Csökkenhet a cukor ára
Utoljára módositva: 2014-10-03 11:08:31

Elkezdődött a cukorrépa betakarítása, 50 tonna/ha átlagtermésre lehet számítani. A 420 eurós alaptámogatást nyereségként könyvelhetik el a cukorrépa-termesztők a nagyváradi gyár körzetében.

 

A cukorrépa-termesztés a legköltségesebb mezőgazdasági ágazat — tudtuk meg Lukács Sándortól, az Északnyugati Cukorrépa-termesztők Szövetségének elnöke. A talaj előkészítése alig, a kultúra fejlődési szakaszában ráfordított munka és költségek viszont már annál inkább eltérnek a más kultúrnövények esetében alkalmazottól. Ráadásul a vetés és a betakarítás is olyan gépekkel történik, amelyek csakis a répatermesztésben használatosak. Ezek együttvéve azt eredményezik, hogy amíg egy szemes kultúrnövény termesztése, beleértve a talajmunkálatokat, a technológiát és a betakarítást is, hektáronként 800 850 euró ráfordítással történik, addig a cukorrépa termesztéséhez hektáronként 1400–1500 eurót kell elkölteni.

Idén a nagyváradi gyár körzetében hatezer-kétszáz hektáron vetettek el cukorrépát, ebből ezerkilencszáz hektáron Szatmár megyében termesztett répát nyolcvanöt termesztő. A szerződésben az alapár 33,29 euró volt tonnánként, ehhez még hozzájön 70 euró, amit a gyár adott, plusz négyszázhúsz euró az alaptámogatás. Az elmúlt napokban elkezdődött a cukorrépa betakarítása, a tasnádszántói mezőgazdasági társulás is kiszedte a termést hatvan hektáron. A gyárkörzeten belül úgy tűnik, hogy hektáronként öt tonna átlagtermésre lehet számítani. Ezt nem lehet igazán jó termésnek nevezni, de ha felszámolják a költségeket, arra a következtetésre jutnak, hogy a négyszázhúsz euró biztos nyereségként megmarad a cukorrépa-termesztők számára. A gyár a cukorrépa árának egyik részét december 20-ig, a másik részét január 10-ig fizeti ki.

Romániában most négy cukorgyár van: a Románvásárban (Roman – Neamţ megye) lévő gyár osztrák, a marosludasi (Maros megye) francia, a nagyváradi (Bihar megye) német és a botfalui (Brassó megye) román tulajdonban van. A nagyváradi cukorgyár naponta háromezer-kétszáz tonna répát dolgoz fel, évente százhúsz napig üzemel. Jelenleg Románia ötszáznegyvenezer tonna cukrot használ el, és csak százhúszezer tonnát termeszt. Az Európa Unióban túltermelés van cukorrépából, de nagyon sok cukrot hoznak be a tengeren túlról is, emiatt csökkent a cukor ára. Elképzelhető, hogy jövőre alacsonyabb áron lehet majd szerződést kötni a cukorgyárral.

A magyar kormány nem véletlenül harcol azért, hogy a cukorgyár kerüljön vissza magyar tulajdonba, mert 2017-ben megszűnik a kvótarendszer, és minden ország annyi cukorrépát termeszt, amennyit akar.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 20.
Ha megtetszik Önnek valaki az utcán, nincs sok ideje mérlegelni, azonnal cselekednie kell. Nincs vesztenivalója, viszont tapasztalatot szerezhet!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...