Csillagénekesek Brüsszelben
Utoljára módositva: 2014-01-14 09:55:37

Kállai Karolina, a Dr. Vasile Lucaciu Általános Iskola vallástanára és Harkai Réka, a Szatmárnémeti Református Gimnázium végzős diákja képviselte Szatmár megyét Brüsszelben.

 

A Csillagénekesek az Európai Parlament székhelyére is ellátogattak

Mint Sebesi Ibolya vallástanár szerkesztőségünkbe elküldött tájékoztatójából kiderül, az idei esztendőben már nem csak a Kárpát-medencében, hanem az egész világ szórványközösségeiben betlehemezőket képviselte a szatmárnémeti Dr. Vasile Lucaciu Általános Iskola Csillagénekesek hagyományőrző csapata Brüsszelben. A betlehemezők ilyen módon több mint 50 ezer embert látogattak meg közvetve, s humanitárius célra is gyűjtöttek, melynek egy része számos afrikai kisiskolás éves tanulását is lehetővé teszi a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Ngamanzo településen. Ami azt jelenti, hogy a Csillagénekesek csapatának tagjai egyetemes humanitárius küldetésben is részt vettek, s jó és nemes ügyért dolgozhattak. Az európai partnerszervezetekben dolgozó minden gyermek és ifjúságnevelő bízik abban, hogy ez az évről évre ismétlődő és kiszélesedő program egyre inkább az európai népek összefogása, lelki és civilizációs felébredése felé visz minden európai nemzetet, fiatalt. Bíznak abban is, hogy egyre több szimbolikus és közjogi fórumon megjelenhet ez a rendkívül értékes, kulturális-civilizációs örökség.

 

 

Felejthetetlen élmény

 

Az öt tanárból és öt diákból álló magyar csoport múlt hét hétfőn érkezett Brüsszelbe, ahol a többi ország képviselőivel összehangolták a különböző nyelveken előadott betlehemes játékot. Az énekek németül, angolul, latinul és magyarul csendültek fel. Kedden reggel a COMECE (Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága székházának dísztermében csendült fel a Csillagénekesek hangja, majd ezt követően az Európai Parlament (EP) székházában Martin Schulz, az EP elnöke fogadta a küldöttséget. Délután a vendégek a nagyon érdekes parlamenti múzeumot is megtekintették. A következő nap ismét a Parlament székházába látogattak el a magyar Csillagénekesek, ahol a magyar képviselők fogadták őket. Magyarország képviselői közül Gál Kinga néppárti képviselő mondott beszédet, Románia magyar képviselői közül pedig Winkler Gyula üdvözölte a küldöttséget. Beszédében az európai értékekről szólt, az emberi méltóságról, amire az európai eszme épül. Mint mondta, 2014 az európai értékek és a reménység éve, ezzel a gondolattal kívánt sok sikert a diákoknak és az őket kísérő pedagógusoknak. A fogadás után Láng Péter, aki a parlamenti vendégek fogadását szervezi, egy kvízjátékkal várta a diákokat, ahol a romániai diákok nagyon jól szerepeltek. A kis magyar csoport találkozhatott még Berecz András Kossuth-díjas énekessel, folklórkutatóval, aki nagyon örült annak, hogy vannak diákok, aki őrzik a hagyományokat és tovább viszik nemzedékről nemzedékre. A romániai Csillagénekeseket Botár György kolozsvári tanár, Szatmárnémetiből Kállai Karolina, a Dr. Vasile Lucaciu Általános Iskola református vallástanára és Harkai Réka, a Református Gimnázium végzős diákja képviselte, akik ezúton is köszönik a támogatóknak, hogy ott lehettek. Külön köszönet a szatmárnémeti Dr. Vasile Lucaciu vezetőinek, Csintalan Csaba igazgatónak és Hudák Ildikó aligazgatónak, hogy minden segítséget megadtak a Csillagénekeseknek a verseny idején, és a küldötteket támogatták az elutazásban — zárta írását Sebesi Ibolya vallástanár.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 18:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A Hangya és a Darázs
Ma, 18:50
A Marvel Studios új filmjében az Amerika Kapitány: Polgárháború eseményeit követően Scott Lang kénytelen viselni döntései következményeit szuperhősként és apaként egyaránt. Próbál egyensúlyozni a magánéletében és a Hangyaként reá nehezedő felelősséggel, ám mikor Hope van Dyne és Dr. Hank Pym felkeresi, újabb küldetésre indul. A Darázs személyében társat is kap, így csapatban derítenek fel súlyos titkokat a múltból.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Hotel Transylvania 3. - Szörnyen rémes vakáció
Ma, 20:00
A vámpíroknál nincs ennivalóbb lény. Mavis, Drakula édes kicsi lánya például a vérét adná azért, hogy a szörnyek nyaraltatásáért a szívét is kitevő apja ebéd után végre maga is alvadhasson egy jót. Így azután különleges meglepetéssel készül: befizeti Drakulát egy szörnyen társas hajóútra, hogy egy ideig csak saját vérfagyasztó boldogságával törődjön. Az indulásnál kiderül, hogy a tervbe egy apró rög került: Drakula régi barátai is a családi kirándulás résznek tekintik magukat: Farkas, Frankenst
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:55
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 18.
Ameddig nem tanulja meg megosztani a munkát és a feladatokat másokkal, nem lesz annyi ideje párjára és barátaira, mint amennyit szeretne.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 18.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...