Csökkenhet a heti óraszám
Utoljára módositva: 2019-10-23 10:37:47

Megszavazta a szenátus azt az átfogó törvénymódosítást, amely több pontban kiegészíti a tanügyi törvényt, és többek között csökkenti a heti óraszámot — közölte Novák Csaba Zoltán RMDSZ-es honatya.

Már csak az államelnök aláírására vár az a törvénymódosítás, amely több pontban kiegészíti, megváltoztatja a tanügyi törvényt — tette közzé rögtön a döntést követően Facebook-oldalán Novák Csaba Zoltán, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátora. Olyan fontosabb témakörökben hozna módosítást a kiegészítés, mint az iskolai erőszak, a tanárképzések, szociális változások, valamint a heti óraszámok csökkentése — ez utóbbi az egyik legjobban várt változtatás már hosszú évek óta, úgy a diákok és az oktatók, mint a szülők részéről.

A módosítás értelmében a heti óraszám az elemi osztályokban 20 óra lesz, az általános iskolákban 25 óra, míg a középiskolában 30 óra — közölte a szenátor. A csökkentésre márpedig nagy szükség van, hiszen — főként a sport- és elhivatottsági iskolákban — az sem ritka, hogy egy gimnazistának heti 38 tanórája van, de a középiskolákban akár 40-re is felduzzad a heti óraszám. Ráadásul a diákok számára az iskolából hazaérve még nem ér véget a nap, hiszen a tanórákat követően fel kell készülniük a következő napra, a házi feladatokat is meg kell oldaniuk.

A módosítást a romániai Magyar Szülők Szövetsége is üdvözli, amelynek tagjai évek óta lobbiznak többek között azért, hogy ne „robotoltassák” feleslegesen a gyerekeket az iskolában, hanem szellősítsék a túlzsúfolt tantervet, és csökkentsék a heti óraszámot. A Magyar Szülők Szövetsége már többször is kihangsúlyozta, hogy a jelenlegi túlzsúfolt tanrend mellett a gyerekek többet „dolgoznak”, „túlóráznak”, mint a felnőttek: a tanulóknak ugyanis az iskolában eltöltött 7–8 óra után otthon is folytatniuk kell a gyakorlást, edzést, tanulást, leckeírást.

A szenátus által megszavazott módosítás kitér a pszichológiai erőszak és agresszió tiltására is az oktatási intézményekben, kiegészíti a tanárképzési programokat, és kibővíti azokat az agresszióval kapcsolatos tanfolyamok által, de szociális jellegű változást is bevezetne, mégpedig azt, hogy az állami felsőoktatási intézmények legkevesebb 10 tandíjmentes helyet biztosítsanak a szociális védelmi rendszerből érkezők számára.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...