Csiszár: „Szegényebb lett a vívótársadalom”
Utoljára módositva: 2018-09-20 16:58:08

Kulcsár Győző párbajtőrvívó-edző utolsó nagy eredménye Szatmárhoz is kötődik oly’ módon, hogy Szász Emesével a Csipler-csarnokban készült az utolsó olimpiai kvalifikációs versenyre.

77 éves korában elhunyt Kulcsár Győző, a Nemzet Sportolója, négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a sportember szerda este hunyt el.

Kulcsár Győző 1940. október 18-án született, Budapesten. A vívással 15 éves korában ismerkedett meg. A magyar válogatottban 1962 és 1979 között szerepelt, az 1964-es, az 1968-as és az 1972-es olimpiai játékokon csapatban szerzett aranyérmet, Mexikóvárosban egyéniben is diadalmaskodott. Az 1972-es müncheni játékokon és négy évvel később Montrealban egyéniben bronzérmet nyert. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa.

A kiváló sportoló mérnöki diplomát szerzett, ám csak rövid ideig hasznosította ezen tudását. Sportolói pályafutását követően, 1979-ben már főtitkárként irányította a Magyar Vívószövetséget, majd hat éven keresztül szövetségi kapitányként dolgozott. 1985-től mesteredző.

1986-tól 2001-ig Olaszországba dolgozott, majd 2008-ig a Budapest Honvéd szakosztályának mestereként többek között az ő tanítványa volt Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó. 2000-ben tagja lett a Minden Idők Legjobb Magyar Sportolói Egyesületnek, a Halhatatlanok klubjának. 2006-tól 2012-ig a párbajtőrözők szövetségi kapitánya volt. Legutóbbi nagy sikerét Szász Emesével érte el, aki Rióban nyert aranyérmet.

Erre a tornára egyébként úgy jutott ki, hogy az utolsó kvalifikációs versenyre éppen Szatmárnémetibe, a Csipler Sándor Vívócsarnokban készült a román női válogatott mellett – mint ismeretes, a szatmári Simona Poppal felálló csapat is aranyérmes lett. Akkor egy életvidám, nyitott és barátságos személyt ismerhettünk meg, aki még munka közben is mosolyog.

„Meglepet, sokkolt a hír — nyilatkozta lapunknak Csiszár Ferenc, a Szamárnémeti SK és a Szatmárnémeti VSK érdemes párbajtőrvívó edzője. — Tudtuk, hogy beteg, de nem tudtam, hogy ez mostanra ilyen súlyosra fordult. Nagyon sajnáljuk, hogy meghalt, hiszen kiváló sportoló és edző volt. A nagyszerű Olimpici versenysorozat elindítója volt. Ez a hatfordulós körverseny ma már fordulóként még hatszáz gyereket is felsorakoztat. Kiváló szervező volt Kulcsár Győző. Nagyon tiszteltem őt, mint sportoló és edző. Szegényebb lett a vívótársadalom egy kiváló sportemberrel” — mondta a szatmári szakvezető.

Kulcsár Győző 2004-ben Magyarországon a Nemzet Sportolójává választották. 2010 októberében világszerte nagyra becsült sportolói pályafutása, olimpiai és világbajnokokat nevelő edzői-nevelői tevékenysége, példaértékű életútja elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést. 2012-ben Prima Primissima Díjat kapott. 2016-ban Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést vehetett át. 2016-ban Pro Urbe Budapest díjat kapott. A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) és a MOB életműdíját 2017-ben kapta meg.

Fotó: Pesek Attila

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítás, költöztetés. Tel.: 0725353499.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. június 27.)


    KONYHA
    Hozzávalók   25 dkg szikkadt fehér kenyér olívaolaj 25 dkg koktél paradicsom só 1 tk morzsolt lestyán 1 tk ...