Csaknem félmillió román állampolgár maradna az Egyesült Királysában
Utoljára módositva: 2020-02-14 09:01:00

Csaknem 500 ezer román állampolgár kérelmezte január végéig, hogy a Brexitet követően is az Egyesült Királyság területén élhessen és dolgozhasson.

 

Románia londoni nagykövetsége Facebook-oldalán közölte csütörtökön, hogy január 31-éig 498.700 román állampolgár folyamodott letelepedett státuszért a brit hatóságokhoz.

 

A tavaly év végi adatokhoz képest januárban 63 ezerrel nőtt a kérelmezők száma – jegyzi meg a nagykövetség.

 

Eddig összesen 3.107.900 kérelmet nyújtottak be az európai állampolgárok a brit hatóságok által rendelkezésükre bocsátott EU Settlement Scheme (EUSS) nevű online regisztrációs eljárással, és ezek közül 2.730.200-at érvényesítettek. A kérelmek 58%-a letelepedett státuszra, 42 százaléka előzetes letelepedett státuszra vonatkozik.

 

A letelepedett státuszt azok az uniós állampolgárok igényelhetik, akik az elmúlt öt évben az Egyesült Királyság területén éltek. Ennek birtokában ugyanazokat a jogokat és előnyöket élvezhetik, mint az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése előtt.

 

A kérelmeket 2021 júniusáig lehet benyújtani.

 

A nagykövetség emlékezteti az érintetteket, hogy a regisztrációs eljárásról a Home Office weboldalán (https://www.gov.uk/), a román külügyminisztérium honlapján (http://www.mae.ro/brexit), valamint Románia nagy-britanniai nagykövetségének weboldalán (www.ambasada-romaniei.co.uk/ro/brexit şi https://londra.mae.ro/node/2171) tájékozódhatnak.

 

Emellett a nagykövetség a 07503882992-es telefonszámon, valamint a londra.brexit@mae.ro e-mail címen is információkkal szolgál a regisztráció menetéről.

AGERPRES/(RO – szerző: Mariana IONESCU, szerkesztő: Adriana MATCOVSCHI; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...