Cristiana-botrány: pontosít a gyermekvédelem
Utoljára módositva: 2019-06-13 09:36:27

A rendőrség bűnügyi nyomozást, a gyermekvédelmi felügyelet belső vizsgálatot folytat a nagykárolyi, felnőttek számára kialakított Cristiana Neuropszichiátriai Rehabilitációs Központban történt bántalmazás és feltételezett erőszakos nemi közösülés ügyében.

 

Alig négy éve kezdte meg működését Nagykárolyban a Cristiana Neuropszichiátriai Rehabilitációs Központ, Szatmár megye első olyan intézete, amelyben azon 18. életévüket betöltött, jogilag felnőttnek minősülő — s ezért a kiskorúak számára kialakított gyermekotthonokat elhagyni kényszerülő —, szellemileg sérült személyek találtak otthonra és megfelelő szakellátásra, akiket más intézmények nem tudnak befogadni védőszárnyaik alá, és épp állapotuk miatt családjuk sem volt képes gondoskodni róluk. Az intézmény szükségessége vitán felüli volt akkor és az most is, viszont az elmúlt időszakban, alig hat hónap leforgása alatt súlyos szabálytalanságok derültek ki, és még súlyosabb történések színhelyévé vált a központ — januárban egy 21 éves gondozott el akart jutni a családjához, ezért kiszökött a bekamerázott épületből, miután az ápolók már lefektették, és halálra fagyott a kerítés tövében, ugyanis csak egy póló és egy pelenka volt rajta a nagy hidegben, holttestét másnap reggel találták meg. Az ügyben rendőrségi vizsgálat és fegyelmi eljárás is indult, az intézményt vezető egykori piskolti polgármestert fizetéslevonással büntették, a bűnügyi nyomozás végére azonban a mai napig nem került pont.

És most ismét rendőrök (is) nyomoznak az intézményben — az egyik helybéli portál híradása szerint egy 33 éves, súlyosan szellemi fogyatékos női gondozottat hónapok óta rendszeresen megerőszakolt legalább két, ugyancsak szellemileg sérült férfi, vasárnap éjszaka azonban nem csak erőszakos nemi közösülés történt, hanem egy idegen tárggyal (lapátnyéllel) anális és vaginális erőszakot is elkövettek a nőn, akit kórházba kellett szállítani. Az elmúlt napokban a különböző portálokon újabbnál újabb híradások jelentek meg az üggyel kapcsolatban, amelyek egyetlen érintett intézmény vagy szerv hivatalos állásfoglalását sem tartalmazták, de újabbnál újabb részleteket „tártak fel” az esetről — mindezekre válaszolva juttatta el közleményét szerkesztőségünkhöz a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) a feltételezett nemi erőszakkal és szadizmussal kapcsolatosan. Mint fogalmaz, incidens valóban történt a rehabilitációs központban, de nem vasárnap éjszaka, hanem délután, és mindenfajta szexuális célzat nélkül — az elsődleges belső vizsgálat értelmében a gondozottak (akik épp súlyos szellemi sérültségük okán pillanatok alatt rendkívül agresszívvé válnak) összevesztek és összeverekedtek, műanyag játéklapáttal ütve egymást. „Az ügyben rendőrségi nyomozás is zajlik, ezért a gyermekvédelmi igazgatóság vezetősége több részletet nem tud a nyilvánosság elé tárni, erre csak a rendőrség hivatott. Azt azonban fontosnak tartjuk hangsúlyozni: ha bebizonyosodik az ügy valódisága, akár egészében, akár a legkisebb részletében, és az intézményben dolgozó szakszemélyzet tehető felelőssé a történtekért, akkor az a legdrasztikusabb lépéseket (elbocsátásokat és a rehabilitációs központ teljes átszervezését) vonja maga után, a szankciók pedig minden ott dolgozót érinteni fognak, munkakörüktől függetlenül” — olvasható a közleményben.

 

A rendőrség és a gyermekvédelem is vizsgálódik a Cristiana Neuropszichiátriai Rehabilitációs Központban történt bántalmazás ügyében

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 10.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...