Csanálos — a lassan elfogyó falvaink egyike
Utoljára módositva: 2018-02-19 09:56:53

Csanálos a fejlett sváb települések közé sorolható, de mint sok más településen, itt is láthatóvá váltak a pusztulás jelei: kihasználatlan épületrészek és a lakosság apadása jellemzi.

Aki végighalad Csanálos utcáin, azt tapasztalja, hogy a lakóház mögött, a hátsó udvaron minden portán ott van a csűr. Mellau József polgármester elmondta, hogy valamikor nagy szerepe volt a csűrnek, hiszen itt tartották a takarmányt, de amióta egyre kevesebb a szarvasmarha és más háziállat is, a csűrt lomtárnak használják, de azok is megtartják, akik nem használják, mert a tudat, hogy a nagyapjuk vagy a dédapjuk készítette, arra készteti a csanálosi embereket, hogy megőrizzék azt. A legtöbb csűr ötfiókos, húsz méter hosszú, négy méter széles, és minden fióknak megvolt a maga rendeltetése. Ezek a csűrök az első világháború után készültek. Ma már ott tartják a tűzifát, kézi gépeket, a szüreteléshez szükséges eszközöket stb.

Csanáloson a kollektivizálás előtti időszakban szinte minden háztartásban volt három-négy tehén, ló, disznó, szárnyasok. 1991-ben a legelőre kijárt háromszáz fejőstehén, és volt egy gulyalegelő több mint száz borjúval. Most Csanáloson és Csanáloserdőn van száz szarvasmarha összesen. Csanáloserdőn két tehén van két ember tulajdonában. Vannak viszont olyan vállalkozók, akik foglalkoznak fejőstehenekkel és húsmarhákkal, ők profi gazdaságokat működtetnek, és szabad tartásban foglalkoznak jószágtartással. A kormány olyan politikát folytat, hogy előbb felszámol egy területet, utána olyan intézkedéseket hoz, amelyekkel látszatra segíti annak a visszaállítását. Így volt öt éve a sertéstenyésztés felszámolásával. Csanáloson akkor minden házban volt három-négy koca, és nem is akármilyen fajta. A nagykárolyi piac nagy részét a csanálosiak foglalták el, most kevesebb mint harminc koca van a faluban, de egyre nagyobb gondot jelent a malacok eladása, emlékeztet a polgármester. Úgy vagyunk a hússal is, mint a tejjel, a legtöbbet külföldről hozzák be. A gazdaságilag fejlett országok, ahol túltermelés van, gyarmatosítják a kisebb országokat. Ilyen téren is megoszlik az emberek véleménye. A fiatalokat nem igazán érdekli a gazdálkodás, de fogyasztói szempontból sem ragaszkodnak ahhoz, hogy az itthon megtermelt élelmiszereket fogyasszák. A külföldi termékek beáramlására éppen az ad okot, hogy arra van igény. Hogy mi lesz a csanálosi földekkel, arra Mellau nem tud választ adni, mert nem lát esélyt arra, hogy lesz majd olyan fiatal, aki képes lesz a mezőgazdasági társulás hatékony vezetésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Grincs
Ma, 15:00
Az Illumination nyolcadik egészestés animációs filmje A GRINCS, amely Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült. A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről. A Grincs magányosan éldegél barlangjában a Kobak hegyen, egyetlen társasága hűséges kutyája, Max. A barlang tele van mi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Robin Hood
Ma, 20:10
Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában... A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Nottingham-i seriff a szent háború ürügyén alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...