Csillagénekesek Brüsszelben
Utoljára módositva: 2014-01-14 09:55:37

Kállai Karolina, a Dr. Vasile Lucaciu Általános Iskola vallástanára és Harkai Réka, a Szatmárnémeti Református Gimnázium végzős diákja képviselte Szatmár megyét Brüsszelben.

 

A Csillagénekesek az Európai Parlament székhelyére is ellátogattak

Mint Sebesi Ibolya vallástanár szerkesztőségünkbe elküldött tájékoztatójából kiderül, az idei esztendőben már nem csak a Kárpát-medencében, hanem az egész világ szórványközösségeiben betlehemezőket képviselte a szatmárnémeti Dr. Vasile Lucaciu Általános Iskola Csillagénekesek hagyományőrző csapata Brüsszelben. A betlehemezők ilyen módon több mint 50 ezer embert látogattak meg közvetve, s humanitárius célra is gyűjtöttek, melynek egy része számos afrikai kisiskolás éves tanulását is lehetővé teszi a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Ngamanzo településen. Ami azt jelenti, hogy a Csillagénekesek csapatának tagjai egyetemes humanitárius küldetésben is részt vettek, s jó és nemes ügyért dolgozhattak. Az európai partnerszervezetekben dolgozó minden gyermek és ifjúságnevelő bízik abban, hogy ez az évről évre ismétlődő és kiszélesedő program egyre inkább az európai népek összefogása, lelki és civilizációs felébredése felé visz minden európai nemzetet, fiatalt. Bíznak abban is, hogy egyre több szimbolikus és közjogi fórumon megjelenhet ez a rendkívül értékes, kulturális-civilizációs örökség.

 

 

Felejthetetlen élmény

 

Az öt tanárból és öt diákból álló magyar csoport múlt hét hétfőn érkezett Brüsszelbe, ahol a többi ország képviselőivel összehangolták a különböző nyelveken előadott betlehemes játékot. Az énekek németül, angolul, latinul és magyarul csendültek fel. Kedden reggel a COMECE (Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága székházának dísztermében csendült fel a Csillagénekesek hangja, majd ezt követően az Európai Parlament (EP) székházában Martin Schulz, az EP elnöke fogadta a küldöttséget. Délután a vendégek a nagyon érdekes parlamenti múzeumot is megtekintették. A következő nap ismét a Parlament székházába látogattak el a magyar Csillagénekesek, ahol a magyar képviselők fogadták őket. Magyarország képviselői közül Gál Kinga néppárti képviselő mondott beszédet, Románia magyar képviselői közül pedig Winkler Gyula üdvözölte a küldöttséget. Beszédében az európai értékekről szólt, az emberi méltóságról, amire az európai eszme épül. Mint mondta, 2014 az európai értékek és a reménység éve, ezzel a gondolattal kívánt sok sikert a diákoknak és az őket kísérő pedagógusoknak. A fogadás után Láng Péter, aki a parlamenti vendégek fogadását szervezi, egy kvízjátékkal várta a diákokat, ahol a romániai diákok nagyon jól szerepeltek. A kis magyar csoport találkozhatott még Berecz András Kossuth-díjas énekessel, folklórkutatóval, aki nagyon örült annak, hogy vannak diákok, aki őrzik a hagyományokat és tovább viszik nemzedékről nemzedékre. A romániai Csillagénekeseket Botár György kolozsvári tanár, Szatmárnémetiből Kállai Karolina, a Dr. Vasile Lucaciu Általános Iskola református vallástanára és Harkai Réka, a Református Gimnázium végzős diákja képviselte, akik ezúton is köszönik a támogatóknak, hogy ott lehettek. Külön köszönet a szatmárnémeti Dr. Vasile Lucaciu vezetőinek, Csintalan Csaba igazgatónak és Hudák Ildikó aligazgatónak, hogy minden segítséget megadtak a Csillagénekeseknek a verseny idején, és a küldötteket támogatták az elutazásban — zárta írását Sebesi Ibolya vallástanár.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...