Csak a sürgősségi ügyeket tárgyalják
Utoljára módositva: 2020-01-23 18:04:21

Egyre több romániai bíróságon tiltakoznak a bírák és ügyészek amiatt, hogy a parlament a szolgálati nyugdíjaik megvonásáról készül szavazni; a szatmárnémeti bíróság tegnap közleményben tudatta, hogy január 27-től meghatározatlan időre felfüggeszti tevékenységét.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a Szatmár Megyei Törvényszék bírái már január 22-től beszüntették a munkát. Ennek megfelelően a szatmárnémeti bíróságon hétfőtől a polgári és a büntetőperes ügyek közül is csak a sürgőseket tárgyalják, áll a közleményben.

A képviselőház várhatóan jövő heti rendkívüli ülésszakán, kedden szavaz a különnyugdíjak eltörléséről.

Az ez ellen tiltakozó bírák és ügyészek sajtónyilatkozataikban rámutattak: a jogállásukról szóló törvény a tevékenységükkel járó veszélyeztetettség és szigorú megkötöttségek ellentételezéseként, a pályán maradás bátorítása miatt rendelkezik a kiemelt szolgálati nyugdíjról, amely az igazságszolgáltatás függetlenségének egyik biztosítéka.

A romániai bírák és ügyészek 25 éves munkaviszony után jogosultak utolsó évi bruttó alapbérük átlagának 80 százalékát kitevő szolgálati nyugdíjra.

Tavaly novemberben 3861 egykori bíró és ügyész részesült szolgálati nyugdíjban, amelynek átlagos értéke havi 18 670 lej, a romániai átlagnyugdíj 13-szorosa volt. A nyugdíjhivataloktól származó információk szerint a legnagyobb speciális nyugdíjak elérik a havi 70 ezer lejt.

A volt magisztrátusok szolgálati nyugdíjának 92 százalékát (havi 67 millió lej) az állami költségvetés fedezi, és csak 12,25 millió lej származik az általuk korábban befizetett tb-járulékból.

A vonatkozó törvény szerint a katonáknak, rendőröknek, titkosszolgálati ügynököknek, bíráknak, ügyészeknek, pilótáknak, diplomatáknak, pénzügyőröknek, alkotmánybíráknak és törvényhozóknak jár speciális állami nyugdíj, amelynek mértékét nem járulékbefizetéseik, hanem az illető ágazat számára hozott speciális jogszabályok alapján számítják ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...