Családi piknik óvodánkban
Utoljára módositva: 2019-06-18 18:40:16

Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal került megrendezésre a szatmárnémeti 6-os Számú Napközi Óvodában a családi piknik, amelyen a gyerekek a szülőkkel, nagyszülőkkel és természetesen az óvodapedagógusokkal és az intézmény igazgatójával közösen vettek részt.

A család fogalma óvodánknál nagyon fontos szerepet tölt be, hiszen a család egy olyan közösség, ami a társadalom alapja. Ezt minden lehetséges módon hangsúlyozni kell, amit mi helyi szinten meg is tehetünk, épp ezért fontos, hogy olyan közösségi teret biztosítsunk, ahol a gyermek a szülővel közösen gazdag élményeket gyűjthet, szakmai segítséget kaphat, jó példákat láthat, és közben szórakozva tanul — ebben segít kiemelten a családi piknik.

Óvodánk a részletes program megszervezése után tudatta a szülőkkel, hogy mi a piknik célja, és hogyan is képzeljük el megvalósítani azt. A szülők nagy érdeklődéssel fogadták a hírt, a közreműködésükkel és támogatásukkal sikerült gyorsan beszerezni minden élelmiszert, eszközt, amire szükségünk volt a piknik alkalmával.

A családi piknik egy egész napos program volt, ami már reggel el is kezdődött az önkéntes szülők jelenlétében. A bográcsok felállítása, a fa felvágása és a tűzgyújtás az apukák feladata volt, amit nagy örömmel el is vállaltak és ügyesen meg is oldottak. Majd ezután szalonnasütésbe kezdtek, ami az előétel volt mindenki számára. Az anyukák, nagymamák közben pucolták a zöldségeket, és előkészítettek mindent, ami egy finom bográcsgulyás készítéséhez szükséges. Voltak olyan vállalkozó kedvű anyukák is, akik ebben a nagy melegben óvodánk konyhájában tésztadagasztásba kezdtek az óvónőkkel együtt, fánkot és kürtőskalácsot sütöttek.

A gyermekek a szundikálásból felébredve nagy, csodálkozó szemmel jöttek ki az udvarra, és szemlélték, hogy mennyi minden történt az ő kis birodalmukban. Miután a gyermekek és a szülők egymásra találtak, az igazgatónő ünnepélyesen köszöntött mindenkit, megköszönve a szülők önkéntes tevékenységét és az óvónők munkáját.

Az óvodapedagógusok körbevezették a piknikezők apraját-nagyját a nekik szánt „játékközpontokban”: ezek közé tartoztak a stafétajátékok, a pingpong és a célba dobás, amelyek során a gyerekek a szüleikkel együtt mutathatták meg ügyességüket, talpraesettségüket, kreativitásukat, majd eközben létrehoztuk az óvoda címerét is, a szülők pedig véleményüket kifejtve felírták, mi az, amit szeretnének a jövőben, mit várnak el az óvodától, esetleg mi az, amin nem akarnak változtatni, hiszen számunkra nagyon fontos, hogy a jövőben is tudjunk jól együttműködni, építsük tovább azt a szoros kapcsolatot, köteléket, amit eddig is sikerült táplálni a segítségükkel. Ez idő alatt kihűlt a bográcsgulyás, és a gyermekek a szüleikkel együtt elfogyasztották, sőt, repetázhattak is, majd desszertnek szolgált a finom fánk és kürtőskalács.

Ezután vendég érkezett hozzánk, mégpedig Kása Zsolt, aki népi gyermekjátékokkal szórakoztatta a közösséget, megmutatva azt a szülőknek, hogy lehet együtt játszani gyermekeinkkel önfeledten, televízió, mobiltelefon és különböző elektronikai eszközök nélkül is. A szülők nagyon értékelték ezt a tevékenységet, és nyitottak voltak minden új kalandra, tudásra.

A családi piknik közösségteremtő és fokozott építő erejét láttatta az is, ahogyan a résztvevők örültek egymás sikereinek. Ezt a felejthetetlen napot mindenki számára olyan élménydús emlékekkel zártuk, amik örökre megmaradnak kicsi és nagy szívében egyaránt, de azért minden óvodás emléklapban részesült, amit büszkén hazavittek magukkal.

Csirák Ivett óvónő

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...