedig az lesz, hogy megöntözik a fa tövét.

A SZERVEZŐK JELEZTÉK, HOGY A FLASHMOB MEG LESZ TARTVA!

Pesek Attila

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...