Csedregi hagyományok Debrecenben
Utoljára módositva: 2017-12-08 09:55:34

Péntek reggel indultak Debrecenbe a csedregi betlehemezők, akik több mint húsz éve a Nemzetközi Betlehemes Találkozókon és közel egy évtizede Máriapócson, a Nemzeti Kegyhelyen is „megajándékozzák” a híveket különleges és egyedi, királyos betlehemezésükkel.

Az idén XXVII. alkalommal megszervezett Nemzetközi Betlehemes Találkozó évről évre élő formájában mutatja be a Kárpát-medence magyarlakta területeinek téli ünnepköri szokáshagyományát, s a páratlanul gazdag szakrális dramatikus örökségünk eme gyöngyszemeinek mostani seregszemléjére huszonegy betlehemes csoport, több mint 300 fő érkezik Felvidékről, Kárpátaljáról, a Délvidékről, Erdélyből és a Partium-Ugocsa csücskéből, azaz Csedregből — és nem véletlen, hogy az észak-erdélyi magyarságot a csedregiek képviselik már évtizedek óta, hiszen itt egyrészt még napjainkban is elevenen élnek a Jézus születéséhez kapcsolódó népszokások, olyannyira, hogy Csedregben és a községközpont Kökényesden szenteste és másnap is négy-öt csapat járja a házakat az Úr eljövetelét hirdetve. Másrészt pedig a szervezők igencsak szigorú szakmai kritériumok alapján hívják meg az autentikus, népi hagyomány alapján játszó csoportokat, a csedregi betlehemes pedig mind színességében, mind szövegszerkezetileg egyedinek számít.

„Huszonkettedik alkalommal kaptunk meghívást a találkozóra, s indulunk ismét meghódítani a debreceniek szívét, de ilyen zsúfolt programunk még soha nem volt. Ma a Kossuth téri, ünnepélyes megnyitót követően — amelyen minden csoport mintegy bemutatkozásként felvonul — indulunk is Ebesre, ahol a Fény születése ünnepségen betlehemezünk; szombaton előbb a Belvárosi Közösségi Házban osztjuk meg a karácsonyi születés örömhírét, majd a lencztelepi adventi rendezvényen lépünk fel, s azt követően pedig a Debreceni Görögkatolikus Érseki Palotába érkezünk — Kocsis Fülöp érsek-metropolita meghívására, aki a csedregi templom búcsúünnepén hívott meg ismételten bennünket. Vasárnap késő este érkezünk majd haza, hogy aztán a sokéves hagyományokhoz híven advent harmadik vasárnapján Máriapócson, a nemzeti kegyhelyen is betlehemezzünk” — mondta örömtől ragyogó arccal a csoport összetartó „lelke”, Szemák Miklós csedregi görögkatolikus parókus, hozzátéve: ahhoz, hogy az idei betlehemes találkozó meghívásának eleget tehessenek, minden támogatást megkaptak Tóth Zoltán kökényesdi polgármestertől és a polgármesteri hivataltól. „A szervezők nagyon várják, hogy menjünk, és nagyon nagy szeretettel várnak — ahogy az elmúlt évtizedek során mindig. Mi pedig örömmel indulunk” — summázta a parókus.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 16.
Valaki a környezetében folyamatosan igyekszik kitérni a véleménynyilvánítás elől és ezzel az Ön dolgát nehezíti meg. Követeljen tőle állásfoglalást!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...