Családon belüli és nemzetközi adoptálás
Utoljára módositva: 2019-05-16 15:39:56

Családon belüli és nemzetközi örökbefogadás is zajlott tavaly megyénkben — derült ki a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) éves mérlegéből. A legtöbb szülő minél fiatalabb, egészséges és nem roma gyermeket szeretne.

A tavalyi esztendőben 161 gyermek és 147 örökbe fogadó család, személy szerepelt a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) adopciós irodájának nyilvántartásában. Családon belül 3 adoptálás történt 2018-ban, 74 már korábban lezajlott örökbefogadás utáni esetet követtek nyomon, 22 esetben történt meg a beleegyezés a családon belüli örökbefogadásra, 24 gyermek számára hagyták jóvá az adoptálhatóságot (közülük 16-an más megyébe kerültek, 8-an maradtak Szatmáron), 30 esetben indult be tavaly az örökbefogadási procedúra, 42 gyermeknek kerestek aktívan örökbefogadó családot, de 38 olyan kiskorú is szerepelt a regiszterükben, aki nehezen adoptálható — közülük 37 gyermek esetében a nemzetközi adoptálás is lehetséges, tavaly ugyanakkor 3 gyermeket fogadtak örökbe külföldre, és két esetben már folyamatban volt a nemzetközi adoptálás. Az iroda adatai szerint tavaly 44 családot/személyt tájékoztattak az örökbefogadási procedúráról, 17 család kapta meg az adoptáláshoz való engedélyt, valamint 20, a gyermekét örökbe adó szülő számára szerveztek tanácsadást.

Ami az örökbefogadási törvényt és procedúrát illeti, a tavalyi évben lényeges változtatások történtek, így például a gyermekvédelmi igazgatóságnak már nem kell akár a gyerek negyedfokú rokonainak a beleegyezését is kérje ahhoz, hogy a gyerek örökbe fogadható legyen, az örökbefogadó alkalmassági bizonylatának határidejét két évről ötre hosszabbították meg, a tizennegyedik életévüket betöltött gyerekek esetében pedig a nemzetközi örökbefogadási eljárást is könnyítették.

Nagyobb anyagi támogatás is jár ősz óta: havi 600 lej értékű juttatással támogatják a 3 és 6 év közötti gyerekek örökbefogadását, illetve kortól függetlenül azokét, akik valamilyen szintű fogyatékkal élnek, vagy testvérrel együtt fogadhatók örökbe; 900 lejre növelték a nehezen adoptálható — például a hétévesnél idősebb, a súlyos betegséggel küszködő, a legalább két testvérrel rendelkező — gyerekekért járó havi juttatást; az örökbefogadó minden örökbe fogadott gyerekért havi 1500 lejes juttatást kap — szociális munkás, orvos, pszichológus tanácsára addig, amíg tart az örökbefogadást követő ellenőrzési-megfigyelési periódus, illetve ameddig a szakemberek indokoltnak ítélik ennek a támogatásnak a meghosszabbítását. Abban az esetben, ha az örökbefogadó az örökbe fogadni kívánt gyerekért az összeszoktatási fázisban egy másik megyébe kell utazzon, napi 200 lejben részesülhet, hogy abból fedezhesse útiköltségeit és szállását. Mivel ez utóbbi juttatás tíz alkalommal vehető igénybe, így összesen 2000 lejről van szó.

 

Örökbe fogadnék! Hogy kezdjem?

 

Ha valaki gyereket szeretne örökbe fogadni, akkor a lakóhelye szerinti illetékes gyermekvédelmi igazgatóság örökbefogadással foglalkozó osztályát kell felkeresnie — Szatmár megyeiek esetében a DGASPC szatmári székhelyén, a Corvinilor utca 18. szám alatt. Ott tájékoztatják a szükséges lépésekről, a leadandó iratokról és igazolásokról — például egészségügyi igazolás, erkölcsi bizonyítvány, munkahelyi igazolás. Az örökbefogadásra jelentkezők egy szociális és pszichológiai felmérési folyamaton mennek át és egy felkészítőn vesznek részt, amelynek végén megkapják azt az igazolást, amely feljogosítja őket arra, hogy gyerekeket fogadjanak örökbe. Ez az igazolás az új módosítás szerint már öt évig érvényes, és tartalmazza a személy által örökbe fogadható gyerekek számát, a gyerek maximális életkorát és azt, hogy egészséges vagy valamilyen szempontból sérült gyermeket fogadna örökbe az illető személy.

Az igazolás megszerzése után következik a megfelelő gyermek kiválasztása. Ha van olyan gyermek a rendszerben, amilyet a család elfogad, akkor az igazolás megszerzése után azonnal lehet is tovább haladni, elkezdeni a találkozásokat az összeszokás érdekében. Ha nincs olyan gyermek a rendszerben — a legtöbb szülő minél fiatalabb, egészséges és nem roma gyermeket szeretne —, aki megfelelne, akkor a jövendőbeli szülőknek addig kell várniuk, amíg lesz számukra megfelelő kicsi.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...