Csedregi hagyományok Debrecenben
Utoljára módositva: 2017-12-08 09:55:34

Péntek reggel indultak Debrecenbe a csedregi betlehemezők, akik több mint húsz éve a Nemzetközi Betlehemes Találkozókon és közel egy évtizede Máriapócson, a Nemzeti Kegyhelyen is „megajándékozzák” a híveket különleges és egyedi, királyos betlehemezésükkel.

Az idén XXVII. alkalommal megszervezett Nemzetközi Betlehemes Találkozó évről évre élő formájában mutatja be a Kárpát-medence magyarlakta területeinek téli ünnepköri szokáshagyományát, s a páratlanul gazdag szakrális dramatikus örökségünk eme gyöngyszemeinek mostani seregszemléjére huszonegy betlehemes csoport, több mint 300 fő érkezik Felvidékről, Kárpátaljáról, a Délvidékről, Erdélyből és a Partium-Ugocsa csücskéből, azaz Csedregből — és nem véletlen, hogy az észak-erdélyi magyarságot a csedregiek képviselik már évtizedek óta, hiszen itt egyrészt még napjainkban is elevenen élnek a Jézus születéséhez kapcsolódó népszokások, olyannyira, hogy Csedregben és a községközpont Kökényesden szenteste és másnap is négy-öt csapat járja a házakat az Úr eljövetelét hirdetve. Másrészt pedig a szervezők igencsak szigorú szakmai kritériumok alapján hívják meg az autentikus, népi hagyomány alapján játszó csoportokat, a csedregi betlehemes pedig mind színességében, mind szövegszerkezetileg egyedinek számít.

„Huszonkettedik alkalommal kaptunk meghívást a találkozóra, s indulunk ismét meghódítani a debreceniek szívét, de ilyen zsúfolt programunk még soha nem volt. Ma a Kossuth téri, ünnepélyes megnyitót követően — amelyen minden csoport mintegy bemutatkozásként felvonul — indulunk is Ebesre, ahol a Fény születése ünnepségen betlehemezünk; szombaton előbb a Belvárosi Közösségi Házban osztjuk meg a karácsonyi születés örömhírét, majd a lencztelepi adventi rendezvényen lépünk fel, s azt követően pedig a Debreceni Görögkatolikus Érseki Palotába érkezünk — Kocsis Fülöp érsek-metropolita meghívására, aki a csedregi templom búcsúünnepén hívott meg ismételten bennünket. Vasárnap késő este érkezünk majd haza, hogy aztán a sokéves hagyományokhoz híven advent harmadik vasárnapján Máriapócson, a nemzeti kegyhelyen is betlehemezzünk” — mondta örömtől ragyogó arccal a csoport összetartó „lelke”, Szemák Miklós csedregi görögkatolikus parókus, hozzátéve: ahhoz, hogy az idei betlehemes találkozó meghívásának eleget tehessenek, minden támogatást megkaptak Tóth Zoltán kökényesdi polgármestertől és a polgármesteri hivataltól. „A szervezők nagyon várják, hogy menjünk, és nagyon nagy szeretettel várnak — ahogy az elmúlt évtizedek során mindig. Mi pedig örömmel indulunk” — summázta a parókus.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. szeptember 25.
Párkapcsolata és hivatása közül néha csak az egyikkel, azután csak a másikkal foglalkozik minden erejével és nem találja az arany középutat.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. szeptember 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...