Csecsemőhalandóság: brutális eltérések
Utoljára módositva: 2019-06-18 18:33:21

Brutális eltéréseket regisztráltak tavaly az ország különböző megyéiben a csecsemőhalandósági arányokban. Tulcea megyében például ötször magasabb a csecsemőhalandóság, mint Bukarestben.

Tulcea, Botoşani, Szilágy, Călăraşi és Krassó-Szörény megyében a legmagasabb a csecsemőhalandóság Romániában. A vezető Tulcea megyében például ötször magasabb a csecsemőhalandóság, mint a fővárosban. Romániában ezer csecsemőből 6,5 nem éli meg az első születésnapját — hívja fel a figyelmet az Országos Statisztikai Intézet aggasztó adataira a Mentsétek meg a gyermekeket! szervezet.

2018-ban 1215 egy év alatti gyermek hunyt el, 151-gyel kevesebb, mint 2017-ben. Tulcea megyében tavaly ezer csecsemő közül 15,5 nem érte meg az első születésnapját, Botoşani megyében 12,9, Szilágy megyében 11,5, Călăraşi megyében 11,2, míg Krassó-Szörény megyében ezerből tíz csecsemő hunyt el élete első évében. Az ellenkező pólusban Dâmboviţa megyét találjuk, ahol ezer csecsemőből 2,9 hunyt el, Bukarestben 3,6, Ilfov megyében 4,1, míg Giurgiu, Arad és Temes megyében 4,5.

A csecsemőhalandóság nemcsak azt mutatja, hogy Románia mennyire le van maradva az Európai Unió fejlett államaitól, a hazai csecsemőhalandóság ugyanis majdnem a kétszerese az uniós átlagnak, hanem azt is, hogy milyen szakadékok vannak az országon belül. Vannak megyék, ahol a csecsemőelhalálozások mértéke kétszer nagyobb, mint a nagyvárosokban, ahol fejlett orvosi műszerekkel felszerelt, 3-as besorolású szülészetek vannak. Ezekbe viszont az ország minden részéről érkeznek újszülöttek, ami túlzsúfoltsághoz vezet, mert nincs elegendő inkubátor. Állandó és következetes befektetésekre van szükség a szülészeteken — hangsúlyozza a Mentsétek meg a gyermekeket! egyesület.

A magas csecsemőhalandósági arány csökkentéséhez, ahhoz, hogy minél több gyermeket meg lehessen menteni, a kórházakban legalább 600 intenzív terápiás helyre lenne szükség újszülöttek számára, míg jelenleg ennek mindössze a felével rendelkeznek az egészségügyi intézmények — állítja az egyesület, amelyik megpróbált ezen segíteni az elmúlt években. Erőfeszítései nyomán 2007 óta nagyon sok újszülöttosztályt, köztük a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházét is korszerű inkubátorokkal és felszereléssel látta el, azonban a felszerelések egy jó része mára használhatatlanná vált, elromlott. Márpedig a koraszülött vagy beteg újszülöttek számára a modern inkubátorok megléte a túlélést jelentheti.

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...