Csapó János honvédra emlékeztek
Utoljára módositva: 2018-11-08 09:38:02

Németh Szilárd, Magyarország Honvédelmi Minisztériumának parlamenti államtitkára avatta fel a szatmárnémeti vasút melletti református temetőben Csapó János őrmester, az első világháborúban, a 12. gyalogezredben szolgáló honvéd felújított sírját.

Az esemény — Higyed Gyöngyi egyházmegyei zenei előadó, zenetanár-karnagy vezetésével a Szatmárnémeti Református Gimnázium diákjainak és a a résztvevők közreműködésével — a Himnusz eléneklésével vette kezdetét.

Korda Zoltán, a Szatmár-Láncos Református Egyházközség lelkipásztora Pál apostolnak a korintusbeliekhez írt második levele negyedik részének 6–11. versei alapján szólt az egybegyűltekhez. Az apostoli üzenet gondolatai a múltról, a jelenről és a jövőről szólnak. A múlt és a jelen szorongattatásról, üldözésről beszél, amit ha egy szóban foglalunk össze, így hangzik: szenvedés. Ez a szenvedés közel tíz évtizede tart, ez idő alatt megtanulhattuk Jézus Krisztustól, hogy a szenvedést el lehet fogadni, át lehet alakítani és fel lehet használni. Az ember életében minden nagyszerű dolog az átalakított szenvedésből formálódott mint csodálatos alkotás. Pál apostol Jézustól tanulta a szenvedést és a győzelmet. Ezt tanítja nekünk is. Tanítja, hogyan lehet a száraz szavakból életre szóló példázatot formálni. A legcsodálatosabb átalakítás a keresztfán történik, amikor a szenvedést megváltássá alakítja át. Az átalakított szenvedést drága kincsként lehet felhasználni mint Istentől kapott gazdagságot. Ez cserépedényben van azért, hogy a kincs birtokában el ne bizakodjunk, és ne magunknak tulajdonítsuk Isten erejét. Ezt a kincset őrizni és kamatoztatni kell és továbbadni a következő nemzedékeknek. Bár emberi voltunk, testünk legyőzhető, erőtlen, törékeny, mint egy cserépedény. Legyőzheti fegyver, gyűlölet, betegség, vagy legyőzheti az a szövetségesünk is, aki az elmúlt száz év alatt legalább hatszor szegte meg esküjét népünk iránt. A hősöknek kijár a tisztelet és sírjuk megszentelése. Csapó János honvéd eleste növelte a nemzet fájdalmát, az őt hazaváró család szomorúságát. Emléke legyen áldott! — zárta beszédét a lelkipásztor.

Király Lajos, a Szatmári Református Egyházmegye esperese Jób szavaival kezdte imádságát: „Amitől leginkább rettegtem, az jött rám, és amitől féltem, az teljesedett be rajtam.” Jób panaszával, fájdalmával, a veszteség érzésével, ugyanakkor azzal a reménységgel álltak meg a megemlékezők a honvédsírnál abban a reményben, hogy a veszteségek ellenére megújulhat az életünk. Lehetőség adódott a fájó gyászhoz kapcsolódó érzések kifejezésére és elmondására. Nemcsak a múlt feletti fájdalmat és panaszokat lehet elmondani, hanem a jelen problémáit is. A veszteségekkel nem csak értéktelennek látjuk saját mindennapjainkat, de érezzük, mi az, ami megmaradhat a visszavonhatatlan veszteségekből, és hogyan alakul ki egy új világértelmezés. A veszteség a keresztyén hit próbája volt, mely becsületes és őszinte küzdelmet jelentett, mégis érettebbé tett mindannyiunkat.

Póti Eduárd, a Szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatója Petőfi Sándor Egy gondolat bánt engemet… című versét szavalta el.

Német Szilárd, Magyarország Honvédelmi Minisztériumának parlamenti államtitkára megköszönte a szatmárnémetieknek, hogy őrzik Csapó János emlékét. Az esemény résztvevői üzenni szeretnének a teljes közösségnek, hogy újra és újra meg fogjuk vallani a magyarságunkat, újra és újra bizonyságot fogunk tenni keresztyén hitünkről. „Nem hal meg, akit eltemetnek, csak az hal meg, akit elfelednek” — hangsúlyozta Németh Szilárd. Ez az örök érvényű gondolat felhívja a figyelmet az emlékezés és az időtlen értékekbe vetett hit fontosságára. Nem felejtünk, mert kötelességünk gondoskodni hőseinkről. Csapó János őrmester, valamint felesége és három gyermeke sírjánál állva kegyelettel és hálával emlékezünk a nagy háború valamennyi hősi halottjára. A magyar katonák múlhatatlan érdemeket szereztek a küzdelemben. A magyar királyi 12. honvéd gyalogezred katonái Szatmár, Ugocsa és Máramaros megyékből indultak a harcok mezejére. Az ezred vesztesége harminckétezer fő. A fele elesett vagy megsebesült, ötezer-ötszáz katona fogságba esett, tíz és fél ezer ember harctéri betegségek miatt nem tudott többet fegyvert fogni. Közéjük tartozott Csapó János őrmester is, akit 1915 tavaszán vesegyulladással szállítottak haza, s betegsége következtében 1915. április 8-án életét vesztette. Magyarország kormánya, a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiemelt feladatának tartja a katonahősök emlékének és példájának ápolását, megőrzését, hogy közülük egy se merüljön a feledés homályába.

Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke elmondta, hogy számára öröm egy olyan személyre emlékezni, akinek vállát nem nyomta le a kitüntetések súlya, akit nem emeltek semmilyen rangra. Csapó János a maga megélt negyvenkét évével, a 12. gyalogezredben betöltött szerepével méltó kell legyen arra, hogy neve megmaradjon. Egy olyan ügyért harcolt katonatársaival, amiben kevesen hittek, de külső nyomásra eleget tettek a feladataiknak. Szatmárnémetiből indult, ide érkezett vissza.

A felújított sír megkoszorúzását követően felcsendült a katonai takarodó és a Szózat.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 11:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 12:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 17:00
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...