Csökken az útlevélkérelmek száma
Utoljára módositva: 2014-08-14 09:05:50

 

Simona Babici

Évről évre csökken az igénylők száma a szatmári útlevélosztályon, mivel egyre többen kérelmeznek a külföldi — spanyol-, olasz-, francia- és magyarországi — konzulátusokon útlevelet.
Évről évre csökken a Szatmár Megyei Útlevélosztályon utazási okmányt igénylő személyek száma, tudtuk meg Simona Babici igazgatónőtől. Míg 1998-ban havonta négyezer útlevelet igényeltek honfitársaink, addig jelenleg átlagosan ezret. Az augusztusi időszakban némileg nő az igénylések száma, eléri a napi 150-et — ez a mennyiség nem okoz gondot az útlevélosztály munkatársai számára. „Az elmúlt évek alatt sikerült felszámolni a sorokat is az útlevélosztályon, mely több okra vezethető vissza. Idén augusztusban előjegyzési módszert vezettünk be, azaz egy telefonhívással be lehet jelentkezni, s nem kell sorba állni. Természetesen, aki nem jelentkezik be előzetesen, és van türelme kivárni, amíg az előjegyzéssel rendelkező személyek ügyeit intézik, kollégáim tőlük is átveszik az iratcsomót” — tájékoztatott Babici, akitől megtudtuk, hogy amikor bevezették a biometrikus útleveleket, az igénylők idegenkedtek ettől a változattól, most azonban sokkal többen igénylik az öt évig érvényes iratot, mint az egy évre érvényes időszakos útlevelet. Az osztályvezető azt is elmondta, hogy az utóbbi években egyre több külföldön élő Szatmár megyei személy veszi igénybe a tartózkodási helyén működő konzulátusok szolgáltatásait, azaz külföldön igényli az útlevelet. A legtöbben a spanyol-, olasz-, francia- és magyarországi konzulátusokon intézik ilyen természetű ügyeiket. Babici-tól azt is megtudtuk, hogy idén áprilistól júniusig 1271 időszakos és 1713 biometrikus útlevelet igényeltek az útlevélosztályon.

 

Nincs nagy kereslet az útlevél házhoz szállítása iránt

 

Júliustól az útlevelet igénylők kérhetik, hogy 8 lejes illeték fejében házhoz szállítsák az úti okmányt. A szolgáltatás iránt egyelőre nem mutatkozik komolyabb igény, mondta Simona Babici.
Szatmárnémetiben a Petőfi Sándor utcán augusztusban gyakran láthatunk sorban álló embereket. Simona Babici, a Szatmár Megyei Útlevélosztály vezetője érdeklődésünkre elmondta, szerencsére az útlevélosztályon jelenleg nincsenek torlódások, nagy sorok, ez részben annak köszönhető, hogy augusztusban előjegyzési rendszert vezettek be, ugyanakkor a szatmárnémeti ügyintézés helyett sokan a külföldi konzulátusokon igénylik a szükséges okmányokat. Babici elmondta, augusztus 15. után számítanak egy kisebb rohamra az útlevéligénylők esetében, azonban bíznak abban, hogy bírják a tempót, s amennyiben szükséges, meghosszabbítják majd a munkaidőt is. „Augusztusban megszüntettük a nagykárolyi és avasfelsőfalui kiszállásainkat, azonban szeptembertől ismét lesz ügyintézés az említett városokban, az eddig megszokott munkaprogram szerint, azaz egyik kedden Nagykárolyban, másik kedden pedig Avasfelsőfaluban” — tájékoztatott az igazgatónő. „Júliustól lehetőség van arra, hogy az útlevél házhoz szállítását igényeljék. Ez 8 lejes illeték ellenében kérhető, azonban a küldemény csakis személyesen vehető át. Mi arra számítottunk, hogy sokan veszik igénybe ezt a szolgáltatást, azonban eddig nem ezt tapasztaltuk” — tette hozzá.

 

Útlevélárak

 

Az öt évig érvényes biometrikus útlevél 270 lejbe kerül (ezt az összeget a CEC Bankban kell befizetni), ugyanakkor 22 lejes konzulátusi illetéket is ki kell fizetni a kincstárban. A 12 évesnél fiatalabb gyerekek esetében az elektronikus útlevél csak három évig érvényes, s esetükben az okmány ára 244 lej, mely mellett szintén be kell fizetni a 22 lejes illetéket. A 12 hónapig érvényes ideiglenes útlevél ára 100 lej (a CEC-ben kell befizetni), ugyanakkor a kincstárban a 22 lejes illeték mellett egy 100 lejes plusztarifát is be kell fizetni. Ami az úti okmányokra való várakozási időt illeti, az ideiglenes útlevelet legkevesebb 2 óra, legtöbb 3 nap elteltével kaphatja kézhez a kérelmező. Az elektronikus útlevél kézhezvétele egy kicsit több időt igényel, 14 nap elteltével kapja meg azt az állampolgár.


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 24.
Találkozik valakivel, akinek úgy érzi, bármit el tudna mesélni saját belső érzéseiről. Az ilyen kitárulkozások rendkívül fontosak mindenki számára!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...