Családi Hétvége és Gyermeknap — programkavalkád a Kossuth-kertben
Utoljára módositva: 2018-05-16 17:41:30

Szórakoztató programok sokasága, szatmári ízek, néptánckavalkád, buborékparádé, bábszínház, Takáts Tamás Blues Band, 100 Folk Celsius, Animal Cannibals, Kormorán, The Biebers a Kossuth-kertben.

Idén is több ezer családot várnak június 1–3-án Kossuth-kert árnyas fái alá, hiszen a már hagyományosnak számító Családi Hétvége és Gyermeknapnak ők állnak a középpontjában, róluk és nekik szól a három nap változatos, színes és minden korosztály számára szórakozást biztosító programkavalkád — kézműves vásár és mesterségbemutatók, könyvutca, borsziget, gyermekprogramok, népi játszókert, nagymamáink konyhaművészete, különböző koncertek, bábszínházi előadás, gyermeknapi felvonulás, vetélkedők, a kutyakiképző egyesület programjai és felhőtlen szórakozás várja a Kossuth-kertbe kilátogatókat. A Családi Hétvége ötlete 13 évvel ezelőtt született meg az Ady Endre Társaság elnöke, Tóth-Páll Miklós színművész fejében s az eltelt bő évtized igazolja: szükség van legalább évente egyszer egy ilyen jellegű rendezvényre, amely rendkívül jó alkalom arra, hogy a családok együtt legyenek, közösen vegyenek részt a különféle vetélkedőkön és programokban, ugyanakkor átérezzék az együvé tartozás, a közösséghez tartozás lényegét és fontosságát. „Azé az ország, aki belakja, de belakni csak családban lehet; A társadalom legkisebb sejtje a család, és ha az bomlik, bomlik a társadalom is” — idézte Mátyás királyt és Szilágyi Domokost a rendezvény tegnapi sajtótájékoztatóján Tóth-Páll Miklós, Kereskényi Gábor pedig úgy fogalmazott: bár a család, mint szó, fogalom és érték rengeteg vita kereszttüzében áll, de valójában nem is a meghatározás a lényeg, hanem a tény: a család olyan alapeleme a társadalomnak, amely nélkül az nem is létezhetne. „A Családi Hétvége és Gyermeknap jóval kisebb költségvetésből valósul meg ugyan, mint a PMN, de ugyanúgy példaértékű civil összefogás jellemzi, s biztos vagyok benne, a három nap kínálatából mindenki megtalálja a neki tetsző programot” — mondta.

A programsor június 1-jén, pénteken 16 órakor startol, a több száz gyermek és felnőtt néptáncost felvonultató Jeles Piros Pünkösd Napján gálával, melyet táncház és Retrománia koncert követ — mindegy megalapozva a hétvége hangulatát. Szombaton 9 órától kezdődik a Tavaszkirálynő- és Májuskirály-választás, a vetélkedőjáték keretében hat iskola csapatának ügyességi, kreativitási és intelligencia-megmérettetéseken kell részt venniük párban és csapatban egyaránt, pihenésként pedig Gulyás Ferenccel (NOX) énekelnek és zenélnek. Közben 10 órától „indul a mandula”: népi játékok, kézműves műhelyek, nagymamáink konyhaművészete várja kicsiket és nagyokat. A nagyszínpadon 15 órakor hirdetik ki és koronázzák meg a Tavaszkirálynő- és Májuskirály-választás győzteseit, melyet a Kézilabda Évértékelő és Díjátadó Gála követ, majd a zene veszi át a színpadi főszerepet: 18 órától a Kormorán, aztán 20 órától Takáts Tamás Blues Band koncertezik, az este pedig a Strangers zenekar bulijával zárul.

Gyermeknap

Vasárnap valóban a gyermekeké lesz a főszerep, hiszen 10 óra 15 perctől az Északi Színház elől indul a kaplonyi fúvószenekar, a 10-es Számú Általános Iskola mazsorettjeinek és a Brighella Bábszínház gólyalábasainak kíséretével a gyermeknapi felvonulás egészen a Kossuth-kertig, ahol újdonságként és kezdésként buborékparádéval várják az érkezőket — s a folytatásban is a gyermekeké a főszerep: a Miska mesék bábelőadás, a Gyermek ki mit tud?, közben természetesen (akárcsak szombaton) folytatódik a népi gyermekjátékok tanítása piciknek és nagyoknak és a kézműves mesterségbemutató és oktatás. 14 órától díjazzák a különböző országos versenyeken helyezést elért, magyar elemi osztályos, közel 100 kisdiákot s elsősorban nekik szól a Kispárna mesezenekar koncertje is, 17 órától pedig az a zenekar lép színpadra, melynek muzsikáján generációk nőttek fel, azaz a 100 Folk Celsius. Aztán változik a ritmus és a dallam is: 18 óra 30 perctől az Animal Cannibals koncertezik, a XIII. Családi Hétvége és Gyermeknapot pedig 20 óra 30 perctől a The Biebers koncert zárja.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 20:45
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...