Családi Hétvége és Gyermeknap — programkavalkád a Kossuth-kertben
Utoljára módositva: 2018-05-16 17:41:30

Szórakoztató programok sokasága, szatmári ízek, néptánckavalkád, buborékparádé, bábszínház, Takáts Tamás Blues Band, 100 Folk Celsius, Animal Cannibals, Kormorán, The Biebers a Kossuth-kertben.

Idén is több ezer családot várnak június 1–3-án Kossuth-kert árnyas fái alá, hiszen a már hagyományosnak számító Családi Hétvége és Gyermeknapnak ők állnak a középpontjában, róluk és nekik szól a három nap változatos, színes és minden korosztály számára szórakozást biztosító programkavalkád — kézműves vásár és mesterségbemutatók, könyvutca, borsziget, gyermekprogramok, népi játszókert, nagymamáink konyhaművészete, különböző koncertek, bábszínházi előadás, gyermeknapi felvonulás, vetélkedők, a kutyakiképző egyesület programjai és felhőtlen szórakozás várja a Kossuth-kertbe kilátogatókat. A Családi Hétvége ötlete 13 évvel ezelőtt született meg az Ady Endre Társaság elnöke, Tóth-Páll Miklós színművész fejében s az eltelt bő évtized igazolja: szükség van legalább évente egyszer egy ilyen jellegű rendezvényre, amely rendkívül jó alkalom arra, hogy a családok együtt legyenek, közösen vegyenek részt a különféle vetélkedőkön és programokban, ugyanakkor átérezzék az együvé tartozás, a közösséghez tartozás lényegét és fontosságát. „Azé az ország, aki belakja, de belakni csak családban lehet; A társadalom legkisebb sejtje a család, és ha az bomlik, bomlik a társadalom is” — idézte Mátyás királyt és Szilágyi Domokost a rendezvény tegnapi sajtótájékoztatóján Tóth-Páll Miklós, Kereskényi Gábor pedig úgy fogalmazott: bár a család, mint szó, fogalom és érték rengeteg vita kereszttüzében áll, de valójában nem is a meghatározás a lényeg, hanem a tény: a család olyan alapeleme a társadalomnak, amely nélkül az nem is létezhetne. „A Családi Hétvége és Gyermeknap jóval kisebb költségvetésből valósul meg ugyan, mint a PMN, de ugyanúgy példaértékű civil összefogás jellemzi, s biztos vagyok benne, a három nap kínálatából mindenki megtalálja a neki tetsző programot” — mondta.

A programsor június 1-jén, pénteken 16 órakor startol, a több száz gyermek és felnőtt néptáncost felvonultató Jeles Piros Pünkösd Napján gálával, melyet táncház és Retrománia koncert követ — mindegy megalapozva a hétvége hangulatát. Szombaton 9 órától kezdődik a Tavaszkirálynő- és Májuskirály-választás, a vetélkedőjáték keretében hat iskola csapatának ügyességi, kreativitási és intelligencia-megmérettetéseken kell részt venniük párban és csapatban egyaránt, pihenésként pedig Gulyás Ferenccel (NOX) énekelnek és zenélnek. Közben 10 órától „indul a mandula”: népi játékok, kézműves műhelyek, nagymamáink konyhaművészete várja kicsiket és nagyokat. A nagyszínpadon 15 órakor hirdetik ki és koronázzák meg a Tavaszkirálynő- és Májuskirály-választás győzteseit, melyet a Kézilabda Évértékelő és Díjátadó Gála követ, majd a zene veszi át a színpadi főszerepet: 18 órától a Kormorán, aztán 20 órától Takáts Tamás Blues Band koncertezik, az este pedig a Strangers zenekar bulijával zárul.

Gyermeknap

Vasárnap valóban a gyermekeké lesz a főszerep, hiszen 10 óra 15 perctől az Északi Színház elől indul a kaplonyi fúvószenekar, a 10-es Számú Általános Iskola mazsorettjeinek és a Brighella Bábszínház gólyalábasainak kíséretével a gyermeknapi felvonulás egészen a Kossuth-kertig, ahol újdonságként és kezdésként buborékparádéval várják az érkezőket — s a folytatásban is a gyermekeké a főszerep: a Miska mesék bábelőadás, a Gyermek ki mit tud?, közben természetesen (akárcsak szombaton) folytatódik a népi gyermekjátékok tanítása piciknek és nagyoknak és a kézműves mesterségbemutató és oktatás. 14 órától díjazzák a különböző országos versenyeken helyezést elért, magyar elemi osztályos, közel 100 kisdiákot s elsősorban nekik szól a Kispárna mesezenekar koncertje is, 17 órától pedig az a zenekar lép színpadra, melynek muzsikáján generációk nőttek fel, azaz a 100 Folk Celsius. Aztán változik a ritmus és a dallam is: 18 óra 30 perctől az Animal Cannibals koncertezik, a XIII. Családi Hétvége és Gyermeknapot pedig 20 óra 30 perctől a The Biebers koncert zárja.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...