Családi nap volt Kaplonyban
Utoljára módositva: 2014-08-04 20:11:45

Változatos és színvonalas kulturális programok jellemezték az idei Sváb Napot Kaplonyban. A szervező a Német Demokrata Fórum helyi szervezete volt, a helyszín az NDF-székház udvara.

Eseménydús hétvégét tudhatnak maguk mögött a kaplonyiak: szombaton Szent Ferenc ünnepét tartották meg a községben. A porciunkula-búcsú mindig tömegeket vonz, s a mostani alkalom rangját emelte az, hogy Szent Ferenc üzenetét a Kaplonyból származó, jelenleg Stuttgartban élő Tempfli Imre tolmácsolta a jelenlévőknek.

A búcsút követő napon, augusztus 3-án, a Német Demokrata Fórum helyi szervezete gondoskodott a kaplonyiak szórakoztatásáról: jó hangulatban, óriási érdeklődés mellett zajlott a Sváb Nap a községben. A kaplonyi NDF-szervezet tagjai immár hatodik alkalommal szervezték meg a rendezvényt, melynek helyszínéül a szervezet székháza szolgált. Török Imre, a kaplonyi NDF vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, a közelmúltban megújult a székházuk, s ezt is be akarták mutatni a kaplonyiaknak.

A Sváb Napot minden év augusztus hónapjának első vasárnapján tartják. A program délután 5 órakor tartalmas előadással kezdődött, melyet dr. Baumgartner Bernadett és dr. Tempfli Imre tartottak, Részletek Kaplony történelméből: Kaplony és az I. világháború, valamint Az I. világháború, sorsforduló a svábok életében címmel. Az előadások végén a hallgatóság kérdéseket intézhetett a két előadóhoz, s ennek során érdekes beszélgetés alakult ki a résztvevők körében.

Az NDF-székház udvarán ezután ünnepi beszédek hangzottak el. Török Imre köszöntötte az egybegyűlteket, majd arról beszélt, hogy mennyire fontos a sváb identitás megőrzése, s hogy a rendezvény szervezőinek is a folytonosság, a sváb hagyományok őrzése és továbbörökítése a fő célja.

Leitner János, az NDF megyei szervezetének elnöke is jelen volt a rendezvényen. Mint mondta, a kultúrát nem lehet megtanulni, örökölni kell s továbbadni. A sváb nyelv helyett ma már a németet kell tanulni, ezért hozták létre a Johann Ettinger Német Líceumot Szatmárnémetiben, ami az egyik legeredményesebb középiskolává vált a megyében.

Kulturális programok

A délután folyamán változatos kulturális programok és gasztronómiai csemegék várták a kaplonyiakat és a községből elszármazottakat. A program keretében Jónucz Alfonz és furulyaegyüttese, a nagykárolyi NDF férfikórusa szerepelt, míg a Szolomájer Tímea által felkészített kisiskolások modern táncot mutattak be. Felléptek a nagykárolyi, mezőteremi, kálmándi néptánccsoportok, a kaplonyi Asszonykórus s a kaplonyi fúvószenekar. Gaja Dalma magyar népdalokat énekelt, míg Straub Ottó német slágereket. Baumgartner Márk együttese táncdalokkal szórakoztatta a közönséget, majd Altfater Andrea és Vitéz Júlia szólisták következtek. A Sváb Nap szabadtéri bállal ért véget.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 13.
Régen érezte magát ilyen elégedettnek. Jól sikerült a hete, rengeteget dolgozott és könnyedén, hatékonyan tudott együttműködni másokkal.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...