Csak csínján a kamerákkal!
Utoljára módositva: 2020-01-24 13:10:55

A lakások és a lépcsőház védelme érdekében egyre több szatmárnémeti lakóközösség fontolgatja, hogy térfigyelő kamerákat szereltet a közösen használt terek megfigyelésére. Baj is lehet belőle.

Vigyázniuk kell azoknak, akik magánemberként vagy lakóközösségbe tömörült csoportként térfigyelő kamerákat szerelnek fel, az európai adatvédelmi szabályozás (GDPR) előírásai ugyanis ilyen esetekben már rájuk is vonatkoznak. Ha valaki magántulajdonban lévő házát és udvarát kamerázza be, semmi dolga nincs ezzel az adatvédelmi szabályzattal, ha viszont már közterületre is rálát a kamera, akkor is, ha csak részben, már figyelnie kell arra, hogy betartja-e a hatályos előírásokat.

 

Tájékoztatás

 

Fokozottan érvényes ez a lépcsőházba, tömbház külső falára térfigyelő kamerát szereltető lakóközösségekre, hiszen ilyen esetben már közterületre lát rá a kamera, illetve olyan területre, amelyik lehet, hogy osztatlan és közös magántulajdon — mint például a lépcsőház —, de közhasználatban van. Adatvédelmi szakember hívja fel a figyelmet arra is, hogy tömbházaknál felszerelt térfigyelő kamerák esetén nemcsak a kamerák üzemeléséről tudó, ott lakó személyek kerülnek megfigyelésre, hanem idegenek is, akiket tájékoztatni kell arról, hogy megfigyelés alatt álló területre értek, ki kell táblázni a kamerák meglétét. Nagyon figyelni kell a kamerák elhelyezésére is, hiszen azok nem nézhetnek egyik lakó ajtajára sem, mert ha a kamera képén láthatóvá válik valamelyik lakás belseje, máris a személyi jogok megsértének súlyos esetével áll szemben a lakóközösségi megbízott.

 

Csak indokolt esetben!

 

Előre meg kell határozni, hogy a kamera által készített felvételek mennyi időre kerülnek megőrzésre, az adatvédelmi biztosok szerint húsz napnál hosszabb ideig nincs értelme ezeket megtartani. Meg kell szabni azt is, kik láthatják a kamera felvételeit, és ezen személyek körének minél szűkebbnek kell lennie. Büntetett már meg a GDPR előírásainak betartását felügyelő hatóság lakóközösséget azért, mert túl lazán kezelte az adatkezelési szabályt, és olyan is megnézhette a kamera felvételét, aki erre nem lett volna jogosult. A felvételeket kezelő személy legyen megbízható, a képi adatokat csak akkor nézze meg, ha ténylegesen történt valamilyen incidens a környéken; a térfigyelésnek közbiztonsági megelőző, illetve utólagos dokumentációs szerepe kell hogy legyen, nem arra való, hogy egyik szomszéd a másik után kémkedjen általa.

 

Közös érdek a térfigyelés

 

Minden lakót tájékoztatnia kell a közös képviselőnek a kamera beüzemelésének szándékáról és arról, hogy milyen területeket figyel majd a kamera, valamint hogy működik egy ilyen rendszer; a legjobb, ha aláírásukkal veszik ezt tudomásul. Ellenvetése lehet egy-egy lakónak a térfigyeléssel szemben, ám mivel ez közös tulajdont vagy közterületet pásztáz majd, megvétózni a rendszer kiépítését nem áll jogában.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 28.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...